• Посилання скопійовано

Суть справи

Мінімальна зарплата: практичні кейси
Питання, пов'язані із нарахуванням мінімальної зарплати та доплат до її рівня не полишають перших сторінок інтернет-форумів. Пропонуємо розглянути найпоширеніші типові ситуації на числових прикладах.

Пенсійний фонд у пошуках нелегалів
Контролери не полишають надії вивести з тіні максимальну кількість неоформлених трудових відносин. Та перш ніж застосовувати драконівські штрафи за неоформлених працівників, їх ще треба виявити. Отже, маємо порядок обміну інформацією про неоформлених працівників. Забігаючи наперед, зазначимо, що якихось серйозних та виважених критеріїв ідентифікації неоформлених працівників документ не містить, а запропоновані критерії дають право контролерам віднести до зловмисників кожного другого суб'єкта господарювання.

«Звітність про вакансії»: відповіді на запитання
За приписами п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону про зайнятість роботодавці зобов'язані подавати інформацію про попит на робочу силу (вакансії) до територіального органу Державної служби зайнятості України у районі, місті, районі у місті незалежно від місцезнаходження.

Нова звітність щодо легковиків
Згідно з пп. 267.2.1 ПКУ, транспортним податком оподатковуються легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п'яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів МЗП (у 2017 році — 1200000 грн). Цю вартість визначає Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою постановою КМУ від 18.02.2016 р. №66, станом на 1 січня звітного року виходячи з марки, моделі, року випуску, об'єму циліндрів двигуна, типу пального.

Амортизація у ФОП на загальній системі
До складу витрат підприємця на загальній системі оподаткування не включаються витрати на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та нематеріальних активів. Але за власним бажанням підприємці за виконання певних вимог мають право відобразити у витратах амортизаційні відрахування. Розгляньмо, як це відбувається на практиці.

Списання природного убутку по-новому
Нещодавно Кабмін провів ревізію старої нормативки та вирішив викинути непотрібне. Але разом з багатьма застарілими документами скасовано і чималу кількість «радянських» норм природного убутку, за якими ми працювали досі. Тож у цій статті розкажемо, що робити, коли норми природного убутку не встановлені на законодавчому рівні.

Звітність у ФОП при переході
Iноді приватному підприємцеві треба або ж доцільніше перейти на іншу систему оподаткування чи до іншої групи платника єдиного податку. Розгляньмо, як у такому разі ФОП подавати звітність.

Кібератака: якщо не встигли повідомити ДФС
Наслідки пошкодження комп'ютерів вірусом Petya.A виявилися не одразу: практично всі комп'ютерні системи підприємства працювали нормально. Згодом почали з'являтися проблеми, і викликали IТ-спеціалістів. У підсумку — деякі дані на комп'ютерах заблоковані досі. У зв'язку з цим подали заяву до кіберполіції, проте час втрачено. Чи можна перенести перевірку ДФС, якщо не встигли подати повідомлення про пошкодження інформації?

Списання товару внаслідок форс-мажору
Унаслідок форс-мажорних обставин (повені) продукція повністю зіпсувалася. Який порядок дій та які документи потрібні для повного списання? Чи буде умовний продаж з ПДВ і за якими цінами?

Відступлення права вимоги постачання товару
В IПК від 24.07.2017 р. №1325/6/99-99-15-03-02-15/IПК ДФСУ надала консультацію щодо особливостей оподаткування ПДВ операцій з відступлення права вимоги для ситуації, коли кредитор відступає право вимоги постачання товару від боржника. Розгляньмо цю ситуацію виходячи з наданої консультації.

Експедитор — платник ЄП: оподаткування
Якщо платник ЄП за посередницьким договором отримує винагороду, то саме ця сума є доходом для платника єдиного податку. Також у посередницьких операціях є суми, які проходять транзитом через платника ЄП, — суми для оплати послуг третіх осіб, а також штрафи. Саме на таких моментах зупинимось, а точніше розглянемо облік операцій у платника ЄП — експедитора.

До змісту номеру