• Посилання скопійовано

Подання звіту ф. №1ДФ за відокремлений підрозділ

Звіт за формою №1ДФ за відокремлений підрозділ подавався до органу ДФС за місцем реєстрації головного підприємства, а ПДФО сплачувався за місцем провадження діяльності цим підрозділом. Чи є це порушенням? Якщо так, то як його виправити і яка за це відповідальність?

Як треба було зробити правильно. Підпунктом «б» п. 176.2 ПКУ визначено, що особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов'язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку (далі — форма №1ДФ) до контролюючого органу за місцем свого розташування.

У разі якщо є відокремлений підрозділ юридичної особи, не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, форму №1ДФ у вигляді окремого витягу за такий підрозділ подає юрособа до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням та надсилає копію такого розрахунку до контролюючого органу за місцезнаходженням відокремленого підрозділу в установленому порядку.

ПДФО сплачують відповідно до п. 168.4 ПКУ. Згідно з ним ПДФО, утриманий із доходів резидентів та нерезидентів, зараховують до бюджету згідно з Бюджетним кодексом України. За роз'ясненням, наданим Міндоходів у листі від 12.07.2013 р. №6817/6/99-99-18-05-01-15, це означає, що, відповідно до статті 64 Бюджетного кодексу, ПДФО, який сплачується податковим агентом — юрособою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента-юрособи, зараховується до відповідного місцевого бюджету за її місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що сплачуються фізособі.

У чому була помилка і як її виправити? У зазначеній ситуації ПДФО сплачувався правильно. А ось копія форми №1ДФ за відокремлений підрозділ за місцем його розташування не подавалася. Щоб виправити порушення, треба надіслати копію форми №1ДФ за такий відокремлений підрозділ до органу ДФС, в якому відокремлений підрозділ перебуває на обліку.

Відповідальність за порушення. Згідно з п. 119.2 ПКУ, неподання, подання з порушенням установлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов'язань платника податку та/або до зміни платника податку, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень.

Але є добра новина: податківці зазначають (зокрема, в листі ДФСУ від 31.10.2014 р. №9187/7/99-99-17-02-01-17), що застосування штрафних санкцій за неподання копій податкових розрахунків ПКУ не передбачено. Тож виправити це порушення можна без сплати фінансових санкцій.

Михайло СТЕПАНОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру