• Посилання скопійовано

Робота з електронним рахунком

Законопроект №2173а, будучи підписаним Президентом 28 липня, набрав статусу Закону від 16.07.2015 р. №643-VIII. Текст цього карколомного закону був опублікований в «Голосі України» від 29.07.2015 р. №135. Спротиву бізнесу та експертної спільноти не помічає хіба що сліпий. Так чи інакше, деякий час нам усе-таки доведеться пожити з цими змінами. Ми узагальнили найактуальніші запитання щодо роботи з електронним рахунком від наших передплатників та відвідувачів форумів.

Яким чином вести облік на електронному рахунку в СЕА? На якому етапі зобов'язання перед бюджетом вважаються погашеними?

Для обліку коштів на рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ, відкритому платнику податку в Казначействі, а також на інших спеціальних рахунках, відкритих у банку та/або органі Казначейства відповідно до законодавства, тепер має використовуватися субрахунок 315 «Спеціальні рахунки в національній валюті». Отже, коли підприємство поповнює електронний рахунок для реєстрації ПН або РК чи для сплати узгоджених ПЗ, це супроводжуватиметься проведенням Д-т 315 К-т 311, списання Казначейством коштів для погашення ПЗ з ПДВ згідно з реєстрами від податківців — Д-т 64 К-т 315. Переказування коштів на електронний рахунок — це ще не сплата податкових зобов'язань до бюджету, це просто поповнення власного (певною мірою проміжного) рахунку коштами, які можуть бути списані для погашення не лише зобов'язань перед бюджетом, а й від'ємного залишку формульного обчислення з метою реєстрації ПН або РК.

Зверніть увагу: у фінансовій звітності гроші на електронному рахунку жодним чином не відокремлюються від коштів на поточному банківському рахунку — всі кошти обліковуються у рядку 1165 «Гроші та їх еквіваленти».

По суті, підприємство має серйозні підстави сумніватися в оцінці відповідних сум для відображення їх у балансі. Адже баланс призначений, зокрема, для оцінки користувачами його ліквідності (здатності підприємства швидко погашати свої зобов'язання). Ніхто не заперечуватиме, що повноцінно користуватися та розпоряджатися коштами на електронному рахунку неможливо (мало того, чітко обмежено перелік варіантів їх використання), тому, якщо суми є істотними, варто розкривати відповідну інформацію в примітках до фінзвітності. Наприклад, при складанні річної фінансової звітності, на нашу думку, обов'язково слід показувати відповідні суми в рядку 691 «Грошові кошти, використання яких обмежено» розділу VI «Грошові кошти» форми №5 «Примітки до річної звітності».

Протягом звітного місяця регулярно мусили поповнювати електронний рахунок, щоб зареєструвати ПН нашим покупцям. За підсумками липня маємо ПЗ до сплати (рядок 25.1 декларації з ПДВ). Чи треба буде суму з рядка 25.1 декларації з ПДВ повністю сплатити до бюджету до кінця серпня? Адже, по суті, ми двічі сплачуємо свої ПЗ.

Поповнюючи електронний рахунок коштами, призначеними для погашення мінусових залишків1 реєстраційної формули, для того щоб мати можливість зареєструвати ПН на своїх покупців, підприємство, цілком імовірно, зіткнеться з ситуацією, коли за підсумками звітного місяця матиме заповненим рядок 25.1 декларації з ПДВ. Реєструючи ПН, підприємство поповнювало електронний рахунок. Ці суми залишаються на електронному рахунку, доки Казначейство не спише їх до бюджету за підсумками звітного місяця. Тому на дату оплати ПЗ до бюджету вдруге поповнювати електронний рахунок потреби немає.

1 Збільшити реєстраційну суму можна також за рахунок отриманих ПН та РК (які передбачають збільшення суми компенсації вартості поставлених товарів/послуг), складених на такого платника та зареєстрованих в ЄРПН. А також сплати ПДВ на митниці під час розмитнення товарів.

Яким чином можна впливати на стан електронного рахунку? Як стан цього рахунку пов'язаний із результатом формульного обчислення за нормами п. 200-1.3 ПКУ?

Стан електронного рахунку прямо корелює з результатами формульного обчислення за нормами п. 200-1.3 ПКУ, але це не одне й те саме: результат формульного обчислення може бути з мінусом, а кошти на електронному рахунку з від'ємним значенням бути не можуть. Фактично сума коштів на електронному рахунку — це ті кошти, що можуть бути витрачені або на погашення ПЗ перед бюджетом за підсумками звітного періоду (рядок 25.1 звітної декларації з ПДВ), або на реєстрацію ПН та РК.

Показники, які відображаються у витягу СЕА, змінюються в міру надходження до системи електронного адміністрування ПДВ інформації про зареєстровані ПН, РК, митні декларації та аркуші коригування до них, зараховані на електронний рахунок кошти, подану податкову звітність.

У витягу із СЕА за формою J/F 1401204 є два показники, пов'язані зі станом електронного рахунку:

рядок 1 — відображає залишок коштів станом на дату формування витягу, це ті кошти, які можуть бути використані на погашення поточних зобов'язань перед бюджетом та на реєстрацію ПН та РК;

рядок 5 — загальна сума поповнень електронного рахунку від 01.02.2015 р. і до дати формування запиту, по суті, це всі поповнення електронного рахунку живими коштами, цей показник формується наростаючим підсумком.

Коли платник ПДВ поповнює електронний рахунок, ця сума одночасно відображається і в рядку 1, і в рядку 5 витягу.

Взаємозв'язок цих показників видно і в самій формулі за п. 200-1.3 ПКУ: чим більшим є показник ∑ ПопРах (рядок 5 витягу), тим більшим є результуючий показник суми податку — ∑ Накл. Рядок 1 витягу в формулі участі не бере.

Крім того, витяг із СЕА за формою J/F 1401204 містить рядок 2, який якраз і призначений показувати результати формульного обчислення, а рядок 1 відображає суму коштів, що на час формування витягу перебуває на електронному рахунку, і саме за рахунок цих коштів можна погашати поточні зобов'язання перед бюджетом. Увага: сумами з рядка 2 погашати поточні зобов'язання перед бюджетом не можна, це суми, призначені виключно для реєстрації ПН та РК.

Зверніть увагу: аби погасити мінусовий результат формульного розрахунку і мати можливість зареєструвати ПН та РК, є три шляхи (див. додатково лист ДФСУ від 14.07.2015 р. №25450/7/99-99-19-03-01-17):

1) поповнити електронний рахунок живими коштами;

2) мати зареєстровані ПН від постачальників;

3) мати сплачений ПДВ на митниці внаслідок розмитнення.

Усі ці три шляхи стосуються саме збільшення результатів формульного обчислення (вплив на рядок 2 витягу). Для того щоб збільшити показник на електронному рахунку (вплив на рядок 1 витягу), треба тільки сплатити ПДВ живими коштами з поточного рахунку на електронний. Жодні вхідні ПН чи сплата ПДВ на митниці не впливають на стан електронного рахунку (рядок 1 витягу). Коли Казначейство списує за підсумками звітного періоду суму податкових зобов'язань до бюджету, сума коштів на електронному рахунку, певна річ, зменшується (рядок 1 зменшується, рядки 2 та 5 залишаються незмінними).

Підприємство певний час сплачувало ПЗ з ПДВ за підсумками звітного періоду (ряд. 25.1 декларації з ПДВ) поза електронним рахунком безпосередньо до бюджету (як і в 2014 році). У чому полягає порушення? Чи застосовуватимуться до підприємства якісь санкції? Під час звіряння з податківцями недоплати до бюджету не виявлено.

Справді, сплата ПДВ поза електронним рахунком не призводить до недоплати до бюджету, адже незалежно від того, хто саме перерахував кошти до бюджету (Казначейство списало з електронного рахунку до бюджету чи платник ПДВ погасив поточні зобов'язання перед бюджетом безпосередньо зі свого поточного рахунку), бюджет втрат не зазнав. Оскільки недоплати до бюджету не виникло, то й питання штрафних санкцій не є актуальним.

Проте сказати, що така ситуація не матиме негативних наслідків для підприємства, все-таки не можна. Річ у тім, що поповнення електронного рахунку знайде своє відображення як мінімум у двох рядках, які легко відстежити (ми про це говорили вище):

рядок 1 — відображає суму коштів станом на дату формування витягу, це ті кошти, які можуть бути використані на погашення поточних зобов'язань перед бюджетом та на реєстрацію ПН та РК;

рядок 5 — загальна сума поповнень електронного рахунку від 01.02.2015 р. і до дати формування запиту, по суті, це всі поповнення електронного рахунку живими коштами, цей показник формується наростаючим підсумком.

Крім того, є ще рядок 2 витягу — у ньому відображається сума, на яку підприємство має можливість зареєструвати ПН та РК, його значення є результатом формульного обчислення за нормами п. 200-1.3 ПКУ. Коли обчислюється результат формульного розрахунку, одним із його складових елементів є показник загальної суми поповнення рахунку в системі електронного адміністрування податку з поточного рахунку платника (рядок 5 витягу, формується наростаючим підсумком). Непроходження суми погашення поточних зобов'язань до бюджету через електронний рахунок матиме наслідком спотворення рядків 2 та 5 витягу і, як наслідок, спотворення результуючого показника формульного обчислення. Найгірше, що з цим уже нічого не вдієш: немає механізму, щоб виправити результати формульного обчислення в наступних звітних періодах і прогнати цю суму через електронний рахунок.

Яким чином можна повернути кошти з електронного рахунку? Чи можна зробити це в будь-який день місяця?

Для повернення надміру перерахованих сум на електронний рахунок слід подати у складі звітності з ПДВ додаток Д4. У цьому додатку є окремі відомості щодо сум коштів на рахунку в системі електронного адміністрування ПДВ, що перевищує суму, яка підлягає зарахуванню до бюджету (таблична частина). Жодних додаткових перевірок ця сума проходити не повинна. Заповнення цієї табличної частини Д4 визначається виключно рішенням платника ПДВ перерахувати ці кошти до бюджету або повернути на власний поточний рахунок. Аналогічна відповідь міститься в ЗІР у підкатегорії 101.08. Зверніть увагу: на суму ПДВ, що відповідно до поданої заяви підлягає перерахуванню на поточний рахунок платника, на момент подання заяви зменшується значення суми показника загальної суми поповнення рахунку в СЕА (рядок 5 витягу), показник суми коштів на електронному рахунку на дату формування витягу (рядок 1) та, певна річ, сума формульного обчислення ліміту реєстрації (рядок 2 витягу).

Очевидно, цікавить можливість не чекати подання звітності, а повернути кошти з електронного рахунку до того моменту. Повернути кошти можна виключно через подання заяви за формою №Д4. Ця заява є додатком до податкової звітності з ПДВ, тому подати Д4 можна або зі звітністю з ПДВ, або з УР до неї. Інакше подати Д4, а отже і повернути кошти з електронного рахунку, немає змоги.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру