• Посилання скопійовано

Коментар

До наказу ДФСУ від 28.05.2015 р. №379

ДФСУ наказом від 28.05.2015 р. №379 затвердила узагальнюючу податкову консультацію щодо застосування пільг зі сплати земельного податку, встановлених відповідним рішенням органу місцевого самоврядування. Як ми знаємо, з 01.01.2015 р. плата за землю (як у формі земельного податку, так і в формі орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності) з огляду на її належність до складу податку на майно належить до місцевих податків (пп. 10.1.1 та п. 265.1 ПКУ). А це означає, що і ставки оподаткування, і пільги щодо земельного податку — повністю за місцевими радами.

У коментованій УПК №379 податковий орган окремо наголошує на тому, що рішення органу місцевого самоврядування щодо встановлення пільг зі сплати земельного податку є обов'язковим для виконання всіма розташованими на відповідній території органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами з урахуванням строків, визначених таким рішенням. Пільга не є чимось індивідуальним та таким, що потребує дотримання певних додаткових умов від конкретного підприємства. У цьому разі підкреслюється, що пільга з плати за землю на рівні прийнятого рішення місцевої ради є загальнодоступною для використання всім суб'єктним складом конкретної території.

Чи треба подавати декларацію1, коли маємо пільгу з плати за землю? Так, у загальному випадку, навіть коли користуємося пільгою, подавати звітність однаково треба. Адже підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п. 286.1 ПКУ). За загальним правилом, платники плати за землю (крім фізичних осіб) мають самостійно обчислити суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подати відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік (п. 286.2 ПКУ). Єдиний варіант, коли річну декларацію можна не подавати, — це коли платник приймає рішення щомісяця подавати звітну податкову декларацію (п. 286.3 ПКУ). Тому, навіть користуючись пільгою, подання звітності не уникнути. У такому разі слід заповнити додаток 2 до декларації з плати за землю та подати щоквартальний звіт про пільги2.

1 Форма звітності затверджена наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №865.

2 Форма звіту про суми податкових пільг та порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб'єктом господарювання, затверджені постановою Кабміну від 27.12. 2010 р. №1233.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру