• Посилання скопійовано

Суть справи

Коригування нового від'ємного залишку з ПДВ
Від'ємне значення з ПДВ спричинює чи не найбільше запитань у бухгалтерів. Якщо раніше можна було звернутися хоч за якимось більш-менш змістовним роз'ясненням до податківців на місцях, то тепер і вони опинилися в інформаційному вакуумі. Ситуація ускладнюється тим, що час іде, а головне податкове відомство не квапиться з підготовкою та оприлюдненням відповідей хоча б на найпекучіші для обліку запитання. Поговоримо про те, як слід відкоригувати від'ємне значення з ПДВ, що виникло вже після 1 лютого 2015 року і виправляється або як самостійно виявлена помилка, або ж за підсумками податкової перевірки.

Збір до ПФУ з ювелірних виробів та валюти
КМУ Постановою від 27.05.2015 р. №331 (далі — Постанова №331, див. «ДК» №23/2015) затвердив зміни до порядку сплати збору до ПФУ за деякими операціями, передбаченими Законом №400, привівши його таким чином у відповідність до поточної редакції цього Закону.

Якщо час «X» настав
Уряд та державні регулятори великі надії покладають на систему електронного адміністрування. Хоча вже зрозуміло, що запитань у цій сфері набагато більше, ніж відповідей у законодавчому полі. Казначейство скеровує за інформацією до податківців як до адміністраторів електронних рахунків, а ті, своєю чергою, — до Казначейства. Позиція перших осіб Мінфіну та ДФСУ і їхніх заступників не може не дивувати — таке враження, що вони всі сподіваються з 1 липня масово отримати чарівні палички з необмеженими можливостями вирішення всіх неузгодженостей та проблем сьогодення... Здається, Мінфіну та ДФСУ не до кінця зрозуміло, наскільки там усе не готово... Поговоримо про те, з чим доведеться мати справу бухгалтерам, у разі коли спроба відстрочити закінчення тестового режиму СЕА ще на півроку зазнає краху.

ПДВ-рахунок — неконтрольований актив?
Підприємство вчасно перерахувало кошти з власного поточного рахунку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ. У ряд. 5 витягу з цієї системи перераховані кошти не відобразилися. На поточний рахунок вони також не повернулися. Як бути в такій ситуації?

Можливо, роумінг — не допблаго?
Настає пора відпусток, і деякі керівники, які мають бути завжди на зв'язку, поїдуть за кордон. Тож у бухгалтерів побільшає запитань: чи можуть послуги роумінгу за корпоративним мобільним бути віднесені до витрат, а ПДВ — до податкового кредиту і чи не виникне проблем оподаткування ПДФО, військовим збором та ЄСВ? Нижче подаємо авторську думку щодо цього.

Квартира для здавання в оренду
Юрособа, платник єдиного податку та ПДВ, хоче придбати квартиру для здавання її в оренду для проживання іншим особам. Це не є видом діяльності, внесеним до ЄДРПОУ, але в статуті юрособи зазначено, що вона може займатися здаванням в оренду будь-якого майна. Чи треба вносити зміни до ЄДРПОУ у зв'язку з цим видом діяльності? Чи буде житлова квартира виробничим основним засобом, суми ПДВ, сплачені у зв'язку з експлуатацією якого, дають право на податковий кредит? Чи треба буде її амортизувати?

Любиш кататися — люби і ПММ списувати
У складі основних засобів підприємства перебуває легковий автомобіль, який використовується з адміністративною метою. Як правильно оформити списання ПММ для такого автомобіля? Як виправити ситуацію, коли облік пробігу автомобіля не ведеться, а ПММ списуються в тій кількості, яка була придбана за звітний період, тобто без застосування норм і обліку пробігу?

Оподаткування ПДФО нерезидентів
Коли на підприємстві (у представництві) серед найманих працівників є фізособи-нерезиденти, у роботодавців виникає багато запитань щодо цього. Проаналізуймо особливості та обмеження, пов'язані з працею нерезидентів.

До змісту номеру