• Посилання скопійовано

Коментар

До роз'яснення Міністерства юстиції України від 28.05.2015 р.

За півроку, відведених бізнесу на подання держреєстратору інформації про кінцевих бенефіціарів, Мін'юст не спромігся видати жодного змістовного роз'яснення, як це реально зробити. І тільки після продовження піврічного терміну ще на 4 місяці1 (до 25 вересня 2015 р.) нарешті маємо хоч якесь зрушення.

Перше, на що слід звернути увагу: у разі відсутності у юрособи кінцевого бенефіціарного власника (контролера) реєстраційну картку з такими відомостями подавати все одно треба.

Незалежно від того, чи подаємо відомості про свого кінцевого бенефіціарного власника (контролера), чи інформуємо про відсутність бенефіціарного власника, реєстраційна картка може бути надіслана і поштовим відправленням. У такому разі справжність підпису заявника на реєстраційній картці повинна бути засвідчена нотаріально.

Усі особи, що на момент набрання чинності Законом №475 (на 26.05.2015 р.) вже подали інформацію про своїх бенефіціарних власників, у тому числі за старою формою реєстраційної картки2, подавати цю інформацію заново не повинні.

Надважлива новація: юридичним особам, учасниками яких є виключно фізичні особи, якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками, подавати реєстраційну картку потреби немає (на розсуд підприємства, заборони на подання держреєстратору такої інформації також немає!). У цьому разі учасники — фізичні особи є бенефіціарними власниками (контролерами) такої юридичної особи. На наше переконання, ця норма є досить ризикованою і не такою простою, як здається на перший погляд. Слова «якщо кінцеві бенефіціарні власники (контролери) таких юридичних осіб збігаються з їх учасниками» відкривають держреєстраторам широке поле для маневру у висловленні сумнівів, а чи правильно насправді підприємство ідентифікувало своїх кінцевих бенефіціарів, та, як наслідок, для накладення на підприємство значних штрафних санкцій (як за неподання інформації про кінцевих бенефіціарів — адмінштраф за ст. 166-11 КпАП у розмірі від 5100 до 8500 грн3). Зверніть увагу: ця норма не працює автоматично тільки на підставі того, що учасники є фізичними особами! Саме підприємство має визначити, чи є конкретний учасник бенефіціаром. Тож радимо прискіпливо перевірити кожного учасника щодо його ідентифікації кінцевим бенефіціаром: наявність у складі учасників хоча б одного, що не є кінцевим бенефіціаром, накладає обов'язок подання реєстраційної картки в загальному порядку.

1 Закон України від 21.05.2015 р. №475-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відомостей про кінцевого бенефіціарного власника (контролера) юридичної особи» (далі — Закон №475).

2 До внесення відповідних змін до реєстраційних карток форм 1, 2, 4, 16, затверджених наказом Мін'юсту від 14.10.2011 р. №3178/5.

3 Див. також статтю «Відповідальність за неподання форми №4» у «ДК» №22/2015.

І останнє. Юридичні особи Вінницької, Київської областей, міст Києва, Івано-Франківська та Калуша можуть подати відповідну реєстраційну картку до будь-якого державного реєстратора у межах цих територій без прив'язки до району власної реєстрації.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру