• Посилання скопійовано

Коментар

До листа Державної фіскальної служби України від 12.03.2015 р. №5145/6/99-99-19-02-02-15

Згідно з підпунктом 39.2.1.7 ПКУ, контрольованою визнається операція, що одночасно відповідає таким умовам:

— загальний обсяг доходу платника податків та/або його пов'язаних осіб від усіх видів діяльності, що враховується під час визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, перевищує 20 млн гривень за відповідний податковий (звітний) календарний рік;

— обсяг групи таких господарських операцій платника податків та/або його пов'язаних осіб з одним контрагентом перевищує 1 млн гривень (без ПДВ) або 3% доходу, що враховується під час визначення об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, платника податків за відповідний податковий (звітний) рік.

Разом з тим для ідентифікації операції контрольованою є додаткова умова. Так, з метою нарахування податку на прибуток підприємств контрольованими операціями є (пп. 39.2.1.1 та пп. 39.2.1.2 ПКУ):

а) господарські операції, які впливають на об'єкт оподаткування сторін (сторони) таких операцій, що здійснюються платниками податків із пов'язаними особами — нерезидентами;

б) господарські операції з продажу товарів через комісіонерів-нерезидентів;

в) якщо однією зі сторін є нерезидент, зареєстрований у державі (на території), яка включена до переліку держав (територій), затвердженого Кабміном1.

1 Розпорядження Кабінету Міністрів України від 14.05.2015 р. №449-р «Про затвердження переліку держав (територій), які відповідають критеріям, установленим підпунктом 39.2.1.2 підпункту 39.2.1 пункту 39.2 статті 39 Податкового кодексу України».

Тобто йдеться про співпрацю з контрагентами-нерезидентами як безпосередньо, так і за їхнім посередництвом.

Як логічно заявляють податківці у коментованому листі, господарські операції з пов'язаними особами — резидентами не підпадають під визначення контрольованих. Отже, поява резидента — пов'язаної особи в ланцюгу господарських операцій, незалежно від обсягу операцій із ним та рівня його доходу за минулий рік, виводить операції з-під контролю за трансфертним ціноутворенням, але, зверніть увагу, тільки в межах операцій із таким резидентом. Решта операцій в ланцюгу з нерезидентами мають пройти ідентифікацію на належність до контрольованих. Цей момент слід буде враховувати вже у звітності про контрольовані операції за 2015 рік2, адже колишня редакція (до 01.01.2015 р.) пп. 39.2.1.1 ПКУ була зорієнтована, в тому числі, й на резидентів.

2 Форма та порядок складання Звіту про контрольовані операції затверджені наказом Міндоходів від 11.11.2013 р. №669.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру