• Посилання скопійовано

Чи штрафують за несплату/несвоєчасну сплату податків у 2023 році?

Тут правила застосування штрафів аналогічні до тих, які ми зазначили вище стосовно порушення строків подання податкової декларації. Адже сплата податків та зборів — це теж один з обов’язків платника.

А от розмір штрафу інший, він визначається згідно зі ст. 124 ПКУ.

Якщо платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов’язання (крім грошового зобов’язання у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до нього на підставі цього Кодексу чи іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також пені, застосованої до нього на підставі цього Кодексу чи іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи) протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу в таких розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 5 відсотків погашеної суми податкового боргу;

— при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Якщо платник податків порушив строк сплати до бюджету суми акцизного податку, передбаченого абзацом другим підпункту 222.1.2 ПКУ, він притягується до відповідальності у вигляді штрафу в розмірі 10 відсотків від суми такого акцизного податку.

Але! Якщо несплата податків була здійснена умисно, —

штраф у розмірі 25 відсотків від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

А повторна умисна несплата податків, яка вчинена протягом 1095 календарних днів або призвела до прострочення сплати грошового зобов’язання на строк понад 90 календарних днів, —

тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків від суми несплаченого (несвоєчасно сплаченого) грошового зобов’язання.

Не забувайте і про пеню, розмір якої визначається за ст. 129-132 ПКУ з розрахунку 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України.

До змісту номеру