• Посилання скопійовано

Чи штрафують за неподання податкової декларації у 2023 році?

Так, штрафують, за результатами камеральної або документальної перевірки, яка встановила цей факт.

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено п. 120.1 ПКУ, зокрема неподання (крім випадків, якщо податкова декларація не подається відповідно до п. 49.2 ПКУ) або несвоєчасне подання платником податків чи іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, платежі, контроль за сплатою яких покладено на контролюючі органи, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 340 грн, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Отже, за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкової звітності передбачено фінансову відповідальність у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, а саме:

  • в розмірі 340 грн за кожне неподання (несвоєчасне подання) декларації (розрахунку);
  • в розмірі 1020 грн при повторному порушенні за несвоєчасне подання податкової декларації (розрахунку) платником податків незалежно від виду податку, за яке до такого платника протягом року вже було застосовано штраф за неподання (несвоєчасне подання) податкової декларації (розрахунку) та у період до одного року (до 365 або 366 днів — для високосного року) винесено податкове повідомлення-рішення.

Чи впливає на застосування штрафу воєнний стан? Так, впливає, але вже значно менше, ніж це було на початку 2022 року. Це питання регулює п. 69 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ.

Так, за пп. 69.3 платники податків, які через наслідки їх безпосередньої участі у воєнних діях не дотримали термінів виконання податкових обов’язків, звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ, за умови виконання таких обов’язків протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків. Але цю норму можна віднести радше до фізосіб, адже саме вони безпосередньо беруть участь у воєнних діях. Для решти діє пп. 69.1.

Згідно з ним:

— у разі відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо подання звітності та/або документів (повідомлень), платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні;

— у разі відсутності можливості у платника податків щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу своєчасно виконати свій податковий обов’язок щодо дотримання термінів подання звітності та/або документів (повідомлень), такий платник податків звільняється від відповідальності, визначеної ПКУ, в межах діяльності, що провадиться через такі філії, представництва, відокремлені чи інші структурні підрозділи, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України.

І це ще тільки для тих, хто не мав можливості під час усієї війни. Якщо ж протягом війни можливість була відновлена, правила інші.

Платники податків, у тому числі щодо своєї філії, представництва, відокремленого чи іншого структурного підрозділу, в яких відновилася можливість виконувати свої податкові обов’язки, граничний термін виконання яких припадає на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня відновлення можливості платника податків, звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання таких обов’язків, передбачених ПКУ, за умови виконання ними таких податкових обов’язків щодо подання звітності протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення таких можливостей платників податків.

Тобто мораторій на штрафи є, але не суцільний. Щоб уникнути штрафу, треба довести, що можливості подання декларації справді не було, і це пов’язано з війною.

Для решти тим самим пп. 69.1 встановлено спеціальні строки для звітування за періоди першої половини 2022 року — вони закінчилися ще у 2022 році. У 2023 році жодних пільгових строків для подання податкової звітності вже не передбачено. І якщо можливість подання декларації є, її треба подавати вчасно, інакше буде штраф.

До змісту номеру