• Посилання скопійовано

Як проводяться перевірки щодо бюджетного відшкодування з ПДВ?

За загальними правилами, тобто якщо не брати до уваги форс-мажорні обставини, платники ПДВ, які мають право на бюджетне відшкодування та подали заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, отримують таке бюджетне відшкодування в разі узгодження ДПС заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки.

Таку перевірку проводять протягом 30 к. д. за останнім днем граничного строку подання декларації або уточнюючих розрахунків (у разі їх подання), а якщо такі документи були надані пізніше, — за днем їх фактичного подання.

У випадках, визначених п. 200.11 ПКУ, бюджетне відшкодування отримують за результатами документальної перевірки, що проводиться протягом 60 к. д., наступних за граничним строком подання декларації, а в разі якщо така декларація подана після закінчення граничного строку, — за днем її фактичного подання у порядку, передбаченому пп. 78.1.8 ПКУ.

Після дня набуття статусу узгодженої суми бюджетного відшкодування Держказначейство перераховує таку суму з бюджетного рахунку на поточний банківський рахунок платника податку протягом п’яти операційних днів.

Рішення про проведення документальної перевірки має бути прийнято не пізніше закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки.

Відповідно до п. 200.12 ПКУ зазначена у заяві сума бюджетного відшкодування вважається узгодженою в Реєстрі з однієї з таких дат:

  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку проведення перевірки, в разі якщо контролюючий орган вніс до Реєстру відомості про відсутність порушень під час такої перевірки;
  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки, якщо контролюючий орган не вніс до Реєстру відомості про дату початку та закінчення проведення перевірки даних, зазначених у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, з обов’язковою позначкою щодо виду перевірки (камеральна, документальна);
  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку, передбаченого ПКУ для складення акта перевірки, якщо контролюючий орган не вніс до Реєстру відомості про дату складення акта перевірки;
  • з дня, наступного за днем закінчення граничного строку, передбаченого ПКУ для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення, якщо контролюючий орган не вніс до Реєстру відомості про дату та номер податкового повідомлення-рішення;
  • з дня визнання протиправним та/або скасування податкового повідомлення-рішення.

Документальні позапланові перевірки, з підстав, визначених підпунктом 78.1.8 ПКУ, декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, проводяться протягом 60 календарних днів, наступних після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку, а саме:

— лютий, березень, квітень, травень 2022 року — розпочинаються наступного дня після 20 вересня 2022 року та завершуються не пізніше ніж 20 листопада 2022 року;

— червень, липень 2022 року — розпочинаються наступного дня після 20 жовтня 2022 року та завершуються не пізніше ніж 20 грудня 2022 року.

Податківці повідомили, що проводяться камеральні та позапланові документальні перевірки заявлених суб’єктами господарювання сум ПДВ до відшкодування, які будуть завершені не пізніше встановлених ПКУ термінів.

Отже, всі затримки з бюджетним відшкодуванням ПДВ, які виникали через непроведення камеральних або документальних перевірок, ще наприкінці 2022 року мали бути подолані. А саме повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюється у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

Також зазначимо, що 7 лютого ВРУ ухвалила загалом законопроєкт №6085 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо прискорення відшкодування податку на додану вартість та відновлення нарахування пені за його несвоєчасне відшкодування». Головна його мета — скасувати обовʼязковість застосування токенів (про це — тут).

Але цим самим законопроєктом заплановано скасувати тимчасові норми щодо зменшення строків проведення документальних позапланових перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВ. Строк проведення таких перевірок становитиме 30 календарних днів, наступних після закінчення граничного строку проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.

Очікується, що цей Закон набере чинності з 31 грудня 2023 року, але норма щодо скорочення строків для перевірок для підтвердження бюджетного відшкодування ПДВз 20 березня 2023 року.

Наразі цей законопроєкт перебуває на підписання у Президента України.

До змісту номеру