• Посилання скопійовано

Які перевірки може проводити ДПС у 2023 році?

Останні три роки перелік перевірок, що їх можуть проводити податківці, весь час змінюється і визнається тимчасовим. Нагадаємо зміни лише попереднього, 2022 року.

Наприкінці лютого почалася війна з рф. Тому вже на початку березня 2022 року всі податкові перевірки скасували. Про це ми повідомили тут.

Причому, позаяк ніхто не міг передбачити, як довго триватиме війна, тож сам мораторій мав орієнтовний термін «до закінчення війни».

Наказом ДПСУ від 24.02.2022 №243-о «Про встановлення простою у роботі Державної податкової служби України та її територіальних органах», виданого на підставі Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-IX «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», було встановлено простій у роботі Державної податкової служби України та її територіальних органів.

Було зупинено проведення документальних, фактичних та камеральних перевірок, розпочатих до 24 лютого 2022 року та не завершених, на період до останнього дня календарного місяця (включно), в якому завершиться дія воєнного стану, запровадженого Указом. Таке зупинення перериває термін проведення перевірки та не потребує прийняття будь-яких додаткових рішень контролюючим органом.

Документальні, фактичні та камеральні перевірки, які мали розпочатися у період з 24 лютого 2022 року та не були розпочаті, переносилися на період до останнього дня календарного місяця (включно), в якому завершиться дія воєнного стану, запровадженого Указом.

Перебіг строків, установлених ст. 86 та ст. 56 ПКУ, було зупинено на період до останнього календарного дня місяця (включно), в якому завершиться дія воєнного стану, запровадженого Указом.

Проте і бізнес, і податківці досить швидко оговталися і відновили діяльність. Нехай і не на повну силу, але адаптація відбувається справді швидко. І причина цього однакова: і платникам податків, і державі потрібні кошти на існування.

Майже одразу були внесені відповідні зміни і до ПКУ — за податкові перевірки під час війни відповідає п. 69.2 підрозділу 10 розділу ХХ. Але і цей пункт протягом 2022 року неодноразово змінювали.

Що ми маємо нині?

Податкові перевірки не розпочинаються, а розпочаті перевірки зупиняються, крім:

а) камеральних перевірок;

б) документальних позапланових перевірок, що проводяться:

на звернення платника податків,

та/або з підстав, визначених підпунктами 78.1.2 (в частині контролю за трансфертним ціноутворенням), 78.1.5, 78.1.7, 78.1.8, 78.1.12, 78.1.14-78.1.16, 78.1.21 та 78.1.22 ПКУ,

та/або документальних позапланових перевірок платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями,

та/або документальних позапланових перевірок з питань оподаткування юридичними особами або іншими нерезидентами, які здійснюють господарську діяльність через постійне представництво на території України, доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України, та/або документальних позапланових перевірок нерезидентів (представництв нерезидентів);

в) фактичних перевірок.

Нагадаємо, що камеральною вважається перевірка, яку проводять у приміщенні контролюючого органу виключно на підставі даних, зазначених у податкових деклараціях (розрахунках) платника податків та даних СЕА ПДВ, а також даних Єдиного реєстру акцизних накладних і даних СЕА реалізації пального та спирту етилового, даних СОД РРО.

Предметом камеральної перевірки також може бути своєчасність подання податкових декларацій (розрахунків) та/або своєчасність реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у ЄРПН, акцизних накладних та/або розрахунків коригування до акцизних накладних у ЄРАН, виправлення помилок у податкових накладних та/або своєчасність сплати узгодженої суми податкового (грошового) зобов’язання виключно на підставі даних, що зберігаються (опрацьовуються) у відповідних інформаційних базах.

Тому питань із тим, як і навіщо відновили цей вид перевірок під час війни, не виникало. Контролювати, чи вся звітність була подана і чи всі податки були сплачені, це, так би мовити, базова функція податківців.

А от що з документальними та фактичними перевірками? Про них слід поговорити окремо.

До змісту номеру