• Посилання скопійовано

Фінансова звітність подана ДПС не за встановленою формою: яка відповідальність?

Про це краще дізнаватися з перших рук, тобто у самих податківців.

Так, ДПС у Тернопільській області пояснює, що фінансова звітність або звіт про фінансовий стан (баланс) та звіт про прибутки та збитки та інший сукупний дохід (звіт про фінансові результати), які подаються відповідно до абзаців першого та другого п. 46.2 ПКУ, є додатком до податкової декларації з податку на прибуток підприємств (звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації, розрахунку частини чистого прибутку (доходу), дивідендів на державну частку) та її невід’ємною частиною.

Обов’язкові реквізити, що їх має містити податкова декларація, передбачені пп. 48.3 та 48.4 ПКУ. Зокрема, податкова декларація має включати інформацію про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною.

Податкова звітність, складена з порушенням норм ст. 48 ПКУ, не вважається податковою декларацією, крім випадків, установлених п. 46.4 ПКУ.

Частиною 6 ст. 14 Закону про бухоблік передбачено, що підприємства можуть подавати уточнену фінансову звітність та уточнену консолідовану фінансову звітність на заміну раніше поданої фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності за результатами аудиторської перевірки, з метою виправлення самостійно виявлених помилок або з інших причин. Подання й оприлюднення уточненої фінансової звітності та уточненої консолідованої фінансової звітності здійснюють у такому самому порядку, що й фінансової звітності та консолідованої фінансової звітності, які уточнюються.

Якщо внаслідок виявлених у фінансовій звітності помилок підлягають уточненню показники податкової декларації, таке уточнення здійснюють відповідно до положень ст. 50 ПКУ, з поданням до уточнюючої податкової декларації уточненої фінансової звітності за відповідний звітний період.

Таким чином, подання додатків до податкової декларації, в тому числі фінансової звітності, не за встановленою формою може призвести до невизнання такої декларації податковою звітністю відповідно до п. 48.7 ПКУ.

За неподання або несвоєчасне подання податкової звітності чи невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності ст. 120 ПКУ встановлено відповідальність до платника податків.

До змісту номеру