• Посилання скопійовано

Скорочена фінзвітність: хто складає за 2022 рік?

У 2022 році щодо цього відбулися зміни.

Треба звернутися до Порядку №419, який було змінено Постановою КМУ від 29.11.2022 №1327.

Підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за МСФЗ), подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Така редакція цього абзацу діє з 2 грудня 2022 року. Що саме змінилося, покажемо у таблиці.

Було Стало
Підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності) та підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат відповідно до податкового законодавства, подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати. Підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до мікропідприємств, непідприємницькі товариства (крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності) подають відповідним органам скорочену за показниками річну фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

Непідприємницькі товариства — це товариства, які не мають на меті одержання прибутку для його наступного розподілу між учасниками (ч. 1 ст. 82 ЦКУ). Як правило, такі товариства мають статус неприбуткових організацій, але це не є обов’язковим для визначення, чи мають вони складати скорочену фінзвітність (фінзвітність мікропідприємств). Головне, щоб установчі документи такого підприємства відповідали головній умові — відсутності мети одержання прибутку, і не як такого, а того, який розподіляється між його власниками (учасниками). Отже, непідприємницьке товариство може отримувати доходи від тієї діяльності, яка зазвичай вважається підприємницькою (господарською) — торгівля, виробництво, надання послуг та виконання робіт тощо. А ось розподіляти отримані прибутки між учасниками не може. Їх треба використати за метою, визначеною в установчих документах.

Увага! З переліку тих, хто подає скорочену фінзвітність (фінзвітність мікропідприємств), вилучили «єдинників». Але це не означає, що всі «єдинники» тепер подають велику фінзвітність. Зокрема, вони можуть звітувати за скороченою формою мікропідприємств, якщо належать до таких мікропідприємств. А ось із малими «єдинниками» ситуація складніша.

Зверніть увагу: критерії визначення того, які юрособи належать до мікропідприємств, у 2022 році теж змінювалися (зміни діють з 10 серпня завдяки Закону №2435).

Мікропідприємствами нині є підприємства, показники яких на дату складання річної фінансової звітності за рік, що передує звітному, відповідають щонайменше двом із таких критеріїв:

  • балансова вартість активів — до 350 тисяч євро (у 2022 році це 11 893 000 грн) включно;
  • чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) — до 700 тисяч євро (у 2022 році це 23 786 000,00 грн) включно;
  • середня кількість працівників — до 10 осіб включно.

Підказка:

— згідно з примітками до форм фінзвітності за НП(С)БО 1, середня кількість працівників визначається у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері статистики. Йдеться про Інструкцію №286, за п. 3.1 якої треба визначити показник середньої кількості працівників на підприємстві за звітний період (рік). Він враховує всіх штатних працівників та зовнішніх сумісників, а також тих, хто виконує роботи за цивільно-правовими договорами;

— для визначення відповідності критеріям, установленим у євро, застосовується офіційний курс гривні до іноземних валют (середній за період), розрахований на підставі офіційних валютних курсів НБУ, що встановлювалися для євро протягом відповідного року. Зокрема, середній курс євро за 2022 рік становив 33,98 грн/євро.

Правило для новостворених підприємств: під час визначення відповідності критеріям вони застосовують показники на дату складання річної фінансової звітності.

Перехідне правило: якщо підприємство за показниками річної фінансової звітності протягом двох років поспіль уже не відповідає критеріям своєї категорії, воно належить до відповідної категорії підприємств (критеріям якої тепер відповідає).

Інакше кажучи, для новостворених підприємств те, чи належать вони до мікропідприємств, визначає перший фінансовий рік існування. Решті підприємств треба уважно стежити за відповідністю критеріям певної категорії. І в разі невідповідності два роки поспіль треба буде перейти до тієї категорії, якій вони відповідають наприкінці цього другого року.

Але не все так просто. Адже наприкінці 2022 року маємо дві цікаві нормативні колізії.

Докладніше про це читайте тут.

До змісту номеру