• Посилання скопійовано

В яких випадках треба складати Примітки до фінзвітності (форму №5)?

Типову форму №5 «Примітки до річної фінансової звітності» затверджено наказом Мінфіну від 29.11.2000 №302. Показники (одиниця грошового виміру), які слід наводити у примітках, — тисяча гривень без десяткового знака.

Примітки до фінансової звітності згідно з п. 3 розділу I НП(С)БО 1 — це сукупність показників і пояснень, які забезпечують деталізацію й обґрунтованість статей фінзвітності, а також інша інформація, розкриття якої передбачене відповідними національними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку.

До інформації, що підлягає відображенню в примітках, може бути віднесено інформацію:

  • яка висвітлює дані бухобліку і є суттєвою, тобто її відсутність може вплинути на рішення користувачів фінзвітності;
  • яку не наведено у фінзвітності, але відображення якої передбачено відповідними П(С)БО;
  • яка додатково пояснює аналіз статей фінзвітності.

Наприкінці кожного НП(С)БО наводиться перелік інформації, яка підлягає розкриттю у примітках.

Зокрема, національні стандарти передбачають наведення у примітках до звітності інформації про:

— рух нематеріальних та необоротних активів, про інвестиції (капітальні та фінансові) — п. 36 — 38 НП(С)БО 7; п. 36 — 37 НП(С)БО 8;

— методи оцінки запасів та балансову вартість запасів, які відображені за чистою вартістю реалізації або передані у переробку, на комісію, у заставу — п. 29 НП(С)БО 9;

— структуру (складові) інших операційних, фінансових та інших доходів i витрат — п. 31 НП(С)БО 16;

— обсяг бартерних операцій — п. 25 НП(С)БО 15;

— рух забезпечень і резервів — п. 20 НП(С)БО 11;

— використання амортизаційних відрахувань — у НП(С)БО про це прямої вказівки немає, але у формі Приміток такі показники є;

— перелік дебіторів і суми довгострокової дебіторської заборгованості, метод визначення резерву сумнівних боргів та рух цього резерву у звітному році — п. 13 НП(С)БО 10.

Як передбачено п. 7 розділу IV НП(С)БО 1, у примітках до фінзвітності наводять інформацію про призначення та умови використання кожного елемента власного капіталу — частину в активах підприємства, що залишається після вирахування його зобов’язань (крім зареєстрованого капіталу). Перелік інформації, яку наводять у примітках акціонерні товариства, передбачено п. 8 розділу IV НП(С)БО 1.

Отже, примітки — це не лише типова форма №5, а й сукупність показників (пояснювальна записка), що дає повну й об’єктивну картину про фінансове становище і результати діяльності підприємства у вигляді письмового пояснення, таблиць, графіків тощо.

Як зазначається в самому Наказі №302, підприємства самостійно обирають вид, в якому надають таку інформацію. Але, як правило, на практиці все ж таки використовують типову форму, затверджену цим наказом.

Типова форма №5 складається з 15 розділів, кожен з яких містить пояснення (уточнення) щодо відповідної операції, окремої статті фінзвітності. Інформація у примітках до фінзвітності (форма №5) — це здебільшого таблична інформація, що становить розшифрування змісту та/або змін залишків (на початок і на кінець року) тих чи інших показників перших двох форм фінансової звітності: балансу та звіту про фінансові результати.

Докладніше про складання цієї форми за 2022 рік читайте тут.

До змісту номеру