• Посилання скопійовано

Як складати Звіт про власний капітал?

Перший розділ пасиву Балансу, який називається «Власний капітал», відображає загальну ситуацію щодо власного капіталу та його окремих складових на початок і на кінець звітного періоду. З Балансу можна отримати лише кількісну інформацію про те, на яку суму змінився за звітний рік той чи інший вид капіталу (який показано у відповідних рядках розділу I пасиву). Для того аби простежити причини цих змін у капіталі, і складають Звіт про власний капітал. Користувачі Звіту можуть з’ясувати, які господарські операції вплинули на зміни у складі власного капіталу підприємства загалом та окремих його позицій зокрема.

Власний капітал — це різниця між активами і зобов’язаннями підприємства. Зменшення активів або збільшення зобов’язань призводить до зменшення власного капіталу. Фактично це є витратами або зменшенням економічних вигід (за винятком зменшення капіталу за рахунок його вилучення або розподілу власниками). До зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників) спричинюється збільшення активів або зменшення зобов’язань.

Власний капітал підприємства може збільшуватися внаслідок:

  • інвестицій власника(ів);
  • отримання прибутку;
  • збільшення вартості необоротних активів унаслідок дооцінки;
  • отримання емісійного доходу;
  • збільшення номінальної вартості акцій;
  • безоплатного отримання необоротних активів.

Власний капітал підприємства може зменшуватися внаслідок:

  • вилучення власником(ами) вкладеного раніше капіталу без передачі цієї частки іншим особам;
  • отримання збитків;
  • зниження вартості необоротних активів унаслідок уцінки;
  • продажу акцій за ціною, нижчою від їх номіналу;
  • зниження номінальної вартості акцій.

Крім збільшення/зменшення загальної суми власного капіталу, в його складі можуть відбутися і внутрішні зміни. У цих випадках сума за відповідним рядком Звіту про власний капітал дорівнюватиме нулю, адже в разі внутрішніх змін збільшення/зменшення сальдо за однією статтею власного капіталу неодмінно спричинює зменшення/збільшення сальдо за іншою його статтею.

Звіт про власний капітал має форму шахової таблиці: графи таблиці відповідають статтям першого розділу пасиву Балансу, а в рядках наводяться причини змін показників на початок та на кінець звітного періоду — основні господарські операції, які впливають на зміни окремих статей і власного капіталу загалом.

Звіт про власний капітал складають за даними Балансу, Звіту про фінансові результати, а також аналітичними даними за рахунками 4-го класу. Якщо всі звіти складено правильно, то залишок власного капіталу на кінець року, який відображається у Балансі (всі рядки розділу I пасиву Балансу та їх підсумок), збігається з даними Звіту про власний капітал на кінець року.

Як і решту форм фінансової звітності, звіт про власний капітал складають у тисячах гривень без десяткового знака, а суми, що зменшують статті власного капіталу, наводять у дужках.

Звіт про власний капітал складається з кількох розділів, зокрема: залишок на початок року з коригуваннями; власне зміни в капіталі; залишок на кінець року.

Докладніше про складання цього Звіту за 2022 рік ви можете прочитати тут.

До змісту номеру