• Посилання скопійовано

Коли подають фінансову звітність?

Відповідно до ст. 13 Закону про бухоблік базовим звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік, яким на практиці вважається проміжок часу з 1 січня до 31 грудня, що триває 365 або 366 (у високосному році) календарних днів. Тому річний баланс складають станом на кінець останнього дня звітного року — 31 грудня.

Проте при цьому слід враховувати окремі звітні правила визначення звітного періоду, передбачені для новостворених та ліквідованих підприємств. Адже за тією самою ст. 13 Закону про бухоблік:

  • перший звітний період новоствореного підприємства може бути меншим ніж 12 місяців, але не більшим ніж 15 місяців;
  • звітним періодом підприємства, що ліквідується, є період з початку звітного року до дати прийняття рішення про його ліквідацію.

Якщо ваше підприємство і надалі працюватиме наступного року, то слід пам’ятати, що показники балансу на кінець останнього дня року 31 грудня відповідають показникам на початок першого дня наступного звітного року 1 січня.

Залишки на балансових рахунках на кінець останнього дня року або кварталу — це одночасно залишок на початок першого дня наступного звітного періоду, що ми і бачимо у формі балансу (поле «Коди»), де серед інших кодів зазначено число 01 — тут наводимо першу дату нового звітного періоду (наприклад, 2023.01.01).

Проте у заголовку балансу завжди має стояти остання дата закінчення звітного періоду. Так, баланс у складі фінзвітності за 2022 р. складатиметься станом на 31 грудня 2022 р.

Строки подання фінансової звітності були змінені у вересні 2021 року, про що ми писали тут. Зокрема, підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність, подають річну звітність не пізніше ніж 28 лютого 2022 року, а середні підприємства — не пізніше ніж 1 червня 2022 року.

До змісту номеру