• Посилання скопійовано

Транспортний податок

33.

Хто сплачує транспортний податок у 2016 році і що є об'єктом оподаткування?

Згідно з пп. 10.1.1 ПКУ, до місцевих податків належить, зокрема, податок на майно. А відповідно до п. 265.1 ПКУ податок на майно складається в т. ч. з транспортного податку. Платників транспортного податку, об'єкт та базу оподаткування з цього податку визначає ст. 267 ПКУ. Як і раніше, платниками цього податку є власники легкових автомобілів: фізичні та юридичні особи, у тому числі нерезиденти.

А от що стосується об'єкта оподаткування, то він кардинально змінений.

Відповідно до пп. 267.2.1 ПКУ, з 01.01.2016 р. об'єктом оподаткування є легкові автомобілі, які одночасно відповідають таким критеріям:

1) з року випуску автомобіля минуло не більше п'яти років (включно);

2) середньоринкова вартість авто становить понад 750 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року (у 2016 році це 1033500 грн (1378 грн × 750)).

Для порівняння, у минулому році під об'єкт оподаткування підпадали легкові автомобілі, які використовувалися до 5 років і мали об'єм циліндрів двигуна понад 3000 куб. см.

Середньоринкова вартість, як сказано у пп. 267.2.1 ПКУ, визначається Мінекономрозвитку за методикою, затвердженою Кабміном, виходячи з марки, моделі, року випуску, типу двигуна, об'єму циліндрів двигуна, типу коробки переключення передач, пробігу легкового автомобіля, та розміщується на його офіційному веб-сайті (http://www.me.gov.ua/).

Враховуючи, що юрособи самостійно обчислюють суму податку станом на 1 січня звітного року (на базовий звітний період, який дорівнює календарному року) і до 20 лютого цього ж року подають до ДПІ за місцем реєстрації авто декларацію1, інформація щодо вартості автомобілів, які підпадають під зазначені вище критерії, незабаром повинна з'явитись.

1 Форма затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №415.

Увага: граничний термін подання декларації на 2016 рік — 19 лютого 2016 року.

Згідно з п. 267.4 ПКУ, ставка податку не змінилась і становить 25000 грн на рік за кожен легковий автомобіль, який є об'єктом оподаткування транспортним податком.

34.

Який порядок сплати транспортного податку у 2016 році?

Як і раніше, податок сплачується за місцем реєстрації об'єкта оподаткування.

Платники податку — юридичні особи самостійно обчислюють суму податку, зазначену у поданій ними декларації з розбивкою річної суми рівними частками поквартально. Сплачується податок юрособами, як сказано у пп. 267.8.1 ПКУ, авансовими внесками щокварталу до 30 числа місяця, що наступає за звітним кварталом, які відображаються в річній податковій декларації. Чинна форма декларації затверджена наказом Мінфіну від 10.04.2015 р. №415.

Щодо об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, декларація подається протягом місяця з дня виникнення права власності на такий об'єкт, а податок сплачується починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. За легкові автомобілі, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу.

Відповідно до пп. 267.6.2 ПКУ, обчислення суми податку фізичних осіб здійснюється ДПІ за місцем реєстрації платника податку. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилається (вручається) платнику до 1 липня базового звітного року.

Щодо об'єктів оподаткування, придбаних протягом року, податок сплачується фізичною особою починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об'єкт. Податкове повідомлення-рішення надійде новому власнику після отримання ДПІ інформації про перехід права власності. Транспортний податок сплачується фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фізичні особи — платники транспортного податку мають право звернутися з письмовою заявою до ДПІ за місцем своєї реєстрації для проведення звірки даних щодо: об'єктів оподаткування, що перебувають у власності платника податку, розміру ставки податку та нарахованої суми податку.

35.

Які особливості сплати транспортного податку з'явились у 2016 році?

З 01.01.2016 р. до ПКУ додано нові підпункти 267.6.7 — 267.6.9, які визначають низку особливостей сплати транспортного податку:

1) у разі спливу п'ятирічного віку легкового автомобілю протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п'яти років;

2) у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем, який є об'єктом оподаткування, транспортний податок за такий легковий автомобіль не сплачується з місяця, наступного за місяцем, в якому мав місце факт незаконного заволодіння легковим автомобілем, якщо такий факт підтверджується відповідним документом про внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, виданим уповноваженим державним органом. При поверненні автомобіля його власнику (законному володільцю) податок за такий легковий автомобіль сплачується з місяця, у якому легковий автомобіль було повернено відповідно до постанови слідчого, прокурора чи рішення суду. Протягом 10 днів з моменту отримання зазначеного документа платник податку зобов'язаний надати до ДПІ копію такої постанови (рішення).

Юрособи у разі незаконного заволодіння третьою особою легковим автомобілем подають уточнюючу декларацію протягом 30 календарних днів з дня внесення відомостей про вчинення кримінального правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Аналогічно подається уточнююча декларація в разі повернення авто — протягом 30 календарних днів з дня складання постанови слідчого, прокурора чи винесення ухвали суду.

До змісту номеру