• Посилання скопійовано

Акцизний податок

23.

Які розміри ставок акцизного податку встановлено у 2016 році?

Ставки акцизного податку також змінилися завдяки новій редакції пп. 215.3.1 — 215.3.4 ПКУ. Але ці ставки застосовуються з урахуванням таких особливостей.

Так, ставки акцизного податку на алкогольні напої, що підлягають маркуванню марками акцизного податку (пп. 215.3.1 ПКУ), починають застосовуватися з 01.03.2016 р.

Також новим п. 14 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ встановлено перехідні ставки акцизного податку за різними видами палива, які потрібно застосовувати з 01.01.2016 р. до 29.02.2016 р. І лише з 01.03.2016 р. застосовуватимуться ставки акцизного податку, встановлені пп. 215.3.4 ПКУ.

Крім того, нормами абз. 8 та 9 п. 1 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ встановлено, що на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно з УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00), застосовуються такі ставки акцизного податку:

63,50 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту з 01.01.2016 р. до 31.03.2016 р.;

89,94 грн за 1 літр 100-відсоткового спирту — з 01.04.2016 р.

І лише з 01.01.2017 р. на такі дистиляти і напої буде застосовуватися ставка акцизного податку, визначена пп. 215.3.1 ПКУ.

Відповідно до пп. 215.3.10 ПКУ, для пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, реалізованих у результаті роздрібної торгівлі, ставка акцизного податку становить 5%.

Для всіх видів палива, реалізованих при здійсненні роздрібної торгівлі ними, ставка акцизного податку становить 0,042 євро за кожний літр реалізованого палива (податок розраховується за п. 217.3 ПКУ).

24.

Що є об'єктом оподаткування акцизним податком у разі реалізації палива?

У 2016 році в ПКУ передбачено нововведення:

запровадження системи електронного адміністрування реалізації пального;

введення акцизної накладної як обов'язкового електронного документа, який складатиметься при здійсненні всіх операцій з реалізації пального на внутрішньому ринку. При цьому з 1 березня 2016 року діятиме перехідний період для такого нововведення, а з 1 квітня 2016 року акцизні накладні функціонуватимуть повноцінно;

зміна одиниці виміру пального, на яке встановлено ставки акцизного податку, з кілограмів на літри, приведені до температури 15 °С. Зазначені зміни набирають чинності з 1 березня 2016 року.

Відповідно до пп. 213.1.12 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції з реалізації будь-яких обсягів пального понад обсяги, що:

отримані від інших платників акцизного податку, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

ввезені (імпортовані) на митну територію України, що засвідчені належно оформленою митною декларацією;

вироблені в Україні, реалізація яких є об'єктом оподаткування акцизним податком відповідно до пп. 213.1.1 ПКУ, що підтверджені зареєстрованими акцизними накладними в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН).

25.

Як та у які строки потрібно провести інвентаризацію палива?

Відповідно до п. 9 підрозділу 5 розділу ХХ ПКУ, протягом 20 календарних днів, починаючи з 1 березня 2016 року, платник акцизного податку, який здійснює реалізацію палива, зобов'язаний подати контролюючому органу акт проведення інвентаризації обсягів залишку пального станом на початок дня 1 березня 2016 року. Деталі щодо складання акта та подання його до податкового органу розглянуто тут: https://news.dtkt.ua/ua/taxation/excise/37121.

Зазначимо, що відповідно до нового пп. 14.1.141-1 ПКУ пальне — нафтопродукти, скраплений газ, паливо моторне альтернативне, паливо моторне сумішеве, речовини, що використовуються як компоненти моторних палив, інші товари, зазначені у пп. 215.3.4 ПКУ.

26.

Який порядок складання акцизних накладних?

Відповідно до п. 1 розділу ІІ перехідних положень Закону №909, впровадження системи електронного адміністрування реалізації пального починається з 1 березня 2016 року. Згідно з п. 232.1 ПКУ, облік обсягів пального в системі електронного адміністрування реалізації пального (далі — СЕАРП) ведеться за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

У межах СЕАРП вводяться акцизні накладні та розрахунки коригування, які діятимуть аналогічно за податковими накладними з ПДВ:

— акцизні накладні, порядок складання яких затверджено новою ст. 231 ПКУ, складатимуться в електронному вигляді продавцями і надаватимуться покупцям;

— у разі порушення порядку заповнення та/або порядку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі покупець матиме право подати скаргу на винну особу — продавця протягом 60 календарних днів, що настають за днем реалізації пального. Для продавця подання такої скарги означатиме вірогідність позапланової документальної перевірки (пп. 78.1.9 та п. 231.10 ПКУ);

— до акцизних накладних за необхідності складатимуться розрахунки коригування;

— акцизні накладні реєструватимуться в ЄРАН, ведення якого покладається на ДФСУ;

— дані декларації з акцизного податку звірятимуться з даними ЄРАН при її камеральній перевірці, а розбіжність між ними є підставою для позапланової документальної перевірки (пп. 78.1.18 ПКУ).

Свої роз'яснення щодо впровадження акцизних накладних висловили податківці: https://news.dtkt.ua/ua/taxation/excise/37114.

Акцизна накладна складається платником податку в день реалізації пального при кожній повній або частковій операції з реалізації пального. При реалізації пального за готівку кінцевому споживачеві накладна може бути складена за щоденними підсумками операцій (якщо акцизні накладні не були складені на ці операції). Поки ще немає затвердженої форми акцизної накладної та порядку її заповнення.

27.

Як змінилася база оподаткування акцизним податком?

Відповідно до змін, внесених у ст. 214 ПКУ, з 01.01.2016 р. у разі обчислення акцизного податку із застосуванням адвалорних ставок базою оподаткування є:

— вартість реалізованого товару (продукції), виробленого на митній території України, за встановленими виробником максимальними роздрібними цінами з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку (виробники тютюнових виробів);

— вартість товарів (продукції), що ввозяться на митну територію України, за встановленими імпортером максимальними роздрібними цінами на товари (продукцію), які він імпортує, з урахуванням податку на додану вартість та акцизного податку (імпортери тютюнових виробів);

— вартість реалізованої електричної енергії без податку на додану вартість;

— вартість (з податком на додану вартість та без урахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ.

28.

Що таке заявка на поповнення обсягу залишку пального в СЕАРП?

Система електронного адміністрування реалізації пального забезпечує автоматичний облік в розрізі платників податку за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД:

обсягів пального, на які платники податку зареєстрували заявки на поповнення обсягів залишку пального за рахунок сплачених коштів в бюджет в системі електронного адміністрування реалізації пального;

сум сплаченого акцизного податку, за рахунок яких платники податку можуть зареєструвати заявки на поповнення обсягів залишку пального.

Як роз'яснюють податківці, наразі є попередня форма заявки на поповнення обсягу залишків пального, але вона ще допрацьовується розробниками, і тільки після затвердження Мінфіном ми будемо використовувати її в обігу.

Функція цієї заявки така. Сума, на яку платник акцизного податку може зареєструвати акцизні накладні та розрахунки коригування до них, розраховується за формулою, встановленою п. 232.3 ПКУ:

∑ АНакл = ∑ АНаклОтр + ∑ АМитн + ∑ ЗаявкиПоповн - ∑ КоригЗаявкиПоповн - ∑ АНаклВид - ∑ Втрат,

де:

∑ АНаклОтр — загальний обсяг пального за отриманими платником податку акцизними накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі акцизних накладних, та розрахунками коригування до них таких акцизних накладних, зареєстрованими в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

∑ АМитн — загальний обсяг пального, ввезеного на митну територію України, оформленого належним чином митними деклараціями, з якого сплачено акцизний податок;

∑ ЗаявкиПоповн — загальний обсяг пального за оформленими та зареєстрованими в системі електронного адміністрування реалізації пального заявками на поповнення обсягу залишку пального, із списанням з облікових карток грошових коштів сплаченого акцизного податку в бюджет, рівних сумі акцизного податку для відповідного обсягу пального;

∑ КоригЗаявкиПоповн — загальний обсяг пального за оформленими та зареєстрованими в системі електронного адміністрування реалізації пального коригуваннями до заявок на поповнення обсягу залишку пального, за якими зменшується попередньо збільшений обсяг залишку пального;

∑ АНаклВид — загальний обсяг пального за виданими платником податку акцизними накладними, зареєстрованими в Єдиному реєстрі акцизних накладних, та розрахунками коригування до таких акцизних накладних, зареєстрованими в Єдиному реєстрі акцизних накладних;

∑ Втрат — загальний обсяг пального втраченого, як в межах, так і понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, включаючи випадки внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов'язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування в процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального, що засвідчені відповідним актом втрати, псування чи знищення пального.

При цьому відповідно до п. 11 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ, період з 01.03.2016 р. до 01.04.2016 р. є перехідним періодом, протягом якого реєстрація акцизних накладних/розрахунків коригування в ЄРАН здійснюється без обмеження обсягів, обчислених за формулою, визначеною у п. 232.3 ПКУ.

Отже, якщо обсяг, визначений за формулою, є меншим за обсяг пального в акцизній накладній та/або розрахунку коригування, які платник податку повинен зареєструвати в ЄРАН, то платник податку зобов'язаний перерахувати до бюджету суму коштів у розмірі акцизного податку за відповідний обсяг реалізованого пального, самостійно розрахованого за ставками, встановленими ПКУ, та зареєструвати заявку на поповнення обсягу залишку пального в системі електронного адміністрування реалізації пального.

Порядок реєстрації заявок на поповнення обсягу залишку пального в СЕАРП встановлено п. 232.4 ПКУ.

29.

Які нові штрафи вводяться у 2016 році для платників акцизного податку, які реалізують пальне?

Згідно з новим п. 117.3 ПКУ, здійснення суб'єктами господарювання операцій з реалізації пального без реєстрації таких суб'єктів платниками акцизного податку у порядку, передбаченому цим Кодексом, тягне за собою накладання штрафу на юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців у розмірі 100 відсотків вартості реалізованого пального.

Відповідно до нової ст. 120-2 ПКУ, вводяться штрафи за порушення строків реєстрації акцизних накладних та розрахунків коригування до них. Так, порушення платниками акцизного податку граничних термінів реєстрації акцизних накладних/розрахунків коригування до акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних, встановлених ст. 231 ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі:

2% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;

10% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;

20% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;

30% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації від 61 до 90 календарних днів;

40% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, зазначених у таких акцизних накладних/розрахунках коригування, — у разі порушення терміну реєстрації на 91 і більше календарних днів.

Відсутність з вини платника акцизного податку реєстрації акцизної накладної в Єдиному реєстрі акцизних накладних/розрахунку коригування протягом більш як 120 календарних днів після дати, на яку платник податку зобов'язаний скласти акцизну накладну/розрахунок коригування, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50% суми акцизного податку з відповідних обсягів пального, на які платник податку зобов'язаний скласти таку акцизну накладну/розрахунок коригування.

Сума акцизного податку при цьому визначається за ставкою, що встановлена на дату реалізації пального, та курсом Національного банку України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація пального.

Пам'ятайте: відповідно до п. 231.6 ПКУ, реєстрацію акцизних накладних та/або розрахунків коригування у ЄРАН потрібно здійснювати не пізніше 15 календарних днів, наступних за датою їх складання.

Штрафи, встановлені ст. 120-2 ПКУ, почнуть застосовуватися з 01.04.2016 р. Це визначено п. 11 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ.

До змісту номеру