• Посилання скопійовано

Зміст

ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ

01. Чим відрізняється залучення коштів за кредитом, позикою та поворотною фінансовою допомогою? Як документально оформлюється залучення і повернення коштів за цими способами?

02. Поворотна фінансова допомога була отримана в 2014 році і до кінця звітного року не була повернута. Як вона вплине на податковий облік платника податку на прибуток у 2015 році, у зв'язку зі змінами в ПКУ?

03. Як оформлюється отримання позикових (кредитних) коштів від позикодавця-нерезидента? Чи можна отримати позику (кредит) від нерезидента, який не є фінансовою установою? Чи потрібно для цього отримувати дозвіл (ліцензію) від НБУ?

04. Які обмеження у зв'язку з державним контролем за курсом гривні діють у 2015 році стосовно отримання і повернення позик (кредитів) в іноземній валюті, в тому числі від нерезидентів?

05. При закінченні терміну погашення за кредитним договором з банком підприємство не погашає кредит самостійно — це робить за нього поручитель (засновник). Як така операція відображається в обліку у боржника і поручителя?

06. Закінчився строк давності за позикою. Як це вплине на бухгалтерський та податковий облік позичальника і позикодавця, якщо обидва вони перебувають на загальній системі оподаткування?

07. Як відображається кредит, позика та поворотна фінансова допомога в бухгалтерському та податковому обліку підприємства — платника ЄП?

08. Підприємство планує отримати позику від засновника. Є два варіанти отримання — готівкою та безготівково. Який з варіантів зручніший, чи є якісь обмеження щодо отримання позики у сумі 300 тис. грн готівкою від фізособи? Чи потрібно проводити таке отримання готівкою через РРО?

09. Чи можливий залік заборгованостей за позикою (поворотною фінансовою допомогою) і заборгованістю за товари, роботи, послуги між позичальником і позикодавцем? Якщо так, то як це оформити та відобразити такий залік в обліку? Чи не виникне при цьому додаткових податкових зобов'язань або витрат?

10. Чи потрапляє сума повернутої позики в дохід позикодавця — платника єдиного податку?

11. Чи можливе надання поворотної фінансової допомоги підприємством, яке не є фінансовою установою, з умовою сплати позичальником відсотків?

12. Сільськогосподарське підприємство — платник єдиного податку планує отримати від засновника безповоротну фінансову допомогу. Чи вплине таке отримання на податковий облік підприємства і на право залишатися платником єдиного податку в наступному звітному періоді (році)?

13. Підприємство отримало з банку за чеком готівку на відрядження. Однак ці кошти так і не було видано підзвітній особі (через скасування відрядження). Чи можна їх видати того-таки дня працівникові як поворотну фінансову допомогу? Чи не виникне при цьому нецільового використання готівки?

14. Чи включається сума отриманих кредитів, позик, поворотної фінансової допомоги в розрахунок вартісного критерію застосування трансфертного ціноутворення? Чи змінилося щось із цього приводу з 01.01.2015 р.?

15. Чи відображається надання та повернення позики фізособі у звіті за формою №1ДФ? Якщо податковий агент не відобразить таку суму доходу в цьому звіті, яка за це відповідальність? Чи потягне за собою штраф виправлення такої помилки?

16. ТзОВ надало працівнику поворотну безвідсоткову позику для ремонту квартири. Позика видана у грошовій формі на умовах надання частинами і погашення частинами. Чи має працівнику нараховуватись податок на доходи і в яких випадках? Які податкові зобов'язання виникають у підприємства? Чи має працівник надавати підприємству якісь документи, що підтверджують цільове використання позики? Чи потрібно кошти, що повертаються позичальником на рахунок, проводити через касу?

17. Підприємство надає фізособі позику у сумі 20000 грн. Як вона оподатковується ПДФО, ЄСВ та військовим збором в разі, якщо за такою позикою сплив строк позовної давності або заборгованість за нею було анульовано за самостійним рішенням позикодавця?

18. Підприємство отримало від іншого підприємства позику на 5 років у сумі 2 млн грн. Але до спливу строку, коли позику мало бути повернено, підприємство-позикодавець розпочало процедуру ліквідації у зв'язку з банкрутством. Чи повинне підприємство-позичальник повернути позику в такому випадку на вимогу позикодавця, чи така позика після ліквідації позикодавця отримає статус безповоротної?

19. Платник єдиного податку отримав кредит в іноземній валюті. Чи виникають курсові різниці за таким кредитом і відсотками за ним у податковому обліку?

20. Підприємець на загальній системі оподаткування отримав кредит в іноземній валюті. Чи виникають курсові різниці за таким кредитом і відсотками за ним у податковому обліку?

21. На який строк видається поворотна безвідсоткова позика працівнику? Чи повинен він повернути таку позику в разі звільнення?

22. Директор — єдиний працівник на підприємстві, він же засновник і єдиний власник підприємства, хоче надати собі поворотну безвідсоткову позику від цього підприємства. Чи може він укласти такий договір позики та підписати його з обох сторін?

23. Підприємство сплачує відсотки за кредитом, отриманим від нерезидента, а також частками повертає такий кредит. Чи слід сплачувати податок на репатріацію?

24. Підприємство — платник податку на прибуток отримало кредит у національній валюті (гривні) під будівництво будівлі нового виробничого цеху. Як відображаються в бухгалтерському та податковому обліку підприємства витрати на сплату відсотків за таким кредитом?

25. Чи можливе погашення боргу підприємства за позикою від засновника шляхом збільшення статутного фонду підприємства і заліку такого боргу зобов'язаннями засновника з внесків за таким збільшеним статутним фондом?

26. З 01.01.2015 р. дивіденди, які виплачуються фізособі — засновнику підприємства на єдиному податку, оподатковуються за ставкою 20%. Чи можна замість цього надати такій фізособі — засновнику, який одночасно є підприємцем на єдиному податку, безповоротну фінансову допомогу як підприємцю (тобто оподаткувати її лише єдиним податком, звісно, право на отримання дивідендів у майбутньому у такого засновника зберігається)? Чи не виникають при цьому якісь інші додаткові витрати?

27. Які наслідки в податковому та бухгалтерському обліках для позикодавця має порушення позичальником строків повернення позики, кредиту, поворотної фінансової допомоги?

28. Як коригується фінансовий результат до оподаткування з 01.01.2015 р. в зв'язку з операціями з отримання кредитів, позик від нерезидентів?

НОРМАТИВНА БАЗА

До змісту номеру