• Посилання скопійовано

Коментар

Лист ДПСУ від 25.12.2012 р.

На офіційному сайті ДПС України податкові органи розмістили лист від 25.12.2012 р., який стосується особливостей оподаткування ПДВ господарської діяльності нерезидентів1.

Особі, яка отримує послуги від нерезидента, насамперед слід з'ясувати, здійснює господарську діяльність нерезидент через постійне представництво чи ні. Податковий статус контрагента-нерезидента, як правило, зазначають у договорах. Відповідно до пп. 14.1.139 ПКУ постійне представництво для цілей оподаткування ПДВ підпадає під визначення «особа». А це означає, що представництво нерезидента може бути зареєстроване платником ПДВ, а в разі дотримання умови, передбаченої п. 181.1 ПКУ2, підлягає обов'язковій реєстрації платником ПДВ. У такому разі операція з придбання «нерезидентських» послуг для покупця є звичайною операцією, тобто послуги купуються з ПДВ або без, що залежить від того, чи зареєстрований продавець — постійне представництво платником податку3. Відповідно отримувачу послуг (за умови що такі послуги постачаються на митній території України) важливо звернути увагу на те, чи зареєстрований продавець платником ПДВ. Адже в разі постачання послуг нерезидентами, у тому числі їхніми постійними представництвами, якщо останні не зареєстровані платниками ПДВ і якщо місце постачання послуг розташоване на митній території України, особою, відповідальною за нарахування та сплату ПДВ, є отримувач послуг (п. 180.2 ПКУ) незалежно від того, чи є покупець платником ПДВ.

1 У рубриці «Податкове законодавство» — «Листи ДПС» — «ПДВ»: http://sts.gov.ua/podatkove-zakonodavstvo/listi-dps/pdv/62106.html.

2 У разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V ПКУ, у т. ч. з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 к. м., сукупно перевищує 300000 грн.

3 Саме представництво, зареєстроване платником ПДВ, має визначені ПКУ права та обов'язки платника та несе відповідальність за допущені порушення, додатково див. лист ДПСУ від 01.11.2012 р. №4540/0/61-12/12-0016.

Вирішальним для покупця є визначення місця поставки «нерезидентських» послуг. За загальним правилом п. 186.4 ПКУ, якщо послуги постачаються нерезидентом, то ПДВ не буде, адже місце реєстрації постачальника — за межами митної території України. Якщо постачаються «нерезидентські» послуги, перелік яких наводиться у п. 186.2 ПКУ, слід звернути увагу на місце фактичного надання послуг (розташування нерухомого майна). А також якщо це послуги з оренди ТЗ та банківських сейфів, що підпадає під виняток пп. «г» п. 186.3 ПКУ, то місцем надання не буде митна територія України (додатково див. лист ДПСУ від 16.11.2011 р. №2874/5/15-3416 у «ДК» №10/2012).

У коментованому листі контролюючий орган наголошує: «Не підпадають під об'єкт оподаткування податком на додану вартість операції з надання послуг нерезидентом за умови, що місце постачання таких послуг відповідно до пунктів 186.2, 186.3 статті 186 Кодексу розташоване за межами митної території України та такі операції підтверджені відповідними первинними документами (угода, акт виконаних робіт тощо)».

Якщо ж місце постачання послуг — митна територія України, то, незалежно від наявного статусу платника ПДВ, покупцю не уникнути оподаткування ПДВ придбаних послуг. Базою для визначення ПЗ з ПДВ буде договірна (контрактна) вартість таких послуг з урахуванням податків та зборів, за винятком ПДВ, що включаються до ціни постачання відповідно до законодавства. Визначена вартість перераховується в національну валюту за валютним (обмінним) курсом НБУ на дату виникнення ПЗ. У разі отримання послуг без їх оплати база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін на такі послуги без урахування податку (п. 190.2 ПКУ).

Датою виникнення ПЗ є дата настання першої події (передоплата або підписання акта, що засвідчує факт постачання послуг нерезидентом)1. I якщо покупець послуг є платником ПДВ у наступному податковому періоді (за умови що ПЗ з ПДВ були включені до декларації з ПДВ попереднього періоду), є право на визнання ПК з ПДВ2 (пункти 187.8 та 198.2 ПКУ).

1 У декларації з ПДВ це рядок 7 за відповідний звітний (податковий) період.

2 У декларації з ПДВ за наступний звітний період це рядок 12.4.

Як ми зазначали вище, в разі одержання послуг від нерезидента (неплатника ПДВ), місце постачання яких розташоване на митній території України, отримувач послуги — неплатник ПДВ є також відповідальним за нарахування та сплату ПДВ до бюджету. У цьому разі він повинен подати до ДПС за місцем своєї реєстрації Розрахунок ПЗ «тільки за той звітний (податковий) період (календарний місяць), у якому такі послуги отримано» (п. 11 розділу I Порядку №1492)1. Отже, у разі оплати послуг авансом Розрахунок ПЗ не подається, а подається тоді, коли послуги буде надано. Такий Розрахунок ПЗ затверджено як самостійний документ у складі податкової звітності з ПДВ.

1 Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 25.11.2011 р. №1492.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру