• Посилання скопійовано

Чи повинна юридична особа на ЄП, яка виплачує дивіденди, заплатити авансовий внесок з податку на прибуток?

Порядок оподаткування дивідендів встановлено пунктом 153.3 ПКУ, який набрав чинності з 01.04.2011 р. Зокрема, підпунктом 153.3.2 ПКУ визначено обов'язок емітента корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховувати та вносити до бюджету авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі ставки, встановленої пунктом 151.1 статті 151 ПКУ, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку (крім випадків, передбачених пп. 153.3.5 ст.153 ПКУ). Такий авансовий внесок вноситься до бюджету до або одночасно з виплатою дивідендів. Ставка податку на прибуток підприємств: з 1 квітня 2011 року до 31 грудня 2011 року включно — 23 відсотки; з 1 січня 2012 року до 31 грудня 2012 року включно — 21 відсоток.

Причому обов'язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку на прибуток за визначеною пунктом 151.1 статті 151 ПКУ ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, чи є такий емітент або отримувач дивідендів платником податку на прибуток. Отже, якщо емітент корпоративних прав є платником єдиного податку, він зобов'язаний при виплаті дивідендів нараховувати і сплачувати до бюджету, до якого зараховується єдиний податок, внесок за правилами, встановленими підпунктом 153.3.2 статті 153 ПКУ для сплати авансового внеску з податку на прибуток, без права зменшення суми нарахованого єдиного податку звітного періоду на суму авансового внеску, попередньо сплаченого протягом такого звітного періоду.

Подібна норма щодо сплати авансового внеску ЮО-«єдинниками» при виплаті дивідендів була і в Законі про прибуток.

Насамперед зазначимо, що згідно з нормою п. 292.12 ПКУ (яка набере чинності з 01.01.2012 р.) дивіденди, які виплачуються юрособами — платниками єдиного податку, оподатковуються згідно з розділами III і IV ПКУ.


Які податки юрособа-«єдиноподатник» може сплачувати, крім єдиного податку та ПДВ?

А що на практиці

Екологічний податок

Платники єдиного податку — юрособи можуть бути платниками екологічного податку. Згідно зі ст. 250 ПКУ платниками податку є підприємства, установи й організації, під час провадження діяльності яких на території України й у межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони здійснюються (ст. 240 ПКУ):

1) викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення. При такому забрудненні екологічний податок сплачується у ціні пального, тому якщо «єдиноподатники» не є продавцями пального, то вони і не виступатимуть у ролі податкових агентів, відповідальних за перерахування податку до бюджету;

2) скиди забруднюючих речовин безпосередньо до водних об'єктів;

3) розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об'єктах, крім розміщення окремих видів відходів як вторинної сировини;

4) утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені);

5) тимчасове зберігання радіоактивних відходів їхніми виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк.

Податок, що справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувними джерелами забруднення у разі використання палива, утримується та сплачується до бюджету податковими агентами під час реалізації такого палива.

До податкових агентів належать суб'єкти господарювання, які:

1) здійснюють торгівлю на митній території України паливом власного виробництва та/або передають замовнику чи за його дорученням іншій особі паливо, вироблене з давальницької сировини такого замовника;

2) здійснюють ввезення палива на митну територію України.

Докладно про ставки екологічного податку, а також порядок його сплати зазначено у Розділі VIII ПКУ.

Збір за першу реєстрацію транспортного засобу

Платниками збору є юридичні особи, які здійснюють першу реєстрацію в Україні транспортних засобів (п. 231.1 ПКУ). Ставки збору для колісних транспортних засобів залежать від об'єму двигуна. Ставки збору й особливості його справляння визначено у Розділі VII ПКУ.

В окремих випадках платники єдиного податку можуть бути платниками:

— збору за місця для паркування транспортних засобів. Такий збір вони сплачуватимуть, якщо за рішенням сільської, селищної або міської ради організовують та провадять діяльність із забезпечення паркування транспортних засобів на майданчиках для платного паркування та спеціально відведених автостоянках (пп. 266.1.1 ПКУ);

— туристичного збору. Такий збір за рішенням сільської, селищної та міської ради можуть справляти:

а) адміністрація готелів, кемпінгів, мотелів, гуртожитків для приїжджих та інших закладів готельного типу, санаторно-курортних закладів;

б) квартирно-посередницькі організації, які скеровують неорганізованих осіб на поселення до будинків (квартир), що належать фізособам на праві власності або на праві користування за договором найму;

в) юридичні особи, які уповноважуються сільською, селищною або міською радою справляти збір на умовах договору, укладеного з відповідною радою (пп. 268.5.1 ПКУ).

Оподаткуванню підлягає вартість послуг з тимчасового проживання (ночівлі) у відповідному місці. Ставка встановлюється у розмірі від 0,5 до 1 відсотка до вартості всього періоду проживання (ночівлі). До вартості проживання не включаються витрати на харчування чи побутові послуги (прання, чищення, лагодження та прасування одягу, взуття чи білизни), телефонні рахунки, оформлення закордонних паспортів, дозволів на в'їзд (віз), обов'язкове страхування, витрати на усний та письмовий переклад, інші документально оформлені витрати, пов'язані з правилами в'їзду.

Збір нараховується під час надання послуг, пов'язаних із тимчасовим проживанням (ночівлею), сума сплаченого збору зазначається окремим рядком у рахунку (квитанції) на проживання.

ЄСВ та ПДФО

Роботодавці нараховують та сплачують індивідуальний процент ЄСВ, який залежить від їхнього класу професійного ризику виробництва. Для визначення класу ризику потрібно звернутися до відділень ФСС НВВ. Утримання з доходу найманих працівників становить 3,6% зі суми зарплати. Крім того, роботодавці виступають податковими агентами при виплаті доходів фізособам та утриманні і перерахуванні до місцевих бюджетів сум ПДФО.

До змісту номеру