• Посилання скопійовано

Коментар

Обчислення і накопичення в ЕККА сум ПДВ у 2011 році

З 1 січня 2011 року набрав чинності Податковий кодекс (далі — ПКУ), згідно з положеннями якого уряду необхідно розробити досить велику кількість нормативних документів, що регулюють передбачені ПКУ норми. На виконання п. 201.11 ПКУ прийнято Постанову №12241, якою затверджено Порядок обчислення і накопичення електронними контрольно-касовими апаратами сум ПДВ і яка набрала чинності з 14 січня 2011 року2.

Пункт 201.11 Розділу V ПКУ наводить документи, на підставі яких платник податків може віднести на податковий кредит суму «вхідного» ПДВ без отримання податкової накладної. Причому, як і раніше, загальна сума отриманих товарів/послуг не може перевищувати 200 гривень за день (без урахування податку).

1 Постанова КМУ від 27.12.2010 р. №1224 «Про затвердження Порядку обчислення і накопичення електронними контрольно-касовими апаратами сум податку на додану вартість» (див. у «ДК» №4/2011).

2 Згідно з ч. 1 ст. 53 Закону від 07.10.2010 р. №2591-VI «Про Кабінет Міністрів України» «постанови Кабінету Міністрів України, крім постанов, що містять інформацію з обмеженим доступом, набирають чинності з дня їх офіційного опублікування, якщо інше не передбачено самими постановами, але не раніше дня їх опублікування».

До вищезгаданих документів, зокрема, належать касові чеки, що містять суму отриманих товарів/послуг, загальну суму нарахованого податку (з визначенням фіскального номера і податкового номера постачальника). При цьому при використанні платниками для розрахунків зі споживачами реєстраторів розрахункових операцій касовий чек повинен містити дані:

а) про загальну суму коштів, належних до сплати покупцем з урахуванням податку;

б) про суму цього податку, що сплачується у складі загальної суми.

Визначення РРО і ЕККА

РРО — пристрій або програмно-технічний комплекс, у якому реалізовані фіскальні функції і який призначений для реєстрації розрахункових операцій при продажу товарів (наданні послуг), операцій з купівлі-продажу іноземної валюти та/або реєстрації кількості проданих товарів (наданих послуг). До реєстраторів розрахункових операцій належать: електронний контрольно-касовий апарат, електронний контрольно-касовий реєстратор, комп'ютерно-касова система.

ЕККА — реєстратор розрахункових операцій, який додатково забезпечує попереднє програмування найменування і ціни товарів (послуг) та облік їх кількості, друкування розрахункових та інших звітних документів. У цьому Законі до електронних контрольно-касових апаратів відносяться також торговельні автомати або інше подібне устаткування, що призначене для операцій з продажу товарів (послуг) без видачі покупцю чека, іншого звітного документа за готівкові кошти чи їх замінники — жетони, картки платіжних систем або інші замінники грошей, без участі фізичної особи, яка контролює здійснення оплати таких товарів (послуг).

Стаття 2 Закону від 06.07.95 р. №265/95-ВР
«Про застосування реєстраторів розрахункових операцій
у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»

Згідно з Постановою №1224 електронний контрольно-касовий апарат повинен забезпечувати розрахунок суми ПДВ не менш ніж за чотирма позиціями, розмежовуючи ставки податку, операції, звільнені від оподаткування і ті, що не є об'єктами обкладення ПДВ. Тобто:

1) операції за ставкою 20%;

2) операції за ставкою 0%;

3) операції, звільнені від оподаткування;

4) операції, що не є об'єктом обкладення податком на додану вартість.

Електронний контрольно-касовий апарат повинен забезпечувати роздрукування і видачу касового чека, в якому повинні бути обов'язкові реквізити, передбачені п. 3.2 Положення №6141:

а) <...> для СГД, зареєстрованих платниками ПДВ, — індивідуальний податковий номер платника ПДВ, який надається відповідно до Закону України «Про податок на додану вартість»; перед номером друкуються великі букви «ПН»;

б) <...> загальна вартість придбаних товарів (отриманих послуг) у межах чека, перед якою друкується слово «СУМА» або «УСЬОГО»;

в) для суб'єктів господарської діяльності, зареєстрованих платниками ПДВ, окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ, розмір ставки ПДВ у відсотках, загальна сума ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами), на початку рядка — великі букви «ПДВ» <...>.

Тепер у касовому чеку повинні міститися і додаткові дані, обумовлені Постановою №1224, а саме:

а) вартість одиниці товару або наданої послуги з урахуванням ПДВ (за оподатковуваними операціями);

б) вартість одиниці товару або наданої послуги без урахування ПДВ (за звільненими від оподаткування операціями і за операціями, що не є об'єктом обкладення ПДВ);

в) код ставки ПДВ з одиниці товару або наданої послуги;

г) загальна сума податку за кожною позицією (групою товарів, послуг);

д) загальна сума належних до сплати коштів з урахуванням ПДВ.

Електронний контрольно-касовий апарат, крім того, повинен забезпечувати окреме накопичення і зберігання у фіскальній пам'яті сумарних даних оборотів з реалізації товару (надання послуг) за кожною зі ставок ПДВ, за операціями, звільненими від оподаткування і тими, що не є об'єктом обкладення ПДВ.

Не зовсім зрозуміло, що мав на увазі Кабінет Міністрів України, запроваджуючи як обов'язковий реквізит загальну суму ПДВ за кожною позицією (групою товарів, послуг). На це питання є поки що одна відповідь ДПАУ. У своєму листі від 12.01.2011 р. №374/6/23-7015/42 на запит Асоціації «УкрЕККА» це відомство роз'яснює, що загальна сума ПДВ має бути відображена в чеку загальною сумою, а не за кожною позицією товару окремо. I з 1 січня 2011 року вимоги до розрахункових документів не змінилися. Чи можна вважати зазначений лист податковою консультацією2? На думку редакції, цим роз'ясненням можуть скористатися всі платники податків, оскільки ДПАУ в кінці листа зобов'язує свої служби довести його зміст до відома всіх підрозділів ДПС, а також суб'єктів господарювання, що використовують електронні контрольно-касові апарати. I в «шапці» самого листа, серед його адресатів, крім Асоціації «УкрЕККА», названі також ДПА в Автономній республіці Крим, областях, мм. Києві і Севастополі.

1 Положення про форму та зміст розрахункових документів, затверджене Наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. №614 «Про затвердження нормативно-правових актів до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

2 Згідно зі ст. 52 ПКУ податкові консультації, що надаються контролюючим органом на запит платника податків, мають індивідуальний характер і можуть бути використані виключно тільки тим платником податків, якому таку консультацію надано.

Марина ТАРАСОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру