• Посилання скопійовано

Коментар

Новий Реєстр ПН та його заповнення

На виконання вимог п. 201.15 ПКУ головний податковий орган Наказом від 24.12.2010 р. №1002 затвердив нову форму Реєстру виданих та отриманих податкових накладних та Порядок ведення таких реєстрів (див. «ДК» №4/2011). Нова форма Реєстру ПН набрала чинності з 10 січня поточного року. Тобто з цієї дати треба заповнювати нові реєстри. Це, своєю чергою, означає, що за січень 2011 р., на нашу думку, треба заповнювати і старі (до 09.01.2011 р. включно), і нові (з 10.01.2011 р.) реєстри ПН. При здаванні декларації з ПДВ за грудень 2010 р. не пізніше 20.01.2011 р., звичайно, подаватиметься стара форма реєстрів. Хоча на місцях податкові органи можуть діяти непередбачувано. Зупинімося докладніше на нових реєстрах ПН далі у статті.

Загальне у веденні реєстрів

Реєстр ведеться в електронному вигляді у форматі, затвердженому центральним органом ДПС, та лише за власним бажанням платника — у паперовому вигляді. Причому при проведенні планової або позапланової виїзної документальної перевірки платник податку зобов'язаний забезпечити доступ посадових осіб органів ДПС до Реєстру. I, швидше за все, це має бути доступ до електронного виду Реєстру, бо паперовий варіант — справа добровільна. Разом з декларацією до податкової треба подавати й реєстри:

1) або за допомогою телекомунікаційних мереж загального користування з використанням надійних засобів ЕЦП у форматі, затвердженому ДПС;

2) або просто на електронних носіях.

Щоправда, не зовсім зрозуміло, яким чином на простий електронний носій «перенесуться» підписи та печатка платника податку, якими тепер мають засвідчуватися реєстри ПН. Утім, незрозуміло й те, коли має заповнюватися такий реквізит, як дата подання копії реєстру до податкової служби — за фактом подання чи можна зазначити довільну дату, але ранішу, ніж дата подання копій реєстру до органів податкової служби?

Шапка нового Реєстру ПН

На відміну від торішніх змін у заповненні реєстрів, які набрали чинності з 01.01.2010 р., цьогорічні зміни суттєвіші. Фактично маємо нові реєстри ПН. Змін зазнала насамперед шапка реєстрів. Тепер вона наближено нагадує шапку будь-якої податкової декларації. Простежується чітка прив'язка до декларації з ПДВ. Причому в полі 01 треба зазначити, до якої декларації (звітної, нової звітної) подається Реєстр. У полі 013 зазначається номер порції Реєстру. Це є число від 01 до 99. Не зовсім зрозуміло, хто саме це службове поле має заповнювати. Можна припустити (за аналогією з формою №1ДФ, де також є поле «порція №»), що це є службове поле, яке заповнюється працівниками ДПС.

У разі подання уточнюючих розрахунків (далі — УР) подавати уточнюючі реєстри не треба тому, що це не передбачено законодавством. Реєстр подається зі звітною або новою звітною декларацією. У разі уточнень минулих періодів (подання УРів) усі дані, що уточнюються, мають заноситися до Реєстру ПН періоду подання такого УР. А ось виправлення помилок у Реєстрі відповідно до п. 1 Порядку №1002 здійснюється методом «сторно» датою виявлення таких помилок. Знову ж таки, на нашу думку, ця норма «мертва» й не буде реалізована на практиці, зважаючи на те, що реєстри ведуться в електронному вигляді та тільки за бажанням платника — у паперовому.

У полі 02, а точніше 021, 022, 023, 024 шапки реєстрів ПН, треба зробити відмітку, з якою декларацією подається Реєстр: загальною, скороченою, спеціальною чи переробного підприємства. Тобто, здійснюючи вищезгадані види діяльності, платник податків має складати окремі реєстри ПН. Це передбачено й п. 2 Порядку №1002. Відмітку слід робити, ставлячи «Х». Утім, така вимога була і в попередньому порядку ведення реєстрів (затвердженому наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. №244). В окремому полі 03 шапки Реєстру ПН треба зазначати звітний податковий період. У полях 04, 05, 06 зазначаються, відповідно, найменування платника ПДВ, його IПН та номер свідоцтва про реєстрацію платником ПДВ.

Розділи Реєстру ПН

Після шапки містяться два основні розділи Реєстру ПН. Але тепер розділ I називається «Видані податкові накладні», а розділ II відповідно «Отримані податкові накладні». У попередніх реєстрах розділи мали назви з точністю до навпаки.

Кількість колонок у розділах не змінилася, а назви колонок зазнали «косметичних» змін. Підсумовувати по-новому треба буде просто за звітний період. Тобто при квартальному звітному періоді не треба виділяти окремими рядками підсумки за місяць, достатньо буде робити один підсумок за квартал.

Як і раніше, окремим рядком довідково треба зазначати суми, які було включено до УР під час конкретного звітного періоду.

При заповненні розділу I слід керуватися п. 8 — п. 9.8 Порядку №1002. Зверніть увагу, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг, які не є об'єктом обкладення ПДВ, відповідно до вимог ст. 196 розділу V ПКУ не виписується податкова накладна. Вписувати до Реєстру ПН такі операції треба на підставі документів бухгалтерського обліку, але, на нашу думку, знову ж таки, датою «першої» події, якби такі операції були об'єктом оподаткування.

Новий порядок суворий щодо нумерації податкових накладних. Тепер у п. 9.1 Порядку №1002 чітко зазначено: «<...> порядковий номер податкової накладної відповідає порядковому номеру запису в Реєстрі <...>». Це, своєю чергою, означає, що номер ПН — число з натурального ряду чисел: 1, 2, 3 і т. д. Виняток становитимуть ПН:

1) виписані філіями, яким делеговано право ведення частини Реєстру ПН;

2) виписані підприємствами, котрі ведуть види діяльності, за якими заповнюються окремі реєстри.

Також до винятків віднесено експортні операції. При їх здійсненні у графі 3 розділу I Реєстру треба зазначати (як і раніше) номер ВМД, а в графі 4 (як вид документа) — позначення «ВМД». Позначення, які використовувалися для виду документа, також зазнали змін. Як і раніше, це є:

«ПН» — податкова накладна;

«РК» — розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної);

«ВМД» — вантажна митна декларація.

Новим є позначення «БО» — документ бухгалтерського обліку. Це позначення використовуємо, коли вписуємо операції постачання, що не є об'єктом обкладення ПДВ. При вписуванні ПН до розділу I на особливу увагу заслуговують ті накладні, обидва екземпляри яких при виписуванні залишаються у того, хто їх виписує з тих чи інших причин. А перелік причин є чітким. Складається він з 11 типів причин та зазначений у п. 8 Порядку заповнення ПН, затвердженого наказом ДПАУ від 21.12.2010 р. №9691. У такому разі до ПН треба ще додавати й тип причин. Для прикладу, у разі виписки ПН за щоденними підсумками операцій в колонці 4 розділу I буде зазначено «ПН11».

1 З документом можна ознайомитися у «ДК» №4/2011та з коментарем «ДК».

Як і раніше, при відображенні в реєстрі документів, що включаються до УР, під час заповнення колонки 4 треба до виду документа додавати літеру «У».

При заповненні розділу II слід керуватися п. 10 — п. 11.10 Порядку №1002. Залишилися тими самими види документів, що мають зазначатися у графі 5, а саме:

«ПН» — податкова накладна;

«РК» — розрахунок коригування до податкової накладної (розрахунок коригування кількісних і вартісних показників (додаток 2 до податкової накладної);

«ВМД» — вантажна митна декларація;

«ЧК» — касовий чек;

«ТК» — транспортний квиток;

«ГР» — готельний рахунок;

«ПЗ» — рахунок за послуги зв'язку;

«ПО» — послуги, вартість яких визначається за показниками приладів обліку;

«ЗП» — заява платника відповідно до п. 201.10 ПКУ.

Серед нових — позначення «НП», яке треба використовувати у разі придбання товарів/послуг на митній території України в неплатника ПДВ. Причому такі записи до розділу II Реєстру здійснюватимуться на підставі документів, що засвідчують постачання таких товарів/послуг (п. 10.4 Порядку №1002).

Слід звернути увагу, що касові чеки можуть заноситися до Реєстру тільки на суму, що не перевищує 200 грн за день (без урахування ПДВ). Тобто для відображення податкового кредиту з касових чеків на більші суми треба брати в постачальника податкову накладну. Причому слід пам'ятати, що касовий чек, який заноситься до розділу II Реєстру ПН, повинен містити обов'язково IПН постачальника, який зазначається у графі 7 розділу II Реєстру ПН. Тому умовного IПН «100000000000» у новому Порядку №1002 немає. Решта умовних IПН, як от 200000000000, 300000000000, 400000000000, залишилися і використовуються у тих самих випадках, що й раніше. Так, наприклад, якщо товар імпортується для подальшої реалізації на митній території України, то в розділі II слід зазначити в графі 6 країну нерезидента та найменування (прізвище, ім'я, по батькові /за наявності/ — для фізичної особи) нерезидента. А в графі 7 — умовний IПН 300000000000.

Як і раніше, при відображенні в розділі II Реєстру ПН документів, що включаються до УР, під час заповнення колонки 5 треба до виду документа додавати літеру «У».

У разі придбання у платника ПДВ товарів/послуг та основних фондів, звільнених від оподаткування, та тих, що не є об'єктом оподаткування, а також придбання в особи, не зареєстрованої платником ПДВ, у графах 10, 12, 14 та 16 розділу II робиться позначка «∅». Раніше була позначка «Х».

Зовсім по-новому відображатимуться ПН у разі, якщо платник податку проводить розподіл сум податкового кредиту відповідно до п. 199.1 та/або абзацу другого п. «а» пп. 209.15.1 розділу V ПКУ. Тобто такі ПН вписуються відповідною датою повністю, а вже в останній день звітного (податкового) періоду робиться запис щодо коригування записів податкових накладних, відповідно до яких придбавались такі товари/послуги. Для цього треба зробити такі записи: зі знаком (-) у графах 9, 10 та одночасно зі знаком (+) у графах 11, 12 при проведенні коригування сум ПК за операціями, звільненими від оподаткування, та тих, що не є об'єктом оподаткування. У графі 5 до виду документа треба додати літеру «Р» (наприклад, ПН — податкова накладна, ПНР — податкова накладна, за якою проведено розподіл суми податкового кредиту).

Приклад Аптека продала ліки за 10.01.2011 р.:

1) звільнені від обкладення ПДВ на суму 5000 грн;

2) оподатковувані — на суму 1200 грн (у т. ч. ПДВ).

Усього за місяць продано на суму 120000,00 грн (без ПДВ) та 2400,00 грн (з ПДВ). У тому числі за перерахунком було відвантажено ліки без ПДВ на суму 840,00 грн на ТзОВ «Лічниця» (IПН 112233445566, виписана 28.01.2011 р. ПН №36).

Після цього отримали:

1) ПН за оренду приміщення на суму 3600,00 грн з ПДВ;

2) ПН за звільненими від оподаткування товарами на суму 10000 грн без ПДВ, оподатковуваними товарами — на суму 1800,00 грн.

Частка використання ПДВ в оподатковуваних та неоподатковуваних операціях відповідно до п. 199.2 ПКУ з урахуванням даних за минулий рік становить 2%. Реєстр ПН виглядатиме, як у зразку.

Зразок

Коли ж відбувається розподіл сум ПК за операціями, що частково використовуються в сільськогосподарському виробництві, на суму коригування, проводяться такі записи: зі знаком (-) у графах 8, 9, 10 та одночасно робиться запис зі знаком (+) у графах 8, 9, 10 Реєстру щодо сільськогосподарських операцій. Причому такі маніпуляції треба проводити за кожною конкретною ПН, сума ПДВ за якою підлягає розподілу в тому чи іншому випадку.

Філії та реєстри

Кілька слів про виписування реєстрів філіями. Це питання зазнало незначних змін. Якщо раніше підприємство, що має філії, могло делегувати право ведення Реєстру такій філії, то тепер за новим Порядком №1002 платник ПДВ, який має філії, може делегувати філії або структурному підрозділу право ведення частини Реєстру в межах діяльності такої філії (структурного підрозділу). Дані таких частин реєстрів є складовими частинами Реєстру платника податку. Причому при заповненні частини Реєстру слід врахувати, що у службовому полі 04 «Платник» зазначається найменування платника і через дріб найменування та код (номер, шифр), установлений для цих філій та інших структурних підрозділів. Розділи I та II такої частини реєстру заповнюються з урахуванням того ж Порядку №1002. На нашу думку, підприємству до 10.01.2011 р. варто своїм філіям ще раз делегувати право ведення, але вже частини Реєстру з уточненням осіб, котрі їх підписують, та печатки, якою частина реєстру скріплюється.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1002 — Порядок ведення реєстру виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002.
  • Реєстр ПН — Реєстр виданих та отриманих податкових накладних, затверджений наказом ДПАУ від 24.12.2010 р. №1002.

Галина БЕДНАРЧУК, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру