• Посилання скопійовано

Як заповнити додаток ДІЯ до декларації з податку на прибуток?

Відповідно до абз. 2 пп. 137.10.1 ПКУ сума податку, що підлягає сплаті до бюджету резидентом «Дія Сіті» — платником податку на особливих умовах за кожною окремою операцією відповідно до п. 135.2, п. 137.10 та п. 141.9-1 ПКУ, зменшується на суму податку на доходи нерезидента, нарахованого (сплаченого) резидентом «Дія Сіті» — платником податку на особливих умовах за відповідною операцією згідно з п. 141.4 ПКУ.

При цьому сума зменшення не може перевищувати суму податку, розраховану відповідно до п. 135.2, п. 137.10 та п. 141.9-1 ПКУ.

Розрахунок податку на операції резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах здійснюють у додатку ДІЯ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженої наказом Мінфіну від 20.10.2015 №897 (далі — додаток Дія).

Зокрема, у рядку 24 додатка ДІЯ відображають загальну вартість майна (робіт, послуг), які надані резидентами «Дія Сіті» — платниками податку на особливих умовах іншим особам.

Показник рядка 24 додатка ДІЯ є сумарним значенням показників за рядками 24.1 — 24.4 додатка ДІЯ, в яких показують вартість наданого майна (робіт, послуг) у розрізі окремих категорій осіб.

Зверніть увагу! Спеціальний режим оподаткування резидента «Дія Сіті» — платника податку на особливих умовах не передбачає особливих умов зі сплати ПДВ.

Для потреб оподаткування ПДВ платником ПДВ, зокрема, є будь-яка особа, яка зареєстрована або підлягає реєстрації як платник ПДВ (п. 180.1 ст. 180 ПКУ).

Якщо загальна сума від операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розд. V ПКУ, у тому числі операцій з постачання товарів/послуг з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі (зокрема, але не виключно шляхом встановлення спеціального застосунку на смартфонах, планшетах чи інших цифрових пристроях), нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 000 000 гривень (без урахування ПДВ), така особа зобов’язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) з дотриманням вимог, передбачених ст. 183 ПКУ, крім особи, яка є платником єдиного податку першої — третьої групи (п. 181.1 ст. 181 ПКУ).

ПДВ — непрямий податок, який нараховують та сплачують відповідно до норм розд. V ПКУ (пп. 14.1.178 ПКУ).

Дохід визнають під час збільшення активу або зменшення зобов’язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови що оцінка доходу може бути достовірно визначена (абзац перший п. 5 НП(С)БО 15).

Не визнають доходами такі надходження від інших осіб, зокрема суму ПДВ, акцизів, інших податків і обов’язкових платежів, що підлягають перерахуванню до бюджету й позабюджетних фондів (пп. 6.1 п. 6 НП(С)БО 15).

У бухгалтерському обліку для узагальнення інформації про розрахунки підприємства за всіма видами платежів до бюджету призначено рахунок 64 «Розрахунки за податками й платежами» (Інструкція №291). На субрахунку 641 «Розрахунки за податками» ведуть облік усіх бюджетних податків (податок на прибуток, ПДВ тощо).

Зокрема, за кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками» аналітичний рахунок «Розрахунки за податком на додану вартість» відображають виникнення податкових зобов’язань з ПДВ, а за дебетом — суму податкового кредиту з ПДВ та суми ПДВ, перераховані до бюджету.

Отже, якщо резидент «Дія Сіті» — платник податку на особливих умовах зареєстрований платником ПДВ та операції з надання (передачі) майна (робіт, послуг) таким платником іншим особам є об’єктом оподаткування ПДВ, то у рядках 24.1 — 24.4 додатка ДІЯ відображають вартість такого майна (робіт, послуг) без ПДВ.

До змісту номеру