• Посилання скопійовано

Суть справи

Зарахування коштів з рф заборонено з 24.02.2022
Верховний Суд уважає, що Постанова №18 забороняє будь-які розрахунки з резидентами рф, зокрема за оренду майна, яке після 24.02.2022 і надалі перебуває на території рф.

Дані про КБВ і структуру власності: які строки?
Фахівці Мінʼюсту наголосили, що початок перебігу граничного строку щодо подання чи виправлення відомостей про КБВ та структуру власності юрособи почнеться після внесення Мінфіном змін до чинної форми структури власності.

Електронні квитки та РРО у громадському транспорті
РРО поступово проникає у всі сфери торгівлі та послуг, у тому числі послуг громадського транспорту. Але як видати електронний квиток або чек кожному пасажирові?

Неподання ф. №20-ОПП: судова практика
Попри численні судові рішення, органи ДПС і далі вказують у своїх роз’ясненнях на застосування штрафу за п. 117.1 ПКУ за неподання повідомлення за формою №20‑ОПП під час перевірок. Хто має рацію і як діяти платникам податків?

19 січня — останній день сплати ЄСВ ФОПами
Наближається 19 січня — граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІV квартал. Сума для сплати становить 4 422 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила.

Звіт про власний капітал: поради бухгалтеру
Звіт про власний капітал (форма №4) наведено в додатку 1 до НП(С)БО 1. Він містить інформацію про зміни у складі власного капіталу підприємства протягом 2023 року.

Примітки до фінзвітності: розкриття подробиць
Форму №5 «Примітки до річної фінансової звітності» затверджено Наказом №302. У ній деталізують ті чинники, що вплинули на ведення обліку та складання фінзвітності.

Судова практика у трудових спорах
У 2023 році ми отримали доволі цікаву судову практику у трудових спорах та нове тлумачення норм трудового законодавства. Зокрема, щодо призупинення трудового договору під час дії воєнного стану, а також того, що вважати істотними умовами праці.

Позика в інвалюті повертається у гривнях
Підприємство отримало позику від нерезидента в іноземній валюті. Укладаємо додаткову угоду, за якою повернення буде у гривнях на рахунок нерезидента в українському банку. Згідно з угодою повернення має бути за курсом НБУ чи курсом комерційного банку на день платежу. Як відобразити в бухгалтерському обліку?

Придбання та продаж ОВДП: облік і звітність
Як обліковувати придбання та продаж ОВДП та як відобразити ці операції у декларації з податку на прибуток?

Продаж списаних ОЗ: як облікувати?
Підприємство (платник податку на прибуток і ПДВ) у червні провело інвентаризацію ОЗ та списало повністю замортизовані ОЗ (104) і МНМА (112). Але утилізації не було. У грудні керівник знайшов покупця на списані ОЗ та вирішив продати. Як ці операції відобразити в обліку?

Особливості та наслідки переведення боргу в ЗЕД
Компанія мала борги перед нерезидентом за постачання пального в 2021-2022 рр. У 2023 році інший нерезидент сплатив ці борги. Чи є якісь особливі вимоги до оформлення 3-стороннього договору переведення боргу та податкові ризики від такої операції? Чи має значення дата цього договору?

До змісту номеру