• Посилання скопійовано

Щодо права на відпустку для підготовки та участі в змаганнях працівника, який буде суддею на всеукраїнських спортивних змаганнях (витяг)

Лист Міністерства економіки України від 03.02.2022 №4712-06/5223-09

Суттєво. На думку Мінекономіки, суддя — не спортсмен, а тому не має права на відпустку для підготовки та участі в змаганнях.

!  Працедавцям

Міністерство економіки України розглянуло Ваш запит <…> щодо права на відпустку для підготовки та участі в змаганнях працівника, який буде суддею на всеукраїнських спортивних змаганнях, і в межах компетенції повідомляє.

Згідно зі статтею 161 Закону України «Про відпустки» відпустка для підготовки та участі в змаганнях надається працівникам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях.

Тривалість, порядок, умови надання та оплати відпусток для підготовки та участі в змаганнях встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Крім цього, статтею 43 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (далі — Закон) визначено гарантії підвищення спортивної майстерності, зокрема, спортсменам, які беруть участь у всеукраїнських та міжнародних змаганнях, надається за місцем роботи відпустка для підготовки та участі в цих змаганнях у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Слід зазначити, що відповідно до статті 1 Закону спортсмен — фізична особа, яка систематично займається певним видом (видами) спорту та бере участь у спортивних змаганнях.

Також пунктом 2 Порядку надання та оплати відпусток для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях (далі — Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №565 (зі змінами), передбачено, що право на отримання відпустки для підготовки та участі:

— у всеукраїнських спортивних змаганнях мають працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності за основним місцем роботи, які систематично займаються певним видом (видами) спорту та беруть участь у спортивних змаганнях, крім працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов’язками беруть участь у всеукраїнських змаганнях з видів спорту;

— у міжнародних спортивних змаганнях мають працівники підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності за основним місцем роботи, які включені до основного складу національних збірних команд України, крім спортсменів штатної команди національних збірних команд України та працівників підрозділів правоохоронних органів, Збройних Сил, інших військових формувань, фізкультурно-спортивних організацій, які за своїми функціональними обов’язками беруть участь у міжнародних змаганнях з видів спорту.

Відпустки надаються для підготовки та участі у всеукраїнських і міжнародних спортивних змаганнях, що включені до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України на відповідний рік (пункт 3 Порядку).

З огляду на викладене, на нашу думку, відсутні підставі для надання відпустки для підготовки та участі в змаганнях працівнику, який буде суддею на всеукраїнських спортивних змаганнях.

Додатково інформуємо, що згідно з пунктом 5 розділу IV «Суддівство спортивних змагань» Положення про порядок організації і проведення офіційних спортивних змагань і навчально-тренувальних зборів та порядок матеріального забезпечення їх учасників, затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України від 09.02.2018 №617, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 03.03.2018 за №264/31716 (зі змінами), матеріальне забезпечення спортивних суддів всеукраїнських, місцевих або спеціальних спортивних змагань (оплата за проїзд, проживання, добові за час перебування в дорозі, харчування) або відшкодування таких витрат здійснюється організатором заходу протягом усього періоду роботи спортивних суддів. <…>

Одночасно повідомляємо, що листи міністерств не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний та рекомендаційний характер. <…>

Заступник Міністра економіки України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації І. ДЯДЮРА

До змісту номеру