• Посилання скопійовано

Щодо складання зведеної акцизної накладної

Індивідуальна податкова консультація Державної податкової служби України від 19.10.2023 №3664/ІПК/99-00-09-04-03-06

Суттєво. У разі розливу пального у споживчу тару ємністю до 5 літрів не можна складати зведену акцизну накладну, натомість складається та реєструється в ЄРАН акцизна накладна у терміни, визначені ст. 231 ПКУ.

!  Платникам акцизного податку з реалізації пального

Державна податкова служба України за результатами розгляду звернення Товариства щодо складання зведеної акцизної накладної, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі — Кодекс), в межах компетенції повідомляє.

Як зазначено у зверненні, Товариство є платником акцизного податку та має зареєстрований акцизний склад. Товариство зазначає, що паливо (скраплений газ), яке воно отримує, використовується для власних потреб, а саме для розливу газу у споживчу тару — газові картриджі, циліндричної форми, місткістю 220 г (400 мл).

Товариство повідомляє, що не є виробником пального, а лише здійснює операції по розливу придбаного від третіх осіб скрапленого газу у споживчу тару ємністю до 5 літрів.

Враховуючи зазначене, Товариство запитує:

1. Чи може платник податків, який здійснює розлив пального у споживчу тару ємністю до 5 літрів, складати зведену акцизну накладну в одному примірнику на загальний обсяг пального, використаного для власного споживання чи промислової переробки та/або втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з інших причин, пов’язаних з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування декілька разів на місяць виходячи з власних потреб по проведенню списання пального, тобто з періодичністю один раз на добу, чи один раз в три дні, чи один раз на п’ять днів?

2. Якщо у платника податків є можливість протягом місяця неодноразово складати наведену вище зведену акцизну накладну виходячи з власних потреб по проведенню списання пального, то:

2.1. який термін реєстрації таких зведених акцизних накладних в Єдиному реєстрі акцизних накладних?

2.2. чи необхідно такому платнику податків додатково складати наприкінці місяця окрему зведену акцизну накладну на весь обсяг використаного чи втраченого протягом звітного місяця пального?

До зазначених запитань.

Згідно із пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу, реалізація пального для цілей розділу VI Кодексу — будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального з переходом права власності на таке пальне чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

до акцизного складу;

до акцизного складу пересувного;

для власного споживання чи промислової переробки;

будь-яким іншим особам.

Відповідно до п. 231.1 ст. 231 Кодексу, платник податку при реалізації, зокрема, пального зобов’язаний скласти в електронній формі акцизну накладну за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД реалізованого пального та зареєструвати її в Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі — ЄРАН) з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Платник податку зобов’язаний скласти акцизну накладну на обсяги пального або спирту етилового, використаного для власного споживання;

реалізованого та/або використаного для виробництва непідакцизної продукції на умовах, встановлених статтею 229 Кодексу; втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат; зіпсованого, знищеного, в тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з іншої причини, пов’язаної з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування такого пального або спирту етилового, а також при здійсненні операцій, які не підлягають оподаткуванню або звільняються від оподаткування.

Виробник пального, а також особа, яка здійснює розлив пального у споживчу тару ємністю до 5 літрів (включно), зобов’язані скласти акцизну накладну на обсяги такого пального.

Зведена акцизна накладна може бути складена за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД та окремо за кожним акцизним складом / акцизним складом пересувним особою, яка реалізує пальне, не пізніше останнього дня звітного місяця на загальний обсяг пального, реалізованого у паливний бак транспортного засобу або в тару споживача через паливороздавальні або оливороздавальні колонки з акцизного складу, який є місцем роздрібної торгівлі, на яке отримана відповідна ліцензія, якщо акцизні накладні не були складені на ці операції, або використаного для власного споживання чи промислової переробки протягом звітного місяця, або втраченого у межах та/або понад встановлені норми втрат, зіпсованого, знищеного, у тому числі внаслідок аварії, пожежі, повені, інших форс-мажорних обставин чи з інших причин, пов’язаних з природним результатом, а також внаслідок випаровування у процесі виробництва, обробки, переробки, зберігання чи транспортування протягом звітного місяця (п. 231.3 ст. 231 Кодексу).

Відповідно до п. 231.6 ст. 231 Кодексу реєстрація в ЄРАН першого примірника зведеної акцизної накладної здійснюється не пізніше 15 календарних днів з дня її складання.

Разом з цим розлив пального у споживчу тару ємністю до 5 літрів не є власним споживанням пального.

Отже, при здійсненні розливу пального (скраплений газ) у споживчу тару ємністю до 5 літрів Товариство не може складати зведену акцизну накладну.

При реалізації пального у споживчій тарі ємністю до 5 літрів платником складається та реєструється в ЄРАН акцизна накладна у терміни, визначені ст. 231 Кодексу.

Відповідно до п. 52.2 ст. 52 Кодексу індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

До змісту номеру