• Посилання скопійовано

Суть справи

Оплата навчання працівників за кордоном
Підприємство оплачує навчання працівників за кордоном. Чи потрібно оподатковувати такі виплати ПДФО і ВЗ та нараховувати ЄСВ?

Акцизний податок: зміни за Законом №3303
Законом №3303 (див. «ДК» №37/2023), чинним з 03.09.2023, внесено зміни до ПКУ, які регулюють виноробство «єдинників» IV групи. Та він зацікавить усіх платників акцизного податку, і не тільки.

Військовий облік жінок з 1 жовтня
Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти й здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік.

Навчання працівника: правила і поради
Восени тема навчання є особливо популярною серед наших читачів. Тож нагадаємо, як організувати навчання працівника у 2023 році та в яких випадках підлягають оподаткуванню сплачені роботодавцем кошти за навчання.

Недовикористане цільове фінансування у бухобліку
Комунальне підприємство отримало цільове фінансування на придбання ТМЦ. ТМЦ були придбані, але не були використані в господарській діяльності, тобто залишилися у складі запасів на кінець періоду. Як відобразити цю операцію в бухобліку (в частині доходів та витрат)?

Аналізуємо фінансову звітність
На основі фінансової звітності підприємства можна дійти певних висновків про його «здоров’я»: ліквідність, рентабельність, використання власного та залученого капіталу. Такий аналіз варто робити як для свого підприємства, так і для контрагентів.

Придбання обладнання через засновника
Чи може засновник ТОВ, як підзвітна особа, придбати у постачальника обладнання та передати його у власність ТОВ, із подальшим відшкодуванням витрачених коштів? Обладнання з ПДВ. Як не втратити ПК?

Невиплата лікарняних при звільненні
Якщо фінансування від ПФУ (або, до 2023 року, від ФСС) на лікарняні було отримане до звільнення працівника і роботодавець став розпорядником таких коштів, то вони належать до виплат, які мають бути сплачені працівникові у день звільнення.

Плата за користування дорогами у витратах ФОПа
ФОП на загальній системі — міжнародний перевізник, оплачує користування платними дорогами в Німеччині карткою-ключем на сайті сервісу. Гроші з рахунку знімаються з призначенням платежу: 2121 **** **** 3541 02.08.2023 13:38:49 Авто: Eventim / Paytoll, Amsterdam. 2121 **** **** 3541 12.08.2023 20:22:41 Авто: WWW.ETOLL.GOV.PL 02, WARSZAWA. Чи можна віднести до складу витрат?

Масове вивільнення: подаємо ф. №4-ПН
Коли і куди потрібно подавати форму №4‑ПН? Чи мають такий обовʼязок ФОПи? В які строки слід подати цей звіт? Що буде за неподання ф. №4-ПН?

«Умовні одиниці» в договорі
Посилання в договорі на курс «умовної одиниці» без подальшого узгодженого сторонами зобов’язання сплати коштів із прив’язкою до іноземної валюти не дає права вимагати оплати у гривнях за курсом на день платежу.

До змісту номеру