• Посилання скопійовано

Як здавати в оренду кондиціонер, який потребує встановлення?

Підприємство придбало кондиціонер, який складається із зовнішнього і внутрішнього блоків, а тому потребує встановлення. Але цей кондиціонер без установлення планують передати в оренду. Встановлюватиме орендар. Також придбали кондиціонер для МАФа, що його підприємство вже здає в оренду. Як здавати в оренду ці кондиціонери і відображати в обліку?

Кондиціонери без встановлення

Кондиціонер, який здається в оренду, — це об’єкт необоротних активів, але перш ніж передати його в оренду, його слід ввести в експлуатацію.

Причому, якщо кондиціонер складається з двох частин, кожну з них можна обліковувати окремо або обліковувати дві частини як один об’єкт. Така можливість випливає з визначення поняття об’єкта ОЗ, наведеного в п. 4 НП(С)БО 7. Підприємство самостійно обирає спосіб обліку, який вважає доречнішим.

Якщо одна з частин коштує менше від установленої підприємством вартісної ознаки предметів, що входять до складу малоцінних необоротних активів, таку частину обліковують не у складі ОЗ на субрахунку 106, а у складі МНМА на субрахунку 112.

Отже, якщо кондиціонер обліковано на рахунку 20, то спершу його відносять до складу капітальних інвестицій (Д-т 152, 153 К-т 20), а потім зараховують на баланс (уводять в експлуатацію): Д-т 106, 112 К-т 152.

Після передачі в операційну оренду за відповідним договором кондиціонери і надалі обліковують на балансі підприємства, на них, як уже сказано вище, нараховують амортизацію сума якої потраплятиме до собівартості послуг оренди: Д-т 903 або 949 К-т 13.

Надалі в загальному порядку нараховують орендну плату:

— Д-т 361 К-т 703 — якщо оренда є одним з основних видів діяльності;

— Д-т 377 К-т 719 — якщо оренда є другорядним видом діяльності.

Кондиціонер для МАФа, який уже здається в оренду

Такий кондиціонер підприємство може здати в оренду в такому порядку, як ми навели вище, за окремим договором оренди чи через внесення змін до наявного договору оренди МАФу. У договорі можна, наприклад, передбачити обов’язок орендаря самостійно встановити кондиціонер в орендованому приміщенні власним коштом тощо. В обліку передачу в оренду такого кондиціонера відображають так само, як ми навели вище.

Водночас підприємство може самостійно, власним коштом встановити кондиціонер у наданому в оренду МАФі, погодивши таке встановлення у змінах до договору оренди.

У бухобліку встановлення такого кондиціонера відображають так само, як ми навели вище. Тільки первісна вартість кондиціонера буде більша на суму витрат зі встановлення. Надалі уможливлюються такі варіанти оренди:

1) встановлення окремої орендної плати за користування кондиціонером;

2) збільшення орендної плати за користування МАФом, без установлення окремої плати за кондиціонер;

3) залишення орендної плати за користування МАФом без змін. Наявна орендна плата враховуватиме, зокрема, і користування кондиціонером.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру