• Посилання скопійовано

Який метод ТЦУ обрати?

Компанія купила на позабіржовому ринку державні облігації США у нерезидента. Облігації допущені до обігу на ринку України згідно з постановою КМУ. Угода підпадає під контрольовану операцію. Раніше подібних (порівнянних) операцій у компанії, а також у нерезидента не було. На ринку України згідно з відкритими джерелами зіставних операцій (торгів із такими облігаціями) не було ані на біржі, ані поза біржею. Який метод обрати для виконання вимог ТЦУ?

Згідно з пп. 39.3.1 ПКУ відповідність умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» встановлюють за одним із таких методів:

— порівняльної неконтрольованої ціни;

— ціни перепродажу;

— «витрати плюс»;

— чистого прибутку;

— розподілення прибутку.

Відповідність умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» визначають за допомогою застосування методу трансфертного ціноутворення, який є найдоцільнішим щодо фактів та обставин здійснення контрольованої операції, крім випадків, коли ПКУ визначено вимоги щодо обов’язковості застосування конкретного методу встановлення відповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки» для контрольованих операцій певного виду (пп. 39.3.2.1 ПКУ).

Найдоцільніший метод трансфертного ціноутворення обирають з урахуванням таких критеріїв:

— доцільності обраного методу відповідно до характеру контрольованої операції, що визначається, зокрема, на основі результатів функціонального аналізу контрольованої операції (з урахуванням виконуваних функцій, використовуваних активів і понесених ризиків);

— наявності повної та достовірної інформації, необхідної для застосування обраного методу та/або методів трансфертного ціноутворення;

— ступеня порівнянності між контрольованими і неконтрольованими операціями, включаючи надійність коригувань порівнянності, якщо такі застосовуються, які можуть використовуватися для усунення розбіжностей між такими операціями.

Платник податку з урахуванням зазначених критеріїв використовує будь-який метод, який вважає за найдоцільніший, проте якщо є можливість застосування і методу зіставної неконтрольованої ціни, і будь-якого іншого методу, то застосовує метод зіставної неконтрольованої ціни.

У разі якщо з урахуванням таких критеріїв метод ціни перепродажу або метод «витрати плюс» та метод чистого прибутку або розподілення прибутку можуть застосовуватися платником податку з однаковою надійністю, застосовується метод ціни перепродажу або метод «витрати плюс».

Які методи, на наш погляд, не застосовні в цій ситуації

Метод ціни перепродажу — не застосовний. Як правило, такий метод застосовують при перепродажу товарів, якщо під час перепродажу товару здійснюються такі операції (пп. 39.3.4.2 ПКУ):

— підготовка товару до перепродажу та його транспортування (поділ товарів на партії, формування постачань, сортування, перепакування);

— змішування товарів, якщо характеристики кінцевої продукції (напівфабрикатів) істотно не відрізняються від характеристик змішуваних товарів.

Метод «витрати плюс» також не застосовний Адже це теж метод, який застосовують при перепродажу товарів, робіт, послуг (див. п. 39.3.5 ПКУ).

Те саме стосується методу чистого прибутку (пп. 39.3.6 ПКУ) і методу розподілення прибутку (пп. 39.3.7 ПКУ).

Метод порівняльної неконтрольованої ціни

На наш погляд, у ситуації, що розглядається, слід застосовувати метод порівняльної неконтрольованої ціни, згідно з пп. 39.3.3 ПКУ.

Відповідно до пп. 39.3.3.1 ПКУ метод порівняльної неконтрольованої ціни полягає у порівнянні ціни, застосованої у контрольованій операції, з ціною у зіставній (зіставних) неконтрольованій (неконтрольованих) операції (операціях), які фактично здійснені платником податків (іншими особами), або на підставі інформації, отриманої з джерел, визначених пп. 39.5.3 ПКУ.

За умовами запитання компанія не мала зіставних операцій. Тож відповідну інформацію потрібно отримати з джерел, визначених пп. 39.5.3 ПКУ.

Відповідно до пп. 39.5.3.1 ПКУ платник податків та контролюючий орган використовують джерела інформації, які містять відомості, що дають можливість порівняти комерційні та фінансові умови операцій згідно з пп. 39.2.2 ПКУ, зокрема:

а) інформацію про зіставні неконтрольовані операції платника податків, а також інформацію про зіставні неконтрольовані операції його контрагента — сторони контрольованої операції з непов’язаними особами;

б) будь-які інформаційні джерела, що містять відкриту інформацію та надають інформацію про зіставні операції та осіб;

в) інші джерела інформації, з яких інформація отримана платником податків з дотриманням вимог законодавства та які надають інформацію про зіставні операції та осіб, за умови що платник податків надасть таку інформацію контролюючому органу;

г) інформацію, отриману контролюючим органом у межах укладених Україною міжнародних угод.

Особливості порівняння комерційних та фінансових умов операцій встановлені в пп. 39.2.2 ПКУ.

Для потреб ПКУ контрольовані операції визнаються зіставними з неконтрольованими, якщо (пп. 39.2.2.1 ПКУ):

— немає значних відмінностей між ними, що можуть істотно вплинути на фінансовий результат під час застосування відповідного методу трансфертного ціноутворення;

— такі відмінності можуть бути усунені шляхом коригування умов та фінансових результатів контрольованої або неконтрольованої операції для уникнення впливу таких відмінностей на зіставність.

У ситуації, що розглядається, такими інформаційними джерелами можуть бути інтернет-сайти з котируваннями іноземних бірж, на яких були торги з державними облігаціями США. Для потреб ТЦУ умови продажу на біржі й умови, за якими облігації придбала компанія, мають бути зіставними.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру