• Посилання скопійовано

Використання КОРО

Якщо з тієї чи іншої причини використовувати РРО стало неможливо, слід перейти на використання книги обліку розрахункових операцій (КОРО). Розгляньмо основні аспекти.

Термін використання КОРО у разі виходу з ладу РРО

Відповідно до Закону про РРО, на період виходу з ладу РРО та його ремонту або у разі тимчасового, не більше 7 р. д., вимкнення електроенергії розрахункові операції проводять із використанням книги обліку розрахункових операцій (КОРО) та розрахункової книжки (РК) або із застосуванням належним чином зареєстрованого резервного РРО.

У разі виходу з ладу РРО центри сервісного обслуговування зобов’язані забезпечувати відновлення його роботи протягом 7 р. д. (п. 2 ст. 14 Закону про РРО). Якщо ж цього не відбувається, то ЦСО мають ввести в експлуатацію належним чином зареєстрований на СГ резервний РРО (п. 4 ст. 14 Закону про РРО).

Загальні правила ведення КОРО

Правила ведення КОРО затверджені розд. ІІ Порядку КОРО №547.

Зокрема, СГ повинен забезпечити використання КОРО у тій господарській одиниці, що зазначена на титульній сторінці КОРО при її реєстрації/перереєстрації, або з тим РРО, до якого така книга зареєстрована.

До того ж потрібно забезпечити зберігання в господарській одиниці останньої належним чином закінченої КОРО. Але це не поширюється на ТЗ, об’єкти виїзної торгівлі та пересувної торговельної мережі, а також об’єкти, де за бажанням СГ не зареєстровано КОРО.

Декілька місць торгівлі. Якщо суб’єкт господарювання організував в окремій господарській одиниці декілька місць проведення розрахунків, де відповідно до законодавства дозволяється проводити розрахунки без застосування РРО, за бажанням СГ на всіх місцях проведення розрахунків у такій господиниці може використовуватися одна КОРО.

У разі використання КОРО, зареєстрованої на господиницю, на декількох місцях проведення розрахунків щоденні записи про реквізити розрахункових квитанцій та про рух готівки здійснюють окремо щодо кожного місця проведення розрахунків. Якщо на одному місці проведення розрахунків протягом дня використовували декілька розрахункових книжок, записи за обліком розрахункових квитанцій та рухом готівки виконують щодо кожної розрахункової книжки окремо.

Початок застосування. Перед початком використання КОРО на її титульній сторінці слід зазначити дату початку використання. Записи в КОРО мають виконуватися кульковою ручкою з пастою темного кольору.

КОРО на господиницю. Використання КОРО, зареєстрованої на господарську одиницю, передбачає:

— наявність КОРО в господарській одиниці, на яку ця книга зареєстрована, або на місці проведення розрахунків;

— здійснення записів про реквізити розрахункових квитанцій до початку використання розрахункової книжки та безпосередньо після закінчення її використання у межах робочого дня чи зміни;

— щоденне виконання записів про рух готівки та суми розрахунків, при цьому дані за сумами, отриманими від покупців (клієнтів), та дані за сумами, виданими покупцям (клієнтам), записують окремо.

КОРО на РРО. Використання КОРО, зареєстрованої на РРО, передбачає:

— наявність КОРО на місці проведення розрахунків, де встановлено РРО;

— у разі виходу з ладу РРО чи вимкнення електроенергії — здійснення записів з обліку розрахункових квитанцій.

СГ має забезпечити збереження щоденних Z-звітів у паперовій та/або електронній формі протягом строку, визначеного пунктом 44.3 ПКУ. Наразі це — 1825 днів (для юросіб).

За бажанням СГ у графах 5 — 10 розділу 1 КОРО, зареєстрованої на РРО, можна створювати додаткові графи для зазначення сум розрахунків, суми ПДВ, акцизного податку або іншого податку (збору) та виданих при поверненні товару коштів, які отримані (видані) з використанням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо. Крім того, у цьому розділі КОРО на РРО або в КОРО на господарську одиницю можна виконувати додаткові записи, що підсумовують дані за розрахунками за день чи за місяць.

У графі 10 зазначають суму коштів, виданих держателям електронних платіжних засобів за рахунок готівкової виручки або готівки, отриманої з банку (у разі якщо таку послугу передбачено правилами відповідної платіжної системи).

Вимкнення електроенергії або ремонт РРО

Форму КОРО на РРО наведено в додатку 1 до Порядку реєстрації КОРО (п. 3 глави 1 розд. II Порядку КОРО №547).

У розд. 2 КОРО, зареєстрованої на РРО, обліковують розрахункові квитанції, використані під час вимкнення електроенергії або в період ремонту РРО (п. 9 глави 4 розд. II Порядку КОРО №547).

Графи 1 — 5 заповнюють до початку використання РК, графи 6 — 8 — до початку реєстрації розрахункових операцій за допомогою РРО після відновлення постачання електроенергії чи встановлення РРО після ремонту.

Якщо початок та закінчення одного циклу використання РК на період вимкнення електроенергії чи ремонту РРО припадають на різні робочі дні, за кожний робочий день у розд. 2 КОРО на РРО роблять окремі записи, при цьому графи 1, 2 заповнюють лише в перший, а графу 8 — тільки в останній день одного циклу використання РК.

Крім того, на підставі даних розрахункових квитанцій щодня роблять записи в розд. 1; до запису за перший день слід включити дані про відповідні суми (графи 3 — 10) за контрольною стрічкою з початку робочого дня до моменту виходу з ладу РРО або вимкнення електроенергії.

У записі за даними фіскального звітного чека, роздрукованого після відновлення роботи на РРО, зазначають, за які попередні дати були підсумовані дані в цьому фіскальному чеку (п. 10 глави 4 розд. II Порядку КОРО №547).

Водночас, якщо на період виходу з ладу РРО або вимкнення електроенергії розрахункові операції проводять з використанням КОРО та розрахункових книжок, після встановлення відремонтованого (резервного) РРО або відновлення постачання електроенергії необхідно провести через РРО суми розрахунків за час роботи з використанням розрахункових книжок, а також відповідно до контрольної стрічки (у разі обнулення оперативної пам’яті) — за час роботи, що передував виходу РРО з ладу або вимкненню електроенергії, окремо за кожною ставкою ПДВ, акцизного податку або іншого податку (збору), після чого виконати Z-звіт (п. 10 розд. III Порядку РРО №547).

За потреби виконують операцію «службове внесення» на суму готівки, що зберігається на місці проведення розрахунків.

Яким чином робити виправлення в КОРО?

Виправити записи в КОРО можуть лише ті особи, які здійснювали ці записи, або особи, які виконують їхні обов’язки. Виправлення має засвідчуватися підписом відповідальної особи СГ або ФОПа. Зіпсовані аркуші КОРО і такі, на яких зроблено більше ніж 5 виправлень, слід перекреслити по діагоналі з обох боків, зробити на них напис «Анульовано», проставити дату анулювання, засвідчити підписом відповідальної особи СГ або ФОПа. Усі дані з анульованого аркуша переносять на новий аркуш КОРО, номер якого проставляють на анульованому аркуші.

Нормативна база

  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Порядок КОРО №547 — Порядок реєстрації та ведення розрахункових книжок, книг обліку розрахункових операцій, затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 №547.
  • Порядок РРО №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 №547.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру