• Посилання скопійовано

Що зміниться в Порядку блокування ПН

Мінфін презентував зміни до Порядку №1165, якими передбачено розширення ознаки безумовної реєстрації ПН та РК, а також підвищення критеріїв визначення позитивної податкової історії. Але коли все це запрацює, наразі невідомо.

Нагадаємо, що з 14 жовтня почалося масове блокування ПН через впроваджені зміни до Порядку №1165 (див. «ДК» №42-43/2022). І тоді голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Гетманцев надав пораду щодо вимагання від ДПС пояснення причин блокування ПН/РК. Відтак, 9 листопада, за підсумками зустрічі ДПС, Мінфін та Гетманцев домовились усунути проблеми масового блокування ПН шляхом внесення відповідних змін та удосконалень до роботи СМКОР.

А 18 листопада економіст повідомив результати 9 хвилі досліджень стану блокування ПН бізнесу з березня 2022 року. Станом на 18 листопада заблоковано 50% поданих на реєстрацію ПН. Ми наголошували, що, судячи з процентів блокування та відсутності навіть проєкту змін до Порядку №1165, владу все влаштовує.

25 листопада Гетманцев у своєму телеграм-каналі розповів, що вже є перші зрушення щодо зміни Постанови №1165, до якої були внесені жовтневі зміни з ініціативи Мінфіну щодо блокування податкових накладних. Тож ініціативу Южаніної щодо зупинення блокування ПН та РК на час війни, мабуть, у Комітеті ВРУ не буде підтримано. Але подивимося.

Одна з головних новацій — розширено ознаки безумовної реєстрації ПН та РК. Без проведення автоматизованого моніторингу здійснюватиметься реєстрація ПН, в яких загальна сума обсягу постачання не перевищує 5 тис. гривень, та РК, в яких сума обсягу операцій на зменшення та/або сума операцій на збільшення не перевищує 5 тис. гривень.

Загальна сума таких операцій у поточному місяці обмежена обсягом 500 тис. гривень.

Він наголосив, що також вирішено ще одну проблему, на яку скаржилися платники податків. Так, за змінами податківці обов’язково зазначатимуть у рішеннях про відповідність пункту 8 Критеріїв ризиковості платника податку деталізованої інформації щодо причин та підстав розгляду питання відповідності платника податку цьому Критерію.

ДПС має уточнити, зокрема, щодо виду операції (придбання/постачання), періоду, УКТЗЕД та ЄДРПОУ контрагента, для того, аби бізнес розумів, через які операції виникли питання, та скасувати рішення, якщо зазначені підстави не відповідають дійсності.

Критерій ризиковості платника податку на підставі пункту 8 доповнено умовою щодо незастосування цього пункту, якщо ризикова операція зазначена у ПН/РК або дата отримання інформації щодо здійснення ризикової операції перевищує 365 днів на дату прийняття рішення.

І ще. Підвищені критерії визначення позитивної податкової історії щодо обсягу постачання, на яке платник податку може зареєструвати ПН/РК у поточному місяці, — з 500 тис. гривень до 1 млн гривень, а з 50 тис. гривень на одного контрагента — збільшено до 100 тис. гривень. Пункт 4 Показників, за якими визначається позитивна податкова історія, поширено на платників податку четвертої групи єдиного податку.

Голова Комітету зазначив, що вирішено питання врахування націнки при поверненні товару.

Усе це, звісно, добре. Але Гетманцев не сказав, коли будуть ухвалені КМУ ці зміни та що буде із заблокованими з 14 жовтня ПН та РК. Чекаємо далі...

Нормативна база

  • Порядок №1165 — Порядок зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, затверджений постановою КМУ від 11.12.2019 р. №1165.

Автор: Русанова Ганна

До змісту номеру