• Посилання скопійовано

Запитання і відповіді

Облік товару, частково вилученого митницею
Під час огляду на митниці за протоколом вилучено частину імпортного товару і в ВМД декларується менша сума, ніж в інвойсі та CMR. Оприбутковано буде товар у меншій кількості. А розрахунок із нерезидентом буде проведено на суму в інвойсі, бо згідно з контрактом ризики лежать на покупцеві-резидентові. Вартість вилученого митницею товару не відшкодовуватиметься підприємству-резиденту. За вилучений товар не сплачено мито та ПДВ. Що в обліку?

Звільнення жінки після закінчення відпустки та заборона на відмову у відпустці без збереження зарплати
Чи можна звільнити працівницю — матір дитини віком до чотирнадцяти років з ініціативи роботодавця після закінчення відпустки 30.09.2022 р.? Чи може роботодавець відмовити у відпустці за свій рахунок у воєнний час, якщо вона з 01.10 подасть заяву на оформлення нової відпустки?

Облік і ПДВ при передачі отриманого у фінлізинг авто в операційний сублізинг
Отримане у фінлізинг авто лізингоотримувач передає в операційний сублізинг сублізингоотримувачу. Що з бухобліком сторін, ПДВ?

Організація футбольних турнірів як витрати на рекламу
Підприємство планує створити футбольну команду для популяризації підприємства. Для організації турнірів залучатиметься стороння компанія, підприємство закуповуватиме спортивну форму для участі у турнірах. Чи є такі витрати витратами на рекламу? Працівники братимуть у цьому участь у позаробочий час.

Компенсувальні ПЗ з ПДВ за п. 199.1 ПКУ в разі повернення авансу
23.08.2022 р. було сплачено аванс постачальникові за товари для їх часткового використання в оподатковуваних і звільнених операціях. 25.08.2022 р. аванс постачальник повернув. ПН та РК складено та зареєстровано вчасно з дотриманням усіх вимог. Чи включати таку ПН до зведеної ПН, складеної відповідно до ст. 199 ПКУ?

Облік і оподаткування продажу частини будівлі
Підприємство збудувало триповерхову будівлю, перший поверх використовує для власних потреб, другий здає в оренду, третій планує продати. Перші два поверхи введені в експлуатацію, нараховується амортизація. Третій обліковується на субрахунку 151. Що з бухгалтерським та податковим обліком продажу третього поверху?

Готові квартири замість фундаменту: що в бухобліку?
ТОВ має незавершене будівництво на рах. 151 (фундамент). За інвестиційним договором воно передало цей фундамент забудовникові, який повинен передати натомість три готові квартири у збудованому будинку. Як усе це провести в бухобліку?

До змісту номеру