• Посилання скопійовано

Інформація про покупця при продажу за готівку

ФГ реалізує сільгосппродукцію за готівку (інформації про покупця немає). Чи можна внести до каси банку виручку від реалізації через голову ФГ без оприбуткування в касу підприємства і без надання інформації про покупця? Якщо до каси оприбутковувати обов’язково, то чи дотримувати ліміту 50000 грн і замість П. І. Б. покупця зазначати «Приватна особа»?

Чи можна внести виручку до банку без оприбуткування в касі?

Відповідно до п. 5 Положення №148, суб’єкти господарювання здійснюють розрахунки готівкою між собою і з фізособами через касу як коштами, одержаними як готівкова виручка, так і коштами, одержаними з банків.

Оприбуткування готівки — проведення СГ обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/фіскальному звітному чеку/електронному фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції (пп. 18 п. 3 Положення №148).

Готівкова виручка (готівка) — сума фактично одержаної готівки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), а також від операцій, що безпосередньо не пов’язані з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (пп. 4 п. 3 Положення №148).

Відповідно до п. 11 Положення №148 готівку, що надходить до кас, оприбутковують у день одержання готівки в повній сумі.

Таким чином, якщо підприємство отримує готівкову виручку, воно зобов’язане оприбуткувати її в касі.

Не можна отримати готівкову виручку і, минаючи касу, внести кошти до банку.

Чи потрібно дотримуватися готівкового обмеження?

Так, потрібно.

Це прямо передбачено п. 6 Положення №148, де сказано, що СГ мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою — у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень включно;

2) з фізособами — у розмірі до 50000 (п’ятдесяти тисяч) гривень включно.

Тобто якщо покупцем є фізособа (не ФОП), отримати від неї кошти до каси можна в сумі не більше ніж 50000 грн протягом одного дня.

Чи можна П. І. Б. покупця не зазначати в ПКО?

Відповідно до п. 25 Положення №148 приймання готівки до каси здійснюють за прибутковим касовим ордером за формою додатка 2 до цього Положення.

У цій формі є реквізит «Прийнято від».

Безпосередньо в Положенні №148 не зазначено, як заповнювати цей реквізит.

Але пояснення щодо його заповнення наведено в листі НБУ від 14.09.2016 р. №50-0004/77077: «…у разі приймання від фізичної особи до каси підприємства готівки за прибутковим касовим ордером у рядку «Прийнято від» касового ордера зазначаються прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, яка отримує товар (роботи, послуги), що відповідає вимогам законодавства України».

НБУ обґрунтовує свій висновок, серед іншого, посиланням на ст. 9 Закону про бухоблік, в якій наведено обов’язкові реквізити, що має містити первинний документ.

Один із таких реквізитів — дані, що уможливлюють ідентифікацію особи, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Прізвище, ім’я та по батькові покупця і є такими даними. Тому зазначати їх обов’язково.

Нормативна база

  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.1999 р. №996‑XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Положення №148 — Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

Автор: Олександр Золотухін

До змісту номеру