• Посилання скопійовано

Чи може особа, виключена з військового обліку, виїжджати за кордон без дозволу військкомату?

Чи має право керівник, виключений з військового обліку, виїжджати у відрядження за кордон без взяття дозволу військкомату? Чи має право бухгалтерія нарахувати й оплатити відрядження керівникові після запрошення від закордонної фірми-партнера без дозволу військкомату на право виїзду за кордон у відрядження за позначкою у військовому квитку, що він знятий з обліку?

Щодо права особи, знятої з військового обліку, виїжджати за кордон без дозволу військкомату

Перелік осіб, які підлягають виключенню з військового обліку в районних (міських) військових комісаріатах (військовозобов’язаних Служби безпеки України у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних Служби зовнішньої розвідки України у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України), зазначено в ч. 6 ст. 37 Закону від 25.03.1992 р. №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу».

Крім того, у ст. 23 Закону від 21.10.1993 р. №3543-XII «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» наведено категорії осіб, які мають відстрочку від мобілізації.

Держприкордонслужба щодо виїзду за кордон чоловіків, які є непридатними до військової служби, роз’яснила, що оцінити стан придатності може тільки військово-лікарська комісія, яка діє при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки. А особливості перетину кордону цими категоріями осіб наведено в Правилах перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою КМУ від 27.01.1995 р. №57.

Зокрема, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Відповідно, на кордоні спеціально уповноважена особа перевірятиме, серед іншого, такі військово-облікові документи особи:

— тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

— військовий квиток.

У цих документах перевіряється розділ, в якому зазначено висновок військово-лікарської комісії про виключення з обліку за станом здоров’я з посиланням на відповідний пункт наказу.

Якщо це стосується військовозобов’язаних, які стоять на обліку в територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, — Наказ МОУ від 14.08.2008 р. №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», який передбачає перелік хвороб, з якими громадян визнають особами з інвалідністю або тимчасово непридатними до військової служби. У воєнний час відстрочка від призову за станом здоров’я може надаватися призовникам на строк до 2 місяців. За медичними показаннями вона може бути продовжена.

Отже, перетинати під час воєнного стану кордон чоловікам віком 18 — 60 років заборонено, проте виїзд для деяких категорій дозволено. Тож, якщо керівник не підлягає мобілізації, бо знятий з обліку з певної причини, він може виїжджати у закордонне відрядження за наявності вищезазначених відповідних дозвільних документів.

Крім того, потрібні і документи про відрядження: витяг з наказу, посвідчення про відрядження, лист-звернення до Державної прикордонної служби, в якому керівник підприємства зазначає, що відповідна посадова особа відряджається для виконання службових обов’язків за кордоном.

З огляду на вищезазначене дозвіл від військкомату ніби й не потрібен, але чіткої норми в законодавстві не прописано.

Тому радимо, щоб керівник міг без проблем виїхати у закордонне відрядження, отримати додаткову докладну інформацію про перетин кордону у ДПС України за телефонами:

— 0 800 218 808 (безкоштовно);

— 1598 (для дзвінків з мобільного);

— +38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону).

Щодо нарахування бухгалтерією коштів на відрядження за позначкою у військовому квитку про зняття з обліку

Бухгалтерія за наявності всіх відповідних документів для перетину керівником кордону України повинна буде виплатити добові для перебування його у закордонному відрядженні на строк, зазначений у запрошенні від зарубіжної фірми-партнера та наказі про відрядження.

Автор: Щербина Світлана

До змісту номеру