• Посилання скопійовано

Що нового

15 листопада введено в дію новий Закон про сільгоспкооперацію

! Сільгоспкооперативам

Через 3 місяці після набрання чинності введено в дію новий Закон «Про сільськогосподарську кооперацію».

Нагадаємо, що вже зареєстровані сільськогосподарські кооперативи та кооперативні об'єднання сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів зберігають усі права та обов'язки, які вони мали раніше, до моменту їх перереєстрації за новим законом, але не більше трьох років.

Докладніше про новий закон ми писали в «ДК» №33-34/2020.

Закон України від 21.07.2020 р. №819-IX
набрав чинності 15.08.2020 р., введений в дію 15.11.2020 р.


Запроваджено карантин «вихідного дня» і скасовано адаптивний карантин

! Усім

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 22.07.2020 р. №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Змінами передбачено скасування адаптивного карантину та розподілу адміністративно-територіальних одиниць на рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19 («зелений», «жовтий», «помаранчевий» або «червоний») залежно від епідемічної ситуації: на всій території України встановлюються карантинні обмеження, які були притаманні «помаранчевому» рівню епідемічної небезпеки.

Також постановою передбачено запровадження карантину «вихідного дня», яким до 30.11.2020 р. на всій території України в період з 00 годин 00 хвилин суботи до 00 годин 00 хвилин понеділка забороняється:

1) приймання відвідувачів СГ, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (крім адресної доставки замовлень та замовлень на винос);

2) приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах та в інших закладах розважальної діяльності;

3) приймання відвідувачів СГ, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення, крім:

торгівлі продуктами харчування на торговельних площах, не менше 60% яких призначено для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами;

провадження діяльності з надання фінансових послуг, діяльності фінансових установ і діяльності з інкасації та перевезення валютних цінностей, діяльності операторів поштового зв'язку, а також медичної практики, ветеринарної практики, діяльності автозаправних комплексів (без зон харчування), діяльності з технічного обслуговування та ремонту транспортних засобів;

торговельної діяльності зі здійсненням адресної доставки замовлень;

4) діяльність закладів культури і проведення культурних масових заходів, крім роботи СГ, пов'язаної з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки, за умови обмеження доступу до місця зйомки (знімального майданчика) сторонніх осіб та використання персоналом (крім акторів під час знімального процесу), залученим до виробництва аудіовізуального твору, респіраторів або захисних масок, у т. ч. виготовлених самостійно;

5) приймання відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.11.2020 р. №1100 чинна з 13.11.2020 р.


Затверджено Порядок віднесення об'єктів до об'єктів критичної інфраструктури

! СГ

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» Кабмін постановою «Деякі питання об'єктів критичної інфраструктури» затвердив:

Порядок віднесення об'єктів до об'єктів критичної інфраструктури;

перелік секторів (підсекторів), основних послуг критичної інфраструктури держави;

Методику категоризації об'єктів критичної інфраструктури.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 09.10.2020 р. №1109 чинна з 17.11.2020 р.


«Самопальні» номерні знаки заборонено

! Учасникам дорожнього руху

Кабмін вніс зміни до Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. №1306.

Змінами, зокрема, заборонено не пристібатися особам, які навчають водіння.

У темну пору доби та в умовах недостатньої видимості пішоходи, які рухаються проїзною частиною чи узбіччям, повинні використовувати світлоповертальні елементи (стрічку, наклейку, жилет тощо) або бути в одязі, який має світлоповертальні елементи, для своєчасного їх виявлення іншими учасниками дорожнього руху.

Велосипедистам дозволили рухатися смугою, призначеною для маршрутних транспортних засобів.

Заборонено змінювати розміри, форму, позначення, колір і розміщення номерних знаків, крім випадку закріплення заднього номерного знака на додатковому обладнанні, що призначене для тимчасового перевезення багажу або вантажу, наносити на них додаткові позначення або закривати їх, вони повинні бути чисті і достатньо освітлені.

Постанова Кабінету Міністрів Українивід 11.11.2020 р. №1105 чинна з 17.11.2020 р.


Держгеокадастр зможе подавати позови про конфіскацію земельної ділянки

! Власникам земель

Кабмін вніс зміни у додаток до Порядку інформаційної взаємодії між Державним земельним кадастром, іншими кадастрами та інформаційними системами, затвердженого постановою КМУ від 03.06.2013 р. №483.

До переліку відомостей, обмін якими здійснюється в процесі інформаційної взаємодії між Державним земельним кадастром, іншими кадастрами та інформаційними системами, включено дані Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Згідно зі зміною до Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою КМУ від 14.01.2015 р. №15, Держгеокадастр уповноважений подавати до суду позов про конфіскацію земельної ділянки у випадках, визначених законом.

Постанова КМУ від 11.11.2020 р. №1104 набирає чинності 01.07.2021 р.


Виплата пенсій підпадає під фінмоніторинг

! Операторам поштового зв'язку і їхнім клієнтам

Нацбанк вніс зміни до Положення про здійснення установами фінансового моніторингу, затвердженого постановою НБУ від 28.07.2020 р. №107.

Додаток 2 до Положення (Порядок ідентифікації, верифікації клієнта (представника клієнта)) доповнено нормами, згідно з якими оператор поштового зв'язку в разі проведення виплат пенсій, допомоги, субсидій та інших виплат населенню, визначених законодавством України, на підставі укладених договорів з органами ПФУ, органами праці та соцзахисту населення, відповідними центрами з нарахування та здійснення соцвиплат, іншими уповноваженими органами нарахування та здійснення соцвиплат, якщо такі виплати здійснюються на суму від 5 тисяч до 30 тисяч гривень, може здійснити ідентифікацію та верифікацію клієнта-фізособи (представника клієнта) шляхом звіряння даних пред'явленого клієнтом (представником клієнта) паспорта або іншого документа, що посвідчує особу клієнта (для представника клієнта також документа, що підтверджує його повноваження), з даними, зазначеними уповноваженим органом у виплатних документах, форма і зміст яких установлені законодавством України / даними, зазначеними клієнтом (представником клієнта) у бланку поштового переказу.

Після звіряння даних оператором поштового зв'язку клієнт (представник клієнта) проставляє свій власноручний підпис із зазначенням дати одержання пенсії / соцдопомоги, а працівник оператора поштового зв'язку — власноручний підпис у відповідних графах виплатних документів / бланку поштового переказу.

Оператор поштового зв'язку зобов'язаний зберігати виплатні документи / бланки поштових переказів із проставленими власноручними підписами клієнта (представника клієнта) та датами одержання пенсії / соцдопомоги або їх копії, засвідчені уповноваженим працівником оператора поштового зв'язку, протягом строків, визначених Законом про фінмоніторинг.

Постанова Національного банку України від 12.11.2020 р. №145 чинна з 14.11.2020 р.


Затверджено Порядок складання іспитів при атестації аудиторів

! Кандидатам в аудитори

Мінфін затвердив Порядок складання іспитів при атестації аудиторів.

Цей Порядок визначає порядок організації, проведення та оформлення результатів теоретичних іспитів та кваліфікаційного іспиту, які складають кандидати в аудитори у процесі атестації на здобуття кваліфікації аудитора, а також розподілу коштів, отриманих у вигляді плати за складання іспитів.

З метою реєстрації для складання першого теоретичного іспиту кандидат в аудитори подає до Iнспекції із забезпечення якості Органу суспільного нагляду за аудиторською діяльністю:

заяву встановленого зразка зі згодою на обробку персональних даних (додаток до Порядку);

копію першої сторінки паспорта громадянина України.

Наказ Мінфіну від 06.07.2020 р. №399
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.11.2020 р. офіційно не опублікований


Скасовано гранично допустимі викиди речовин у водні об'єкти

! Забруднювачам водних об'єктів

Рішенням ДРС було запропоновано Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України визнати таким, що втратив чинність, Наказ Міністерства охорони навколишнього природного середовища України від 15.12.94 р. №116 «Про затвердження Iнструкції про порядок розробки та затвердження гранично допустимих скидів (ГДС) речовин у водні об'єкти із зворотними водами» як такий, що не узгоджується з вимогами чинного законодавства України та порушує принципи державної регуляторної політики.

У зв'язку з закінченням двомісячного строку на скасування міністерством зазначеного наказу у газеті «Урядовий кур'єр» від 12.11.2020 р. опубліковано повідомлення про зупинення його дії, а Мін'юст скасував його держреєстрацію.

Дію Наказу №116 зупинено з 09.11.2020 р.

Рішення ДРС від 08.09.2020 р. №28 чинне з 08.09.2020 р.


Новий Примірний договір про подання електронних документів до ФСС

! Страхувальникам у ФСС

ФСС затвердив Примірний договір про подання електронних документів до Фонду соціального страхування України.

Предметом договору є визнання поданих страхувальником електронних документів робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування.

Дія договору поширюється на такі електронні документи: заява-розрахунок та повідомлення про виплату коштів застрахованим особам за формами згідно із Порядком фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

Спосіб подання документа визначається страхувальником на добровільних засадах. Подання електронного документа відповідно до цього договору та порядку надає страхувальнику право не подавати відповідні документи на паперових носіях.

Водночас втратив чинність Наказ Виконавчої дирекції ФСС від 25.09.2018 р. №442-од «Про примірний договір із страхувальником щодо подання електронних документів до Фонду соціального страхування України».

Наказ Виконавчої дирекції ФСС від 26.08.2020 р. №415-од чинний з 26.08.2020 р.


Нові Авіаційні правила для агентів і вантажовідправників

! Агентам, вантажовідправникам

Державна авіаційна служба України затвердила Авіаційні правила України «Правила сертифікації та затвердження зареєстрованих агентів, відомих вантажовідправників».

Правила розроблені відповідно до Регламенту Європейської Комісії №2015/1998 від 5 листопада 2015 року «Про встановлення детальних заходів з імплементації загальних основних стандартів авіаційної безпеки» і поширюються на юросіб, які здійснюють заходи авіаційної безпеки щодо захисту цивільної авіації від актів незаконного втручання, що стосуються вантажних та поштових відправлень.

Авіаційні правила встановлюють порядок сертифікації та затвердження зареєстрованих агентів, відомих вантажовідправників уповноваженим органом з питань цивільної авіації.

Сертифікація зареєстрованих агентів, відомих вантажовідправників здійснюється за кожним окремим об'єктом, на якому зареєстрований агент, відомий вантажовідправник здійснюють заходи авіаційної безпеки щодо захисту цивільної авіації від актів незаконного втручання, що стосуються вантажних та поштових відправлень.

Як додатки до Правил затверджено форми:

заяви про отримання сертифіката зареєстрованого агента / відомого вантажовідправника;

декларації з виконання зобов'язань зареєстрованого агента / відомого вантажовідправника;

програми авіаційної безпеки зареєстрованого агента / відомого вантажовідправника;

сертифіката зареєстрованого агента / відомого вантажовідправника.

Наказ Державіаслужби від 14.09.2020 р. №1276
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 18.11.2020 р. офіційно не опублікований


Порядок припинення та поновлення дії реєстраційного посвідчення на ліки

! Фармацевтам

Міністерство охорони здоров'я затвердило Порядок припинення дії реєстраційного посвідчення на лікарський засіб, яким визначається процедура припинення та поновлення дії реєстраційного посвідчення на лікарський засіб.

Порядок поширюється на лікарські засоби, дозволені до застосування в Україні, у разі виявлення визначених у цьому Порядку критеріїв, що застосовуються для прийняття рішення щодо припинення дії реєстраційного посвідчення.

При розробленні Порядку враховано вимоги з Директиви 2001/83/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу від 06.11.2001 р. «Про Кодекс спільноти відносно лікарських препаратів, призначених для споживання людьми» (зі змінами).

Цим же наказом затверджено Положення про Комісію Міністерства охорони здоров'я України з припинення дії реєстраційного посвідчення на лікарський засіб.

Наказ МОЗ від 05.08.2020 р. №1801 чинний з 13.11.2020 р.


Кошти ЄСВ — на єдиний рахунок

! Платникам ЄСВ

Міністерство фінансів України затвердило зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.02.2016 р. №54. Зміни стосуються функціонування єдиного рахунку.

Страхові кошти ЄСВ зараховуватимуться Казначейством не на небюджетні рахунки за балансовим рахунком 3719 «Рахунок для зарахування коштів, які підлягають розподілу за видами загальнообов'язкового державного соціального страхування», а на небюджетні рахунки за субрахунком 3556 «Рахунки для зарахування єдиного соціального внеску».

Окремі зміни, зокрема щодо єдиного рахунку, набирають чинності з 01.01.2021 р.

Наказ Мінфіну від 25.09.2020 р. №587 чинний з 30.10.2020 р.


Нові документи у сфері кваліфікованих електронних довірчих послуг

! Надавачам кваліфікованих електронних довірчих послуг

Міністерство цифрової трансформації України затвердило:

форму плану припинення діяльності з надання кваліфікованих електронних довірчих послуг;

Вимоги до формату реєстрів сформованих кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів, а також носіїв інформації та порядку запису на них документів в електронній формі.

Наказ Мінцифри від 28.08.2020 р. №125
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 18.11.2020 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру