• Посилання скопійовано

Ліквідація та повторна реєстрація ФОПа II групи: чи треба РРО?

У вересні 2020 року обсяг доходу підприємця — платника єдиного податку другої групи, сягнув 1 млн грн. Підприємець прийняв рішення про ліквідацію. Чи можна з січня 2021 року знову зареєструватися підприємцем — платником єдиного податку другої групи та не використовувати РРО?

Відповідно до п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, РРО до 1 січня 2021 р. не застосовують, зокрема, платники єдиного податку II — IV групи (фізособи-підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн (крім тих, хто здійснює реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту та реалізацію лікарських засобів та виробів медичного призначення). У разі перевищення в календарному році обсягу доходу 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Отже, у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для ФОПа II групи є обов'язковим.

У такому разі застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Згідно з ст. 3 Закону про РРО1, суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг зобов'язані, зокрема, проводити розрахункові операції на повну суму купівлі (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій.

1 Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Тобто нормами чинного законодавства не передбачено можливості для ФОПів II групи, обсяг доходу яких перевищив 1 млн грн, проводити розрахункові операції без застосування РРО з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Але в чинному законодавстві немає обмежень щодо того, скільки разів підприємець може знятися з держреєстрації, а потім зареєструватися повторно. А також не встановлено строків, яких необхідно дотримати між «розреєстрацією» та повторною реєстрацією.

I якщо ФОПи, які до припинення підприємницької діяльності перевищили встановлений обсяг доходу, а потім повторно зареєструвалися платниками єдиного податку, то такі особи зобов'язані застосувати РРО та/або ПРРО у всіх наступних податкових періодах протягом їх реєстрації незалежно від подальших змін обсягів доходу (ЗIР, підкатегорія 109.02).

Отже, якщо ФОП, який до ліквідації перебував на ЄП II групи, перевищив дохід в 1 млн грн, то при повторній його реєстрації платником ЄП II групи він буде зобов'язаний використовувати РРО.

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру