• Посилання скопійовано

Iнвентаризація в «єдинника»

Кінець року — початок підготовки до подання річної фінзвітності, а для цього слід провести інвентаризацію. Розглянемо, як її наслідки впливають на об'єкт оподаткування єдиним податком.

Чи проводити інвентаризацію «єдинникам»?

Відповідно до п. 1 ст. 10 Закону про бухоблік, підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка.

Умови, за яких проведення інвентаризації є обов'язковим, зазначено у п. 7 розділу I Положення №8791, яке поширюється на всі підприємства, в т. ч. і на ті, що є платниками ЄП.

Одним (але не виключним) випадком проведення обов'язкової інвентаризації є підготовка до складання річної фінзвітності. Строки такої інвентаризації викладено у п. 10 розділу I Положення №879.

Така інвентаризація проводиться до дати балансу у період:

трьох місяців — для необоротних активів (крім незавершених капітальних інвестицій, об'єктів ОЗ, які на момент інвентаризації перебуватимуть поза підприємством, зокрема автомобілів, морських і річкових суден, які вирушать у тривалі рейси, тощо), запасів (крім незавершеного виробництва та напівфабрикатів, інших матеріальних цінностей, які на момент інвентаризації перебуватимуть поза підприємством), поточних біологічних активів, дебіторської та кредиторської заборгованостей, витрат і доходів майбутніх періодів, зобов'язань (крім невикористаних забезпечень, розрахунків з бюджетом та з відрахувань на загальнообов'язкове державне соцстрахування);

двох місяців — для незавершених капітальних інвестицій, незавершеного виробництва, напівфабрикатів, фінінвестицій, коштів, коштів цільового фінансування, зобов'язань щодо невикористаних забезпечень, розрахунків із бюджетом та з відрахувань на загальнообов'язкове державне соцстрахування.

Чи включаються до доходу «єдинника» виявлені надлишки?

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ПКУ, доходом платника ЄП — юрособи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юрособи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Своєю чергою, згідно з П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Відповідно, ДФСУ у листі від 03.08.2018 р. №25569/6/99-99-12-02-03-15 роз'яснює:

— необліковані ОЗ, виявлені за результатами інвентаризації, призводять до зростання власного капіталу юрособи, тому вважаються доходом платника ЄП 3-ї групи;

— виявлені надлишки товарів прирівнюються до їх безкоштовного отримання, тому включаються до доходу платника ЄП.

У якому розмірі визначати дохід?

У згаданому листі податківці звертаються до Меторекомендацій №22. Так, відповідно до пп. 2.14 Методрекомендацій, виявлені у процесі інвентаризації надлишки запасів оприбутковуються за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються на самому підприємстві.

1 Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань, затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. №879.

2 Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 р. №2.

А от щодо ОЗ ДФСУ зазначає, що для визначення доходу від оприбуткування ОЗ вони потребують достовірного визначення їх оцінки. Але не уточнює, хто саме має її проводити. На нашу думку, її цілком може провести комісія, яка здійснює інвентаризацію.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру