• Посилання скопійовано

Що нового

Правила надання доступу до інфраструктури об'єкта будівництва

! Будівельникам

Кабмін затвердив Правила надання доступу до інфраструктури об'єкта будівництва.

Для отримання доступу до об'єкта будівництва замовнику необхідно письмово звернутися до власника об'єкта будівництва із запитом про надання доступу.

У запиті зазначаються:

1) повне найменування, ідентифікаційний код або реєстраційний номер облікової картки платника податків — ФОПа, або серія та номер паспорта (якщо нема IПН) та місцезнаходження з ЄДР, інформація про внесення відомостей щодо замовника до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій, адреса електронної пошти, номери телефонів;

2) запропонована схема з підключення до об'єкта будівництва;

3) реквізити для повідомлення про виставлення рахунку про сплату за видачу технічних умов з доступу до елементів об'єкта будівництва;

4) дата та час попереднього огляду об'єкта будівництва (його частини) та спосіб отримання (поштою, телефаксом, електронною поштою тощо) інформації про об'єкт будівництва (у разі потреби).

Власник розглядає поданий запит, проводить перевірку зазначеної у запиті інформації й у строк, що не перевищує 15 робочих днів починаючи з дня надходження запиту, приймає рішення про видачу технічних умов за умови наявності технічної можливості доступу до об'єкта будівництва та надсилає замовнику письмове повідомлення про прийняте рішення з одночасним наданням рахунку на оплату за видачу техумов за реквізитами, зазначеними у запиті.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2018 р. №610 чинна з 10.08.2018 р.


Правила надання доступу до інфраструктури будинкової розподільної мережі

! Будівельникам

Кабмін затвердив Правила надання доступу до інфраструктури будинкової розподільної мережі.

Порядок подання запиту на надання доступу до інфраструктури будинкової розподільної мережі є таким самим, як наведено вище щодо доступу до інфраструктури об'єкта будівництва.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.07.2018 р. №611 чинна з 10.08.2018 р.


Змінюється порядок подання банком до НБУ аудиторського звіту

! Банкам

На виконання Закону «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність», який почне діяти з 1 жовтня 2018 року, НБУ затвердив Положення про порядок подання банком до Національного банку України аудиторського звіту за результатами щорічної перевірки фінансової звітності.

Положенням встановлюються вимоги щодо порядку подання банком до НБУ аудиторського звіту аудиторської фірми, складеного за результатами щорічної аудиторської перевірки фінзвітності, консолідованої фінзвітності та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності банку.

Вимоги Положення поширюються на банк, філію іноземного банку, що зареєстровані на території України та які згідно з вимогами Закону України «Про банки і банківську діяльність» подають до НБУ фінзвітність, щорічно перевірену аудиторською фірмою.

Банки, які не уклали договір з аудиторською фірмою на проведення обов'язкового аудиту фінзвітності за 2018 рік до 01.10.2018 р., мають право подати договір до НБУ в порядку, визначеному в Положенні, до 15.12.2018 р. (включно), а ті, які уклали, — не пізніше 01.11.2018 р.

Положення набирає чинності з дня введення в дію Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» (01.10.2018 р.).

Постанова Національного банку України від 02.08.2018 р. №90 чинна з 07.08.2018 р.


Національний банк пом'якшив вимоги до кредитних посередників банків

! Банкам і кредитним посередникам

З метою пом'якшення вимог до кредитних посередників Нацбанк уніс зміни до Положення про встановлення вимог до кредитних посередників банків та їх діяльності у сфері споживчого кредитування, затвердженого постановою Правління НБУ від 08.06.2017 р. №50.

Зміни надають банкам можливість делегувати контроль за дотриманням працівниками кредитних посередників установлених вимог щодо бездоганної ділової репутації не лише кредитним посередникам — юридичним особам, а й кредитним посередникам — ФОПам, які мають у штаті найманих працівників (зміни у пункті 11-2 розділу III Положення).

Уточнено обсяг інформації про кредитного посередника, яка підлягає розміщенню банком у вільному доступі на власній веб-сторінці у випадках, коли укладені між банком і кредитними посередниками посередницькі договори мають однаковий обсяг переданих банком завдань/повноважень (новий абзац пп. 5 п. 8 розділу II Положення).

Скасовано поділ кредитних посередників на групи за обсягом переданих їм банком завдань/повноважень (вилучено абзац 2 пп. 4 п. 8 розділу II Положення, що був доданий постановою НБУ від 05.03.2018 р. №23).

Постанова Національного банку України від 08.08.2018 р. №91 чинна з 11.08.2018 р.


Затверджено порядок відхилення НБУ зовнішніх аудиторів банків

! Банкам, аудиторським фірмам

Нацбанк затвердив Положення про порядок відхилення (відсторонення) Національним банком України аудиторської фірми, яка обрана банком для проведення зовнішнього аудиту.

Документом визначено порядок відхилення НБУ аудиторської фірми, обраної банком або відповідальною особою банківської групи для проведення аудиторської перевірки річної фінансової звітності, консолідованої фінансової звітності та іншої інформації щодо фінансово-господарської діяльності банку, та порядок відсторонення НБУ аудиторської фірми, яка проводить аудит фінансової звітності банку.

Підходи, визначені цим Положенням, ґрунтуються на вимогах Директиви 2006/43/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 17 травня 2006 року про обов'язковий аудит річної звітності та консолідованої звітності, що вносить зміни до Директив Ради 78/660/ЄЕС та 83/349/ЄЕС і припиняє дію Директиви Ради 84/253/ЄЕС (з урахуванням змін, унесених Директивою 2014/56/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 16.04.2014 р.).

Постанова набирає чинності з дня введення в дію Закону України «Про аудит фінансової звітності та аудиторську діяльність» та діє до 06.02.2021 р. (включно).

Постанова Національного банку України від 02.08.2018 р. №89 набирає чинності з 01.10.2018 р.


Порядок застосування розрахункових елементів ПЗ для визначення енергоефективності будівель

! Енергоаудиторам

Мінрегіон затвердив Порядок застосування розрахункових елементів програмного забезпечення для визначення енергетичної ефективності будівель.

Порядок визначає механізм застосування розрахункових елементів програмного забезпечення для визначення енергетичної ефективності будівель та проведення розрахунків показників енергетичної ефективності будівель відповідно до вимог абз. 2 ч. 1 ст. 5 Закону «Про енергетичну ефективність будівель».

Термін «програмне забезпечення» у цьому Порядку означає комп'ютерну програму, яка створена для розрахунків енергетичних характеристик будівель та їх частин.

Енергоаудитор самостійно обирає ПЗ, яке може використати для проведення розрахунку енергоефективності будівель.

Установлення відповідності розрахункових елементів ПЗ вимогам законодавства з розрахунку енергоефективності будівель здійснюється на підставі визначення та перевірки:

— відповідності переліку та структури розрахункових елементів ПЗ вимогам порядку проведення сертифікації енергоефективності відповідно до вимог ст. 7 Закону;

— відповідності застосованого у ПЗ алгоритму можливості доступу до отримання проміжних результатів розрахунку та можливості їх аналізу згідно з методикою визначення енергоефективності будівель відповідно до вимог ст. 5 Закону.

Наказ Мінрегіону від 11.07.2018 р. №171 чинний з 20.07.2018 р.


Визначено механізм проведення сертифікації енергетичної ефективності

! Проектантам, будівельникам

Мінрегіон затвердив Порядок проведення сертифікації енергетичної ефективності.

Порядок визначає механізм проведення сертифікації енергетичної ефективності та встановлює вимоги до:

— процедури збору та обробки інформації про фактичні або проектні характеристики огороджувальних конструкцій та інженерних систем;

— оцінки відповідності розрахункового рівня енергетичної ефективності встановленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності;

— розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності.

Документ установлює порядок збору інформації, необхідної для розрахунків показників енергетичної ефективності будівель; порядок обробки інформації, необхідної для розрахунків показників енергетичної ефективності будівель, та оцінки відповідності розрахункового рівня енергетичної ефективності будівель; оцінки відповідності розрахункового рівня енергетичної ефективності встановленим мінімальним вимогам до енергетичної ефективності та розроблення рекомендацій щодо підвищення рівня енергетичної ефективності; форму та зміст енергетичного сертифіката будівлі; вимоги до форми та змісту витягу з енергетичного сертифіката.

Наказ Мінрегіону від 11.07.2018 р. №172 чинний з 20.07.2018 р.


Затверджено Методику обстеження інженерних систем будівлі

! Будівельникам

Мінрегіон затвердив Методику обстеження інженерних систем будівлі.

Методика визначає методи та умови проведення обстеження інженерних систем будівель на виконання вимог Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» з урахуванням вимог Директиви 2012/27EU Європейського Парламенту та Ради від 25.10.2012 року про енергоефективність.

Метою Методики є визначення послідовності дій фахівців з обстеження інженерних мереж під час проведення збору та аналізу інформації щодо фактичного стану інженерних систем будівель і їх елементів (у тому числі обладнання), за результатом якого встановлюються фактичні показники енергетичної ефективності систем.

Ця Методика визначає:

— рівні енергетичної ефективності систем;

— загальні вимоги до порядку проведення обстеження інженерних систем;

— порядок проведення обстеження систем опалення будівлі;

— порядок проведення обстеження систем гарячого водопостачання;

— порядок проведення обстеження систем вентиляції та кондиціонування;

— порядок проведення обстеження систем освітлення будівлі або її частини;

— порядок розроблення рекомендацій щодо забезпечення (підвищення рівня) енергетичної ефективності інженерних систем;

— форму та вимоги до оформлення звіту про результати обстеження інженерних систем.

Наказ Мінрегіону від 11.07.2018 р. №173 чинний з 20.07.2018 р.


Про достовірність даних про вкладників банків з окупованих територій

! Банкам

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вирішив, що при проведенні цим Фондом перевірки повноти і достовірності ведення банками баз даних про вкладників інформація про вкладника, місцем проживання якого у цих базах зазначено тимчасово окуповану територію України, лінію зіткнення/розмежування, зону безпеки, прилеглу до району бойових дій, або район здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації, не є значущою при формуванні і веденні баз даних про вкладників, а її відсутність, неповнота або некоректність не вважаються помилкою.

Це поширюється на інформацію щодо вкладників, які уклали, або на користь яких укладено договір банківського вкладу (депозиту), банківського рахунку, або яким видано іменний депозитний сертифікат до 20.02.2014 р., за умови відсутності руху коштів на таких рахунках вкладників з їхньої ініціативи.

Рішення діє до часу офіційної втрати тимчасово окупованими територіями України свого правового статусу. Але ще протягом шести місяців після цього вже нечинне рішення зобов'язуватиме банки забезпечити усунення виявлених помилок, у тому числі шляхом порівняння інформації, що зазначена у базах даних, для визначення її повної відповідності даним з копій отриманих документів вкладників.

Рішення ФГВФО від 02.07.2018 р. №1842 чинне з 14.08.2018 р.


НКЦПФР затвердила Положення про здійснення публічної пропозиції цінних паперів

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Положення про здійснення публічної пропозиції цінних паперів.

Документом визначено порядок:

— здійснення публічної пропозиції ЦП емітентом (з урахуванням особливостей емісії ЦП, передбачених іншими нормативно-правовими актами НКЦПФР), оферентом;

— підготовки та подання на затвердження проспекту ЦП НКЦПФР;

— затвердження НКЦПФР проспекту ЦП, унесення змін та доповнень до проспекту ЦП;

— затвердження НКЦПФР змін та доповнень до проспекту цінних паперів;

— погодження емітентом проспекту ЦП, що оформлюється оферентом;

— оприлюднення проспекту ЦП особою, що здійснює публічну пропозицію ЦП.

Акціонери ПАТ, які вважаються такими, що не здійснювали публічної пропозиції акцій, та повинні до 01.01.2019 р. привести у відповідність до Закону №2210-VIII свої статути та внутрішні положення, у разі наміру здійснити публічну пропозицію у випадках, коли вимоги щодо необхідності оформлення проспекту на них не поширюються, зобов'язані отримати згоду АТ на здійснення такої публічної пропозиції.

Рішення НКЦПФР від 21.06.2018 р. №424 чинне з 11.08.2018 р.


Експертів технічних з промислової безпеки атестуватимуть по-новому

! Майбутнім експертам технічним

Міністерство соціальної політики України виклало в новій редакції Порядок атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження устаткування підвищеної небезпеки, затверджений наказом Держгірпромнагляду від 20.12.2006 р. №16.

Порядок визначає процедуру атестації фахівців, які мають право проводити технічний огляд та/або експертне обстеження машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

До підготовки на експертів технічних з промислової безпеки допускаються особи, які мають ступінь вищої освіти магістра (освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста) за спеціальністю технічного спрямування та практичний стаж роботи на посадах відповідного технічного профілю не менше трьох років.

Для підготовки на експерта технічного з промислової безпеки особа подає до навчального закладу заяву у довільній формі із зазначенням напряму(ів) діяльності експерта технічного з промислової безпеки, копії документа про вищу освіту та трудової книжки.

Наказ Мінсоцполітики від 29.05.2018 р. №785
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 15.08.2018 р. офіційно не опублікований


Визначено порядок реєстрації випуску акцій при зміні розміру СК

! Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила Порядок реєстрації випуску акцій при збільшенні (зменшенні) розміру статутного капіталу акціонерного товариства.

Дія Порядку поширюється на всі акціонерні товариства, що прийняли рішення про збільшення (зменшення) розміру статутного капіталу з дати набрання чинності зазначеним рішенням.

Дія Порядку не поширюється на випадки реєстрації випуску акцій при зміні розміру статутного капіталу акціонерного товариства під час приєднання або виділу.

Порядком врегульовано:

— реєстрацію випуску акцій, реєстрацію випуску та затвердження проспекту акцій при збільшенні розміру СК АТ;

— реєстрацію випуску акцій при зменшенні СК;

— особливості порядку реєстрації випуску акцій при зміні розміру СК окремих категорій АТ.

Рішення НКЦПФР від 21.06.2018 р. №426 чинне з 11.08.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру