• Посилання скопійовано

Чи можна оформити розрахунок коригування на розрахунок коригування?

02.06.2017 р. покупець, платник ПДВ, сплатив 100% за товар №1. На суму авансу сформовано та вчасно зареєстровано ПН. 21.08.2017 р. покупець відмовився від товару №1 (реалізація не відбувалася) та звернувся з проханням зарахувати суму авансу як частину оплати за товар №2. РК сформовано та зареєстровано вчасно. На сьогодні покупець відмовляється від товару №2 (реалізація не відбувалася) та знову просить зарахувати аванс у рахунок оплати товару №3 (фактично гроші отримані ще 02.06.2017 р.). Чи можна оформити РК на РК? Як це правильно оформити?

Суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування (далі — РК) до податкової накладної, складеного в порядку, встановленого для податкових накладних, та зареєстрованого в ЄРПН у випадках, зазначених у п. 192.1 ПКУ, а саме:

— якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін;

— у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала;

— при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг.

Відмова покупця від попередньо оплаченого товару із зарахуванням суми авансу в рахунок постачання іншого товару не передбачає складання розрахунку коригування, а отже, коригувати номенклатуру в серпні 2017 р. не було потреби.

У ситуації, що розглядається, наступний РК потрібно буде скласти лише у тому випадку, якщо покупцю:

— або повертатиметься сума попередньої оплати (авансу) у повному розмірі із зазначенням причини коригування «Повернення товару або авансових платежів»;

— або після постачання товару №3, №4 тощо із зазначенням причини коригування «Зміна номенклатури».

При цьому коригувати доведеться ту номенклатуру товару, яка зазначена в останньому РК, складеному до ПН, оскільки у ПН вже було змінено перелік номенклатури на підставі попередньо складеного РК.

Олена БОНДАРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру