• Посилання скопійовано

Суть справи

Законопроект про податок на виведений капітал-2
Якщо ВРУ підтримає законопроект №8557, внесений Президентом, то з 01.01.2019 р. податок на прибуток буде замінено податком на виведений капітал. Тож, як ми й обіцяли, починаємо аналіз конкретних практичних ситуацій щодо оподаткування цим новим податком. Наразі поговоримо про операції між підприємством та його засновниками.

Фінзвітність по-новому: зміни постанови №547
З 14.07.2018 р. набрали чинності зміни, внесені Постановою №547 до Порядку №419 (див. «ДК» №31/2018). Оскільки цей документ чимало років був ключовим у визначенні, кому і в які строки подавати фінзвітність, ознайомитись із цими змінами потрібно кожному бухгалтеру.

Донорство крові під час щорічної відпустки
Розглянемо пільги працівників, які здають кров та її компоненти під час щорічної відпустки. Чи підлягають додатковій оплаті такі дні? Чи подовжується відпустка працівника в такому випадку?

Перевірка касової дисципліни: нові правила
Контроль за тим, як дотримуються норми законодавства з питань регулювання обігу готівки, а також порядок здійснення платниками податків розрахункових операцій, ведення касових операцій, покладено на органи ДФС. З'ясуймо, як саме проводяться перевірки касової дисципліни на підприємствах і що при цьому перевіряють податківці.

Як здавати житло нерезиденту...
ФОП на 2-й групі єдиного податку здає квартиру (власник житла — фізособа). Нерезидент просить видати йому договір та всі квитанції про оплату (за оренду та комунальні послуги). Чи є правомірною ця вимога? Чи має нерезидент в такому разі платити валютою? Як правильно здавати житло нерезиденту?

Підтвердження витрат електронним листом?
Компанія користується Facebook для розміщення реклами. Залежно від кількості переглядів кошти за цю рекламу списуються з корпоративної картки компанії, виданої на директора. Facebook надсилає звіт у вигляді електронного листа з сумами в доларах США. Чи має право компанія визнавати такий електронний лист достатнім для підтвердження витрат? Чи потрібно нараховувати ПДФО та ВЗ?

Форма №20-ОПП при оренді офісу
Підприємство орендує офіс у іншої юрособи. Чи потрібно та кому подавати ф. №20-ОПП? Коли орендарю потрібно ставати на облік за неосновним місцем, а коли — ні? Як заповнити ф. №20-ОПП щодо орендованої нерухомості? Що буде за неподання ф. №20-ОПП?

Підтвердження оплати для знижки на навчання
При поданні декларації для одержання податкової знижки з ПДФО за навчання за період 2017 року податкова інспекція не прийняла квитанцію на оплату за навчання на 2017 рік, яку було зроблено 16.12.2016 р., мотивуючи, що платіж зроб-лено в 2016 р., а в декларацію заносяться витрати, які здійснені в 2017 р. Чи правомірно це? При поданні декларації за 2016 рік до витрат були включені квитанції на оплату за навчання в 2016 році (квитанція від 16.12.2016 р. на 2017 рік не включалась).

Розрахунок при звільненні
Відповідно до ст. 116 КЗпП, у день звільнення працівникові виплачуються всі належні йому від підприємства суми, — тобто проводиться повний розрахунок. За порушення цього правила ст. 117 КЗпП передбачено досить жорсткі санкції. Про складові розрахунку при звільненні та порядок його здійснення поговоримо в цій статті.

До змісту номеру