• Посилання скопійовано

Якщо рекомендації МСЕК неконкретні

В індивідуальній програмі реабілітації працівниці з інвалідністю зазначено, що показані роботи, не пов'язані з тяжким фізичним навантаженням та нервово-психічним напруженням. Лікарі не надають детального опису. До обов'язків прибиральниці офісних приміщень входить прибирання пилососом та вологе прибирання сучасними пристосуваннями та з використанням неагресивних мийних засобів. Чи можна за таких умов приймати працівницю з інвалідністю на роботу?

Iндивідуальна програма реабілітації інваліда — комплекс оптимальних видів, форм, обсягів, строків реабілітаційних заходів з визначенням порядку, місця їх проведення, спрямованих на відновлення та компенсацію порушених або втрачених функцій організму і здібностей інваліда та дитини-інваліда (п. 2 Постанови №7571).

Iндивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю є обов'язковою для виконання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування, реабілітаційними установами, підприємствами, установами, організаціями, в яких працює або перебуває інвалід, дитина-інвалід, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

Iндивідуальна програма реабілітації має для особи з інвалідністю рекомендаційний характер.

Особа з інвалідністю має право відмовитися від будь-якого виду, форми та обсягу реабілітаційних заходів, передбачених її індивідуальною програмою реабілітації чи від програми загалом (ст. 23 Закону №29612).

1 Положення про індивідуальну програму реабілітації інваліда, затверджене постановою КМУ від 23.05.2007 р. №757.

2 Закон України від 06.10.2005 р. №2961-IV «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні».

Особа з інвалідністю самостійно вирішує питання про вибір та забезпечення конкретними засобами чи послугами реабілітації, включаючи засоби пересування, вироби медичного призначення, друковані видання зі спеціальним шрифтом, звукопідсилювальну апаратуру, санаторно-курортне лікування тощо в межах її індивідуальної програми реабілітації.

На практиці медико-соціальна експертна комісія (далі — МСЕК), видаючи довідку про встановлення інвалідності, може давати неконкретні рекомендації в розділі «Трудова рекомендація».

Щоб вирішити цю проблему, необхідно звернутися до МСЕК за зареєстрованим місцем проживання з відповідною заявою. У заяві слід навести дату встановлення інвалідності, зазначити, яка трудова рекомендація записана в отриманій довідці МСЕК, вказати на обставини, які підтверджують факт невідповідності цієї трудової рекомендації. Обов'язково в заяві слід звернути увагу на вимогу змінити запис про трудові рекомендації і привести його у відповідність до дійсної професійної придатності.

Iндивідуальна програма розробляється протягом одного місяця з дня звернення особи з інвалідністю до МСЕК. Вона розробляється за участю особи з інвалідністю фахівцями МСЕК із залученням у разі потреби спеціалістів закладів охорони здоров'я, органів соціального захисту, державної служби зайнятості, органів Пенсійного фонду України, Фонду соціального захисту інвалідів та інших органів, які провадять діяльність у сфері реабілітації осіб з інвалідністю.

Отже, у наведеному у запитанні випадку особі з інвалідністю слід звернутися з письмовою заявою до МСЕК із проханням змінити трудові рекомендації, а саме конкретизувати та привести у відповідність до дійсної професійної придатності. На жаль, усні звернення, як бачимо, тут не будуть дієвими. Якщо ж МСЕК відмовиться надати конкретніші рекомендації, то приймати на роботу таку працівницю ви можете лише на свій страх і ризик. Адже Держпраці під час перевірки може мати до вас щодо цього претензії, але головне — це здоров'я працівниці, якій зашкодити небажано.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру