• Посилання скопійовано

Граничний розмір розрахунків готівкою поширюється і на операції через РРО

ТОВ придбало в іншого підприємства товар на суму 14 тисяч гривень готівкою. Постачальник провів продаж через РРО, надав чек та видаткову накладну. Чи було в цьому випадку порушено граничні розміри розрахунків готівкою?

Згідно з п. 6 Положення №1481, суб'єкти господарювання мають право здійснювати розрахунки готівкою протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами:

1) між собою — у розмірі до 10000 (десяти тисяч) гривень уключно;

1 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 р. №148.

2) з фізособами — у розмірі до 50000 (п'ятдесяти тисяч) гривень уключно.

А платежі понад установлені граничні суми проводяться через банки або небанківські фінансові установи, які мають відповідні ліцензії.У п. 3 вищезазначеного положення наведено визначення, за яким готівкові розрахунки — це платежі готівкою суб'єктів господарювання і фізичних осіб за реалізовану продукцію (товари, виконані роботи, надані послуги), а також за операціями, безпосередньо не пов'язаними з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна.

Отже, дія обмежень не залежить від того, проводяться розрахунки через РРО чи ні. Обмеження щодо граничної суми розрахунків у розмірі 10000 поширюється на розрахунки між суб'єктами господарювання протягом одного дня за товари (роботи, послуги), проведені через РРО або розрахункові книжки.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру