• Посилання скопійовано

Чи потрібно виписувати ТТН при відправці кур'єрською службою?

Підприємство доставляє товар покупцям за власний кошт за допомогою кур'єрської служби. Чи прирівнюється експрес-накладна до ТТН? Чи треба в такому разі виписувати ТТН?

Товарно-транспортна накладна — єдиний для всіх учасників транспортного процесу юридичний документ, призначений для списання товарно-матеріальних цінностей, обліку на шляху їх переміщення, оприбуткування, складського, оперативного та бухгалтерського обліку, а також для розрахунків за перевезення вантажу та обліку виконаної роботи.

Згідно з пп. 11.1 Правил №3631, основним документом на перевезення вантажів є товарно-транспортна накладна (форму якої наведено у додатку 7 до цих Правил).

1 Правила перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджені наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. №363.

ТТН може оформлюватися суб'єктом господарювання без дотримання форми, наведеної в додатку 7, за умови наявності в ній інформації про:

— назву документа;

— дату і місце його складання;

— найменування (прізвище, ім'я, по батькові) перевізника та/або експедитора, замовника, вантажовідправника, вантажоодержувача;

— найменування та кількість вантажу, його основні характеристики та ознаки, які надають можливість однозначно ідентифікувати цей вантаж;

— автомобіль (марка, модель, тип, реєстраційний номер), причіп/напівпричіп (марка, модель, тип, реєстраційний номер);

— пункти навантаження та розвантаження із зазначенням повної адреси, посади, прізвища та підписів відповідальних осіб вантажовідправника, вантажоодержувача, водія та/або експедитора.

ТТН можна не виписувати лише в таких випадках:

— суб'єкт господарювання (юрособа або підприємець) перевозить вантаж власним транспортом для власних потреб;

— покупець (юрособа або підприємець) власним транспортом забирає товар у продавця (самовивезення).

Податківці у довідковому ресурсі ЗIР, підкатегорія 102.02, зазначають: «У разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, у тому числі товарно-транспортної накладної, які відносяться до первинних документів та на підставі яких ведеться бухгалтерський облік, платник податків при визначенні фінансового результату до оподаткування відповідно до правил бухгалтерського обліку не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних (виготовлених) та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг».

Тож у наведеному випадку (якщо експрес-накладна не відповідає вищезазначеним вимогам) відправник вантажу повинен скласти ТТН у кількості не менше 4 примірників та надати її перевізнику-експедитору, інакше підприємство може втратити право на витрати на транспортування товару.

Однак відсутність ТТН на транспортування продукції не може автоматично свідчити про безтоварність господарської операції за наявності інших належних доказів — це зазначав ВСУ у постанові від 06.02.2018 г. №К/9901/2030/171.

1 http://reyestr.court.gov.ua/Review/72064967.

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру