• Посилання скопійовано

Iндексація в запитаннях та відповідях

У редакцію «Дебет-Кредит» часто надходять запитання, що стосуються індексації. Тож пропонуємо ознайомитися з відповідями на запитання, що зустрічаються найчастіше.

У п. 2 Порядку №1078 зазначається, що індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру. Чи належать до виплат разового характеру виплати за роботу у вихідні та святкові дні, виплати за надурочні, доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, за класність водіям автотранспортних записів у разі оплати праці за відпрацьований водієм час, річна винагорода за вислугу років?

Згідно з Порядком №1078 до виплат, що не підлягають індексації, належать виплати, що мають разовий характер, а саме:

— цільова одноразова матеріальна допомога;

— одноразова допомога в разі виходу на пенсію;

— сума соціальних пільг;

— компенсації;

— винагорода за підсумками роботи за рік.

Також до виплат одноразового характеру можна віднести такі виплати:

— доплати за роботу у вихідні, святкові (неробочі дні), за надурочну роботу;

— доплати за виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника;

— надбавки за виконання особливо важливого завдання на певний строк;

— річну винагороду за вислугу років.

Доплата водіям за класність, на нашу думку, належить не до разових, а до постійних виплат. Наголосимо також на тому, що в чинному законодавстві не міститься чіткого переліку постійних виплат, про які є згадка в абзаці четвертому п. 2 Порядку №1078, у якому наводиться визначення оплати праці та її складових, «що мають постійний характер».

Оплата праці деяких працівників на підприємстві встановлюється у відсотках від виручки. Як у таких працівників змінюється «базовий»1 місяць?

Тут слід звернути увагу на п. 5 Порядку №1078. Працівникам підприємств та організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку зі зростанням рівня інфляції провадиться в порядку, визначеному в колдоговорі, але не нижче норм, передбачених Законом про індексацію та положеннями Порядку №1078.

1 Нині поняття «базовий місяць» у Порядку №1078 вже немає, замість нього введено поняття «місяць підвищення доходу» — докладніше див. далі.

Таким чином, роботодавцям — госпрозрахунковим підприємствам та організаціям надано право самостійно визначати умови проведення індексації грошових доходів працівників у колективних договорах з урахуванням норм чинного законодавстві.

Як виплачувати «фіксовану» індексацію працівнику, який працює неповний робочий час?

Якщо особа працює неповний робочий час, суму індексації слід визначати з розрахунку повного робочого часу, а виплачувати пропорційно (п. 4 Порядку №1078).

Фіксована індексація

У чинній редакції Порядку №1078 немає визначення поняття «фіксована індексація», та суть залишилася та сама. Згідно з абзацом 4 п. 5 Порядку №1078, якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу.

Наприклад, у працівника немає поточної індексації, але є так звана фіксована індексація у жовтні 2017 р. у розмірі 500,00 грн.

Та працівник працює неповний робочий тиждень. За жовтень працівник відпрацював 10 днів (загальна норма — 21 день). Тож згідно з п. 4 Порядку №1078 індексацію слід виплатити пропорційно до відпрацьованого часу, а саме в розмірі 238,10 грн (500,00 грн : 21 р. д. х 10 р. д.).

Працівника переводять на іншу посаду. За цією посадою працюють ще кілька працівників та отримують фіксовану індексацію. Чи буде отримувати фіксовану індексацію працівник, якого переводять?

Фіксовану індексацію працівник, якого переводять, отримувати не буде. Та якщо є поточна індексація, то для індексації зарплати переведеного працівника використовується місяць підвищення доходів за посадою, на яку його перевели, тобто такий же, як і в інших працівників на цій посаді, і цьому працівнику нараховується поточна індексація (п. 10-2 Порядку №1078).

Якщо йдеться про госпрозрахункове підприємство, то відповідно до п. 5 Порядку №1078 працівникам підприємств та організацій, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку зі зростанням рівня інфляції провадиться в порядку, визначеному в колдоговорі, але не нижче від норм, передбачених Законом про індексацію та положеннями Порядку №1078. Тож госпрозрахункові підприємства можуть самостійно визначити в колдоговорах питання щодо збереження фіксованої індексації до наступного підвищення посадових окладів у разі переведення працівників на інші посади. Для новоприйнятого працівника фіксовану індексацію не потрібно зберігати, оскільки немає законних підстав.

Працівник працював на посаді, за якою йому нараховувалась фіксована і поточна індексація. Керівництво підприємства прийняло рішення перевести працівника на іншу новостворену посаду. Чи збережеться за працівником фіксована індексація з попередньої посади?

Зберігати фіксовану індексацію з попередньої посади на новому місці роботи не потрібно, оскільки це не передбачено в законодавстві. Iндексацію за новим місцем роботи слід обчислювати з місяця створення цієї посади або підвищення окладу за посадою, на яку переведено працівника.

Пунктом 10-2 Порядку №1078 встановлено, що для працівників, переведених на іншу роботу на тому самому підприємстві, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник.

Працівникам підприємств, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку зі зростанням рівня інфляції провадиться в порядку, визначеному в колдоговорах, але не нижче норм, передбачених Законом про індексацію та положеннями Порядку №1078 (п. 5 Порядку №1078).

Тобто госпрозрахункові підприємства можуть зазначити в колдоговорі про збереження за працівниками сум фіксованої індексації, які нараховувалися їм до переведення.

Чи повинен бути окремий наказ про порядок проведення індексації на підприємстві?

Для відповіді на це запитання слід звернутися насамперед до п. 5 Порядку №1078. Працівникам підприємств, що перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку зі зростанням рівня інфляції провадиться в порядку, визначеному в колдоговорах, але не нижче норм, визначених Законом про індексацію та положеннями Порядку №1078.

Тобто у колдоговорі або в іншому розпорядчому документі повинна бути норма про порядок індексації працівників. Це може мати, наприклад, такий вигляд.

Варіант 1: «Доходи працівників підприємства індексуються згідно з нормами Порядку проведення індексації грошових доходів працівників відповідно до додатка до колективного договору». У цьому випадку підприємство повинне взяти за основу Порядок №1078 та розробити власний порядок індексації доходів працівників, що не може суперечити законодавству, й має встановити гарантії нарахування індексації не нижче від норм, зазначених у Порядку №1078.

Варіант 2: «Iндексація доходів працівників провадиться відповідно до норм Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078». Це означає, що підприємство дотримується норм Порядку №1078.

Такі умови, як регулювання в локальних актах питань індексації для госпрозрахункових підприємств, мають свої суттєві плюси. Адже в такому разі можна самостійно налагодити та врегулювати питання, що не врегульовані чи не визначені прямо в Порядку №1078, та заразом спростити правила розрахунку індексації та зменшити кількість розрахунків.

Понаднормова індексація у ФОП

Чи може ФОП провадити індексацію своїм працівникам у більшому розмірі, ніж зазначено в Порядку №1078?

Звернімося до п. 5 Порядку №1078, де сказано: «Працівникам підприємств i організацій, які перебувають на госпрозрахунку, підвищення заробітної плати у зв'язку із зростанням рівня інфляції провадиться у порядку, визначеному у колективних договорах, але не нижче норм, визначених Законом [про індексацію] та положень Порядку [№1078]».

Як видно, чітко говориться про індексацію працівникам підприємств та організацій і не йдеться про фізосіб-роботодавців. З вищезгаданого випливає, що фізособі-роботодавцю слід провадити індексацію чітко відповідно до зазначеного в Порядку №1078. Хоча вважаємо це не зовсім справедливим, оскільки фізособа-роботодавець може воліти провадити індексацію на кращих умовах, ніж ті, про які йдеться у Порядку №1078, а у зв'язку з вищезазначеним він цього, по суті, зробити не може. Тож це питання залишається відкритим.

Якщо ж самостійно розробляється Порядок проведення індексації підприємством шляхом зазначення про це в колдоговорі, рекомендуємо чітко визначити складові заробітної плати, що не мають разового характеру та підлягають індексації (доплати, надбавки тощо).

Крім того, необхідно звернути увагу на врегулювання питання в місяці підвищення окладу решти складових заробітної плати, що їх враховують на зменшення суми індексації.

Також підприємства мають право включати до положення норму про індексацію зарплати й не обмежуватися розміром одного прожиткового мінімуму.

Підприємства мають право не зменшувати суму індексації на суму підвищення окладів та пов'язаних з ними виплат, що дає змогу регулювати суми фіксованої індексації.

На підприємстві оклади було підвищено усім працівникам з 01.07.2017 р., і прийнято нових працівників — одного в липні, а іншого — у вересні 2017 р.

Також на підприємстві встановлено індивідуальні оклади і немає тарифної сітки. Якими будуть базові місяці для підприємства загалом та для двох новоприйнятих працівників?

У Порядку №1078 немає понять «базовий місяць для працівника» та «базовий місяць для підприємства». Пунктом 5 Порядку №1078 визначено, що у разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100%, а обчислення IСЦ1 для проведення подальшої індексації здійснюється з місяця, наступного за місяцем підвищення зазначених грошових доходів населення.

1 IСЦ — індекс споживчих цін.

Сума індексації у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу.

Також для працівників:

— новоприйнятих;

— переведених на іншу роботу на тому самому підприємстві;

— переведених на роботу на інше підприємство або в іншу місцевість та у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці та в разі продовження роботи такими працівниками;

— тих, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження заробітної плати, зазначені у законодавстві про відпустки, —

індекс споживчих цін для проведення індексації обчислюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) на посаді, яку займає працівник (п. 10-2 Порядку №1078).

Iншими словами, «базовий місяць» — це місяць підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник. Тобто у разі останнього підвищення окладів 01.07.2017 р. індекс споживчих цін для проведення індексації обчислюється починаючи з 01.08.2017 р.

Працівник працював за основним місцем роботи, потім на цьому ж підприємстві його звільнили з основного місця роботи і прийняли за сумісництвом на цю саму посаду з таким самим окладом. Як нараховувати індексацію?

Якщо працівника прийнято на ту саму посаду, базовий місяць буде той самий.

Адже «базовий місяць» — це місяць підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник. IСЦ для проведення індексації обчислюється з місяця, наступного за місяцем підвищення тарифної ставки (окладу) за посадою, яку займає працівник.

У контракті про прийняття директора на посаду не зазначається про індексацію його заробітної плати. Чи провадити індексацію у такому разі?

Відповідно до ст. 2 Закону про індексацію, індексації підлягають грошові доходи населення в межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Також індексації підлягають грошові доходи громадян, які одержані ними в гривнях на території України та які не мають разового характеру (пенсії, стипендії, оплата праці тощо).

Iндексація випереджаючим шляхом — що це?

У пункті 5 Порядку №1078 передбачено механізм індексації грошових доходів працівників у разі їх підвищення випереджаючим шляхом. У разі підвищення грошових доходів населення випереджаючим шляхом з урахуванням прогнозного рівня інфляції під час визначення розміру підвищення грошових доходів у зв'язку з індексацією має враховуватися рівень такого підвищення. Докладно про індексацію випереджаючим шляхом читайте в наступних номерах.

Таким чином, зарплату директора підприємства слід індексувати, бо індексація є державною мінімальною гарантією з оплати праці.

Відповідно до ст. 15 Закону про індексацію, за порушення законодавства про індексацію грошових доходів населення винні особи притягаються до відповідальності згідно із законом.

За статтею 265 КЗпП відповідальність передбачена у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника.

На період ремонту устаткування працівнику скасували доплату за збільшення обсягу робіт та високу майстерність. Після закінчення ремонту доплату було відновлено. Чи стане місяць відновлення доплати базовим?

На зміну базового місяця має вплив лише збільшення окладу за посадою, а не розміри чи встановлення надбавок та премій. Отже, в наведеному випадку відновлення доплати за збільшення обсягу робіт та високу майстерність не спричиняє зміну місяця підвищення доходів. Для зміни такого місяця потрібно підвищити оклад або тарифну ставку працівника.

Якщо відбувається підвищення окладів, пенсій або щомісячного довічного утримання, стипендій, виплат, що здійснюються згідно із законодавством про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100%.

Суму індексації у місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не треба нараховувати, якщо розмір підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу.

Якщо ж розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці його підвищення, сума індексації в такому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу та розраховується як різниця між сумою індексації й розміром підвищення доходу (тобто виникає так звана фіксована індексація). Якщо відбувається зростання зарплати за рахунок доплат, надбавок та ін. без підвищення тарифних ставок (окладів), сума індексації не зменшується на розмір підвищення заробітної плати.

Якщо підвищується тарифна ставка (оклад), у місяці підвищення враховуються усі складові зарплати, що не мають разового характеру. Як визначити ці виплати, ми розповіли на початку статті.

Нормативна база

  • Закон про індексацію — Закон України від 03.07.91 р. №1282-XII «Про індексацію грошових доходів населення».
  • Порядок №1078 — Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. №1078.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру