• Посилання скопійовано

Повернення завищеного митницею мита і ПДВ

Митниця повернула кошти на поточний рахунок підприємства на підставі судового рішення про завищення ПДВ та мита. Як правильно відобразити в обліку цю суму ПДВ та мита?

Згідно зі ст. 24 гл. 4 МКУ, кожна особа має право оскаржити рішення, дії або бездіяльність органів доходів і зборів, їх посадових осіб та інших працівників, якщо вважає, що цими рішеннями, діями або бездіяльністю порушено її права, свободи чи інтереси. Це означає, що після оформлення митної декларації (далі — МД) та сплати ПДВ і мита імпортер має право на перегляд зазначеної митної вартості, звернувшись до суду, і, якщо рішення буде на його користь, може повернути з Держбюджету зайво сплачені податки та мито. Отже, митну вартість може бути зменшено за рішенням суду.

Порядок внесення змін до МД, їх відкликання та визнання недійсними визначає Положення №4501. Відповідно до п. 37 цього положення, після завершення митного оформлення зміни до МД можуть вноситися шляхом заповнення та оформлення митним органом аркуша коригування за формою згідно з додатком 4.

Пункт 3 Порядку №11452 уточнює, що аркуш коригування складається у випадках, визначених п. 37 Положення №450, посадовою особою митного органу, який здійснював випуск товарів за МД, у строк, що не перевищує 10 р. д. з дня надходження до митниці ДФС інформації про повернення сум митних платежів (додатково див. листи ДФСУ від 22.12.2015 р. №27404/6/99-99-19-03-02-15 та 28.12.2015 р. №27875/6/99-99-19-03-02-15).

Відповідно до п. 12 Порядку №1145, у разі складання аркуша коригування у разі повернення митних платежів заповнюються розділи II та III. У розділі II аркуша коригування відображається розрахунок сум митних платежів за новими відомостями (графа 47 МД). До розділу III вносяться фактичні відомості про повернення митних платежів, зокрема у колонці «Сума» зазначається повернута сума митних платежів, у колонці «Дата» — дата повернення коштів із державного бюджету.

А тепер проаналізуймо, як відображалися мито і ПДВ в обліку платника та які його дії під час повернення цих платежів.

Якщо товар придбавався для подальшої реалізації, імпортер згідно з п. 9 П(С)БО 93 суму мита відобразив у складовій первісної вартості запасів (Д-т 281 (26) К-т 377). Згодом під час реалізації імпортного товару мито відносилося до складу витрат як складова собівартості проданого товару (К-т 901 (902) Д-т 281 (26)).

1 Положення про митні декларації, затверджене постановою КМУ від 21.05.2012 р. №450.

2 Порядок оформлення аркуша коригування, затверджений наказом Мінфіну від 06.11.2012 р. №1145.

3 Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом Мінфіну від 20.10.99 р. №246.

Якщо на дату повернення коштів із держбюджету товар продано, як наслідок, мито через собівартість уже списано на витрати, на думку автора, слід показати дохід на суму повернутого мита (Д-т 311 К-т 719). Оскільки зменшення мита не призведе до перегляду первісної вартості товарів, таким шляхом підприємство відкоригує суму витрат, які правомірно у минулому відображались у складі собівартості.

Така ситуація з коригуванням не свідчить, що підприємство припустилося помилки. Тому декларація з прибутку та фінзвітність (якщо, наприклад, це давній період, за який платник подавав звітність) не коригуються.

Якщо на дату повернення мита товар є на балансі, слід зробити проведення «сторно» (Д-т 281 (26) К-т 377) на суму повернутих коштів.

Щодо ПДВ, то у періоді ввезення на митну територію України товарів на підставі МД суми податку відображались у складі податкового кредиту. Але на підставі аркуша коригування в періоді складання цього документа слід здійснити коригування. У разі зменшення митної вартості товару у звітності з ПДВ зменшується тільки сума раніше визнаного ПК з ПДВ. А зменшення ПЗ з ПДВ відобразиться в бухобліку проведенням «сторно» (Д-т 641/ПДВ К-т 377).

У декларації з ПДВ на підставі аркуша коригування до МД у рядку 11.1 або 11.2 (залежно від ставки податку) у колонках А та Б відобразиться коригування обсягу зменшення митної вартості та суми ПК з ПДВ зі знаком «мінус»1. До речі, подавати уточнення та коригувати період, у якому товар був ввезений, на суму поверненого податку не треба, адже в цьому періоді ПК з ПДВ відображено правильно на підставі митної декларації.

1 Додатково див. ЗIР, підкатегорія 101.23, відповідь на запитання: «Як платнику ПДВ в податковій декларації з ПДВ відобразити коригування (збільшення/зменшення) заявленої митної вартості товарів, які ввозяться на митну територію України у митному режимі імпорту?».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру