• Посилання скопійовано

Заповнення граф 5 та 6 Книги обліку доходів і витрат

Підприємець на загальній системі оподаткування здійснює продаж алкогольних напоїв у магазині. Як заповнювати Книгу обліку доходів і витрат, якщо за день продається близько 100 найменувань алкогольних напоїв, тобто як вивести собівартість? Як заповнювати графи 5 та 6 Книги, якщо товарів багато та є оплачені й неоплачені?

С початку зупинімось на факті оплати витрат. До витрат включаються ті, які перелічені у п. 177.4 ПКУ. Серед них є витрати, які утворюють основу для продажу товарів. Зазначені у запитанні витрати включаються до складу собівартості реалізованих товарів у періоді їх виникнення та визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів.

А от щодо факту оплати, то з огляду на річний звітний період підприємцю важливо здійснити оплату в межах звітного року. Як сказано у ЗIР, підкатегорія 104.04: при розрахунку чистого доходу фізособа-підприємець на загальній системі оподаткування не враховує витрати, пов'язані з отриманням доходу поточного року, оплата яких відбувається у наступному. Такі витрати будуть враховані при обчисленні чистого оподатковуваного доходу у тому звітному періоді, коли їх фактично поніс платник податку.

Далі у ЗIР, підкатегорія 104.05, уточнюється, що для визначення загального оподатковуваного доходу застосовується касовий метод, а при визначенні витрат враховуються тільки ті витрати, які пов'язані з отриманням доходу та підтверджені відповідними документами про їх оплату.

Щодо списання витрат рекомендуємо визначитись із підходом та дотримуватись одного методу. Підприємці не ведуть бухобліку, проте можна скористатись п. 16 П(С)БО 9, де зазначено методи оцінки вибуття запасів. Наприклад, метод ФIФО базується на припущенні, що запаси використовуються в тій послідовності, у якій вони надходили, тобто запаси, які першими відпускаються у продаж, оцінюються за собівартістю перших за часом надходження запасів. Або взяти до уваги метод середньозваженої вартості: ділення сумарної вартості таких запасів на дату операції на сумарну кількість запасів на дату операції. I пам'ятайте про факт оплати витрат у межах року! Якщо дохід отримано в одному місяці, а витрати, пов'язані з його отриманням, понесені у наступному місяці, підприємець не втрачає права на витрати, й у графі 6 Книги «Сума витрат, пов'язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» відображає суму витрат, які документально підтверджені та безпосередньо пов'язані з отриманням доходу за підсумками дня (пп. 6 п. 6 Порядку №4811).

Це означає: якщо дохід отримано в одному місяці, а витрати, пов'язані з його отриманням, понесені в наступному, то підприємець за підсумком дня за фактом отримання доходу/понесення витрат (на підставі первинних документів) заповнює відповідно графу 2 «Сума доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності» та графу 6 «Сума витрат, пов'язаних з придбанням товарів (робіт, послуг)» Книги2.

1 Порядок ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи — підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, затверджений наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.

2 Додатково див. ЗIР, підкатегорія 104.08, відповідь на запитання: «Яким чином ФОП заповнює Книгу обліку доходів і витрат, якщо дохід отримано в одному місяці, а витрати, пов'язані з його отриманням, понесені в наступному місяці?».

Щодо заповнення Книги, то за наявності великої кількості підтвердних документів, реквізити яких слід занести у графу 5, доречно розглянути ведення Книги в електронній формі. Але якщо прошнурована, пронумерована Книга ведеться у паперовому вигляді, не заборонено записувати реквізити документів, які підтверджують понесені витрати, у декілька рядків, головне — дотримуватись в обліку визначеного методу оцінки вибуття запасів.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру