• Посилання скопійовано

Оподаткування дивідендів ПДФО і ВЗ у 2017 р.

Закон від 21 грудня 2016 р. №1797 уніс зміни до п. 167.5 ПКУ щодо оподаткування пасивних доходів, у т. ч. у вигляді дивідендів. Розглянемо, як оподатковуватимуться дивіденди, що виплачуються фізособам, у 2017 р.

Діють старі ставки

По суті, дивіденди оподатковуватимуть за двома ставками: 5% для виплати платниками податку на прибуток і 18% для виплати неплатниками податку на прибуток. Для неплатників податку на прибуток згодом набере чинності інша ставка — 9% (див. таблицю). Ця сама ставка 9% після набрання чинності новим пп. 167.5.4 ПКУ стосуватиметься оподаткування дивідендів, нарахованих нерезидентами та інститутами спільного інвестування.

Тож на сьогодні в оподаткуванні дивідендів, що виплачуються фізособам, порівняно з 2016 роком, по суті, нічого не змінилося.

Відкладальна умова (для неплатників податку на прибуток)

Щодо зменшеної ставки, то вона почне застосовуватися з набранням чинності Законом про орган досудового розслідування фінансових правопорушень. Що це буде за орган — служба фінансових розслідувань чи фінансова поліція, — наразі достеменно не відомо. Але, як свідчить практика, зміна підслідності — досить тривалий процес, а отже, розраховувати на швидке впровадження нової ставки оподаткування дивідендів не доводиться.

Отже, неплатники податку на прибуток, які планують у 2017 р. нараховувати і виплачувати дивіденди, мусять самостійно прийняти рішення: чи варто чекати з таким нарахуванням до зниження ставки.

Військовий збір

Дивіденди, як і раніше, оподатковуються військовим збором за ставкою 1,5% на загальних засадах.

Дивіденди — на збільшення статутного капіталу

Нагадаємо, що згідно з пп. 165.1.18 ПКУ не оподатковуються ПДФО дивіденди, спрямовані на збільшення статутного фонду, що їх нараховують у вигляді акцій (часток), унаслідок чого не змінюються пропорції акцій (часток) усіх акціонерів (власників). Проте ці дивіденди як виняток оподатковують військовим збором (пп. 1.7 пункту 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Авансові внески

Як і торік, при виплаті дивідендів фізособам авансові внески з податку на прибуток у 2017 р. не сплачують (пп. 57.1-1.3 ПКУ).

Уточнення поняття дивідендів

Звернімо також увагу на зміни в самому формулюванні поняття «дивіденди», яке міститься в пп. 14.1.49 ПКУ. Ці зміни є редакційними, адже, по суті, жодного розширення чи звуження поняття «дивіденди» не відбулося.

Таблиця

Ставка для оподаткування ПДФО дивідендів залежно від категорії їх платника

Платники дивідендів
Ставка податку
Платники податку на прибуток підприємств 5%
Неплатник податку на прибуток (у т. ч. платник єдиного податку) та інститути спільного інвестування 18%, а після набрання чинності новим пп. 167.5.4 ПКУ — 9%*
* ПКУ доповнено підпунктом 167.5.4, який знижує ставку ПДФО, проте набирає чинності не з 1 січня 2017 р., а пізніше — в розділі II Закону є відкладальна норма, — підпункт набере чинності після набрання чинності законом щодо статусу органу, утвореного замість податкової міліції. Зверніть увагу: у статті «Зміни в оподаткуванні ПДФО» в «ДК» №1-2/2017, надано інформацію щодо ставки ПДФО при виплаті дивідендів без урахування зазначеної відкладальної норми.

Олексій КРАВЧУК, д. ю. н., доцент, аудитор

До змісту номеру