• Посилання скопійовано

Перехід ФОП з ЄП на загальну систему1

Перехід ФОП з ЄП на загальну систему1

Зміна системи оподаткування, обліку та звітності — процес завжди копіткий для бухгалтерської служби. Як зробити все правильно і своєчасно? Це та інші питання в контексті переходу ФОП з ЄП на загальну систему оподаткування або на застосування іншої ставки ЄП розглянемо далі.

Добровільна відмова

Відмова від спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності зі сплатою ЄП фізособами-підприємцями може відбуватися як добровільно, так і згідно з вимогами ПКУ. Добровільна відмова від особливого режиму оподаткування найчастіше пов'язана з мінімізацією, припиненням або тимчасовим припиненням підприємницької діяльності. Крім того, згідно з п. 11 Порядку №1675, відмовитися від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків та зборів можливо тільки за умови відсутності непогашених податкових зобов'язань або податкового боргу з ЄП та/або інших податків і зборів. Отже, такому ФОП-добровольцю достатньо подати Заяву про застосування спрощеної системи оподаткування2 (так, ми не помилилися: особливої форми заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування немає, використовується одна форма як для реєстрації, так і для внесення змін і відмови від спрощеної системи). При цьому слід заповнити рядок 5.4 Заяви «Відмова від спрощеної системи оподаткування», в якому зазначити причину переходу і дату (період) відмови від застосування спрощеної системи оподаткування. Така дата має відповідати першому числу місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому подано заяву (пп. 298.2.2 ПКУ). І, до речі, подати заяву слід не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) (пп. 298.2.1 ПКУ) до територіального органу державної фіскальної служби за місцем податкової адреси ФОП в один із способів, наведених у пп. 298.1.1 ПКУ (що підтверджується роз'ясненнями податківців3):

1) особисто або уповноваженою на це особою;

2) поштою з повідомленням про вручення і з описом вкладення4;

3) засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно, ті ФОП, які мають намір з 2016 року добровільно перейти на загальну систему оподаткування, повинні повідомити орган ДПІ поданням заяви не пізніше 21 грудня 2015 р.

Примусова відмова

Щодо обов'язку перейти з пільгового податкового режиму на загальну систему оподаткування або на застосування іншої ставки ЄП, то підстав для цього знайдеться чимало, і ФОП повинні бути максимально уважними, щоб не пропустити, коли настане обов'язок такого переходу (див. таблицю).

Таблиця

Підстави, що зобов’язують ФОП — платника ЄП перейти на сплату інших податків та зборів

Норма ПКУ
Підстави, що зобов'язують платника ЄП перейти на сплату інших податків та зборів
ФОП 1, 2 групи ЄП
ФОП 3 група ЄП
Термін подання заяви
Пп. 1, 2, 3
пп. 298.2.3 ПКУ
Перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу і нездійснення переходу на застосування іншої ставки
платниками ЄП
1-ї групи (300000 грн згідно з пп. 1 п. 291.4 ПКУ)
2-ї групи (1500000 грн згідно з пп. 1 п. 291.4 НКУ)
3-ї групи і 1, 2 груп, що використали право на застосування ставки, встановленої для 3-ї групи (20000000 грн згідно з пп. 3 п. 291.4 ПКУ)
З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом Не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому виникли підстави для переходу
Пп. 9
пп. 298.2.3 ПКУ
У разі здійснення платниками 1-ї, 2-ї групи діяльності, не передбаченої в пп. 1 або 2 п. 291.4 ПКУ З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом
х
Пп. 4
пп. 298.2.3 ПКУ
Застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), згідно з п. 291.6 ПКУ З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) роком З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом Не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року)
Пп. 5
пп. 298.2.3 ПКУ
При здійсненні видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або за невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом
Пп. 6
пп. 298.2.3 ПКУ
Перевищення кількості фізосіб, які перебувають у трудових відносинах із платником єдиного податку
х
Пп. 7
пп. 298.2.3 ПКУ
Здійснення видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку З першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом
Пп. 8
пп. 298.2.3 ПКУ
Наявність податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів В останній день другого з двох послідовних кварталів   Пп. 8
пп. 298.2.3 ПКУ

Наприклад, досить поширеною є ситуація, коли обов'язок перейти на загальну систему оподаткування виникає через здійснення платниками видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників ЄП. Згідно з пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ, платник у такому разі зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом.

Податковий (звітний) період

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку першої, другої і четвертої груп є календарний рік.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал.

Пункт 294.1 ПКУ

Таким чином, якщо платник ЄП своєчасно не вніс зміни до реєстру платників ЄП (нагадаємо, що згідно з п. 299.8 ПКУ такі зміни вносяться до реєстру в день подання платником відповідної заяви5), то він повинен перейти на загальну систему оподаткування з 1 числа місяця, наступного за податковим (звітним) роком (для платників ЄП 1-ї та 2-ї гр.), або з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом (для платників ЄП 3-ї гр.), у яких такі не зазначені в реєстрі види діяльності були ним здійснені. А згідно з п. 293.4 ПКУ ставка ЄП для такого доходу встановлюється для ФОП — платників ЄП 1 — 2-ї груп у розмірі 15% (для ФОП — платників ЄП 3-ї групи такої підвищеної ставки немає). На жаль, сума, на яку була здійснена така операція, не має значення. Якщо сума операції не перевищила, припустімо, 100 або навіть 10 грн, обов'язок переходу на загальну систему оподаткування все одно виникає. А ось повернутися назад на сплату ЄП такий суб'єкт господарювання зможе, враховуючи норми пп. 298.1.4 ПКУ, уже не раніше ніж наступного року, до того ж не раніше ніж з наступного календарного кварталу після переходу.

1 Або на застосування іншої ставки єдиного податку.

2 За формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 20.12.2011 р. №1675.

3 Див. роз'яснення на сайті ДФСУ http://sfs.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/225698.html.

4 При цьому датою подання заяви вважається дата надіслання, яка відображається на повідомленні про вручення і на описі.

5 За формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 20.12.2011 р. №1675.

Наслідком обов'язку відмовитися від обраної групи ЄП стають обов'язок і можливість обрати систему оподаткування, обліку та звітності. Попри те що цей вибір є очевидним — загальна система оподаткування, — такий вибір платник ЄП робить самостійно. Отже, враховуючи норми пп. 298.2.1 ПКУ, як і у випадку з добровільною відмовою, суб'єкт господарювання подає заяву, в якій декларує свій вибір, не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (для платників 3-ї групи) і календарного року (для платників 1-ї і 2-ї груп). Саме таке роз'яснення дають і фіскальні консультанти (ЗІР, підкатегорія 107.10)1.

1 Відповідь на запитання: «З якого періоду ФОП — платник ЄП першої чи другої групи зобов'язана перейти на сплату інших податків і зборів в разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування (з наступного кварталу чи року)?».

Не менш поширений випадок, коли настає обов'язок перейти на загальну систему оподаткування, — перевищення платниками обсягу доходу, дозволеного для обраної групи. У цьому разі платник 1-ї і 2-ї груп має можливість також, окрім переходу на загальну систему оподаткування, перейти на сплату ЄП за іншою ставкою. Зверніть увагу, що тут і платникам ЄП 1 — 2-ї груп, і платникам ЄП 3-ї групи треба зробити вибір з 1 числа наступного кварталу. Згідно з п. 293.8 ПКУ, ФОП — платники ЄП, які перевищили обсяг доходу відповідно до обраної групи, з наступного календарного кварталу за заявою переходять на застосування іншої ставки ЄП або відмовляються від застосування спрощеної системи оподаткування. При цьому заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, в якому обсяг доходу перевищено.

Приклад 1 ФОП 2-ї групи у вересні 2015 р. перевищив обсяг доходу в 1,5 млн грн і прийняв рішення переходити на загальну систему оподаткування. Коли такому платникові слід подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування?

Згідно з п. 293.8 ПКУ (а також п. 9 Порядку №1675) — не пізніше ніж 20 жовтня 2015 р. При цьому в рядку 5.4 заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування слід зазначити дату 1 жовтня 2015 р. Крім того, до суми перевищення ФОП зобов'язаний застосувати ставку ЄП у розмірі 15%.

Приклад 2 ФОП 2-ї групи у вересні 2015 р. здійснив розрахунок за бартером. ФОП зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування. Коли такому платникові слід подати заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування?

Згідно з пп. 4 пп. 298.2.3 ПКУ (а також п. 11 Порядку №1675) — не пізніше ніж 21 грудня 2015 р. При цьому в рядку 5.4 заяви про відмову від спрощеної системи оподаткування слід зазначити дату 1 січня 2016 року. Крім того, до суми доходу за бартерною операцією ФОП зобов'язаний застосувати ставку ЄП у розмірі 15%.

Проте і тут не все так просто. Представники фіскальної служби, посилаючись на п. 299.11 ПКУ, на запитання: «З якого періоду ФОП — платник ЄП першої чи другої групи зобов'язана перейти на сплату інших податків і зборів в разі порушення умов перебування на спрощеній системі оподаткування (з наступного кварталу чи року)?» (ЗІР, підкатегорія 107.10), чіткої відповіді не дають, але нагадують, що в разі виявлення відповідним контролюючим органом під час перевірок порушень установлених для «єдинників» вимог1 реєстрація такого платника анулюється з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення (за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки). Чимало платників сприймають таке нагадування як рекомендацію не очікувати початку наступного календарного року, а змінити систему оподаткування вже починаючи з першого числа наступного кварталу.

1 Глава 1 «Спрощена система оподаткування, обліку і звітності» розділу XIV ПКУ.

На думку автора, при переході платника ЄП 2-ї групи на загальну систему оподаткування з наступного податкового періоду (а саме з наступного року) жодних порушень з боку «єдинника» не буде, якщо приписи щодо строків переходу на іншу систему оподаткування, зазначені в ПКУ, будуть виконані. Тож і побоювання, навіяні п. 299.11 ПКУ, тут зайві: переходити на загальну систему оподаткування вже починаючи з першого числа наступного кварталу немає потреби, а ось починаючи з першого числа наступного року — доведеться. Тож допускати таку ситуацію не рекомендуємо.

Податок на додану вартість

Реєстрація платником ЄП і платником ПДВ часто є взаємопов'язаною. Розгляньмо окремі випадки таких взаємозв'язків.

1. Платник ПДВ — «єдинник» перейшов на загальну систему оподаткування

Перехід з однієї системи оподаткування на іншу може спричинити обов'язок реєструватися платником ПДВ.

Якщо обороти платника ЄП перевищили 1,5 млн грн і він не був зареєстрований платником ПДВ, то рішення про перехід на загальну систему оподаткування спричинить обов'язок реєструватися платником ПДВ.

Згідно з п. 181.1 ПКУ, якщо загальна сума від проведення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, в т. ч. з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000000 грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана реєструватися платником ПДВ. Виняток для платників ЄП 1 — 3-ї груп більше не стосуватиметься такого ФОП. Отже, подаючи заяву для переходу на загальну систему оподаткування, платник повинен буде одночасно подати реєстраційну заяву платника ПДВ за формою 1-ПДВ1, у рядку 6 якої зазначити дату переходу на загальну систему оподаткування.

2. «Єдиннику» 3-ї групи анульовано реєстрацію як платника ПДВ

Розглянемо зворотну взаємозалежність. У разі анулювання реєстрації платником ПДВ у порядку, встановленому розділом V ПКУ, ФОП — платник ЄП 3-ї групи зобов'язаний перейти на сплату ЄП за ставкою 4% або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування. Подати відповідну заяву2 слід не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому анульовано реєстрацію платником ПДВ (пп. 5 п. 293.8 ПКУ). Оскільки нормами ПКУ не передбачено окремого строку подання заяви про зміну ставки ЄП або про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування, то до настання строку подання вищезгаданої заяви ФОП, у якого анульовано реєстрацію платником ПДВ, перебуватиме на спрощеній системі оподаткування.

3. Зміна ставки ЄП

Згідно з пп. 298.1.5 ПКУ, платник ЄП 3-ї групи, що є платником ПДВ, не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу може подати заяву про зміну ставки ЄП. І в разі обрання ним ставки ЄП, установленої для платників ЄП 3-ї групи — неплатників ПДВ (4%), реєстрація платника ПДВ анулюється в автоматичному режимі, згідно з пп. «в» п. 184.1 ПКУ.

Звітність

Згідно з пп. 296.5.1 ПКУ ФОП, у т. ч. платник ЄП 1, 2 груп, повинен подати до контролюючого органу податкову декларацію3 за податковий (звітний) квартал, в якому подано заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування у зв'язку з переходом на сплату інших податків і зборів, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу.

1 За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 14.11.2014 р. №1130.

2 За формою, затвердженою наказом Мінфіну України від 20.12.2011 р. №1675.

3 За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578.

При цьому в податковій декларації окремо відображаються, зокрема, обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників ЄП 1-ї і 2-ї груп, і обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15%. Подання податкової декларації в строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов'язку подавати податкову декларацію в строк, установлений для річного податкового (звітного) періоду.

У разі переходу на загальну систему оподаткування в поточному році звітний (податковий) період починається з першого числа місяця звітного кварталу, в якому платник переходить на загальну систему, і закінчується 31 грудня такого року (див. лист ДФСУ від 08.10.2015 р. №21363/6/99-99-19-02-02-15). Нагадаємо, що згідно з пп. 137.4.2 ПКУ, якщо особа береться на облік як платник податку протягом податкового (звітного) року, податковий (звітний) рік розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) року. А згідно з п. 57.1 ПКУ такі платники сплачують податок на прибуток лише за зазначений вище період та не сплачують авансового внеску. За підсумками цього звітного періоду платник подає податкову декларацію про майновий стан і доходи1 протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Для заповнення декларації про майновий стан і доходи підприємцю, що перейшов на звичайну систему оподаткування, треба буде вести книгу обліку доходів і витрат2. Книга ведеться на вибір платника податку в паперовому або електронному вигляді і підлягає реєстрації в контролюючому органі за основним місцем обліку.

1 За формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. №859.

2 За формою, затвердженою наказом Міндоходів від 16.09.2013 р. №481.

Зверніть увагу! Для реєстрації книги в електронному вигляді слід сформувати заяву на отримання Книги і подати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку з дотриманням умов реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством для отримання повідомлення про реєстрацію книги, із зазначенням її реєстраційного номера і дати реєстрації.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1675 — Порядок подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, затверджений наказом Мінфіну України від 20.12.2011 р. №1675.

Олександра ОЛЕФІРЕНКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру