• Посилання скопійовано

Приховати відокремлений підрозділ неможливо

ТОВ фактично відкрило відокремлений підрозділ, але ніде його не показувало. Чи може бути за це відповідальність керівника чи юрособи?

Правовий статус відокремлених підрозділів визначено у ГКУ та ЦКУ. У ч. 2 ст. 55 ГКУ зазначено, що суб'єктами господарювання, зокрема, є юрособи, які здійснюють господарську діяльність та зареєстровані в установленому законом порядку. Ці госпсуб'єкти мають право відкривати свої філії, представництва, інші відокремлені підрозділи без створення юрособи (ч. 6 ст. 55 ГКУ).

Визначення філій та представництв наведено в ч. 1, 2 ст. 95 ЦКУ. Крім того, ця стаття вказує на те, що філії та представництва не є юрособами.

Увага! Відомості про філії та представництва юрособи включаються до ЄДР (ч. 5 ст. 95 ЦКУ) в порядку, встановленому Законом №755. Аналогічні вимоги щодо включення відомостей саме про філії та представництва до ЄДР (внесення до реєстраційної справи юрособи) наведено у ч. 2 ст. 58 ГКУ.

Щодо інших відокремлених (структурних) чи будь-яких інших підрозділів, то обов'язку їх включення до ЄДР ні ЦКУ, ні ГКУ, ні будь-яким іншим законом не передбачено.

Натомість, якщо звернутися до Закону №755, він розуміє відокремлений підрозділ юрособи як:

1) або філія, інший підрозділ юрособи, що розташований поза її місцезнаходженням та виробляє продукцію, виконує роботи або операції, надає послуги від імені юрособи;

2) або представництво, що здійснює представництво і захист інтересів юрособи.

Таким чином, крім філій та представництв, Закон №755 вимагає включати до ЄДР й інші відокремлені підрозділи, які відповідають наведеним вище вимогам.

Відверто кажучи, на нашу думку, при визначенні організаційної структури юрособи не можна обмежуватися лише створенням філій та представництв, адже вона визначається залежно від виду госпдіяльності та статутних цілей, для яких така юрособа створена.

Так, статтею 64 ГКУ (ч. 1 — 3) визначено порядок організації структури підприємств, відповідно до якого підприємство може складатися з виробничих структурних підрозділів (виробництв, цехів, відділень, дільниць, бригад, бюро, лабораторій тощо), а також функціональних структурних підрозділів апарату управління (управлінь, відділів, бюро, служб тощо). Функції, права та обов'язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, встановленому установчими документами. При цьому підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, встановлює чисельність працівників і штатний розпис.

Але включати відомості саме про всі такі виробничі та функціональні структурні підрозділи до реєстраційної справи ЄДР юрособи, що їх створила, не треба. Необхідно вносити інформацію лише про відокремлені структурні підрозділи, які виробляють продукцію, виконують роботи або операції, надають послуги від імені юрособи, та про представництва.

У ч. 2 ст. 28 Закону №755 зазначено, що в ЄДР містяться, зокрема, такі відомості про відокремлені підрозділи, зокрема, повне найменування відокремленого підрозділу (не зазначено, що філії, представництва, інші відокремлені підрозділи. — Авт.).

Тобто також ідеться про філії, представництва як про відокремлені підрозділи. Про інші підрозділи юрособи тут жодного слова.

Отже, на нашу думку, можна дійти висновку, що чинне законодавство вимагає заносити до реєстраційної справи юрособи в ЄДР лише відомості про відокремлений підрозділ, який загалом відповідає таким вимогам:

1) виробничий підрозділ чи функціональний підрозділ апарату управління створений в порядку, передбаченому статутом, та відомості про яке внесено до ЄДР;

2) про такий підрозділ затверджено положення, яке визначає його організаційну структуру з відповідною кількістю працівників, і з імовірністю відкриття банківських рахунків;

3) такий підрозділ виконує функції юрособи (частково чи повністю в межах визначених видів госпдіяльності) або представляє інтереси юрособи в межах визначених видів госпдіяльності.

Якщо відокремлений підрозділ юрособи не відповідає всім наведеним вище вимогам, то він не підлягає внесенню до ЄДР та, відповідно, реєстрації у фіскальному органі за приписами п. 64.2, 64.3 ПКУ. Адже ПКУ використовує термін «відокремлені підрозділи» у значенні, визначеному ЦКУ та Законом №755 (пп. 14.1.30 ПКУ).

Скажімо, якщо йдеться про магазин, то уникнути обов'язку внесення відомостей про нього до ЄДР не вдасться. Це більшою мірою пов'язано з тим, чи такий структурний підрозділ матиме, наприклад, ліцензію на торгівлю ліцензійними товарами1. Водночас термін «відокремлений підрозділ», наведений у Законі №755, вказує на виконання робіт або операцій. А це створює простір для доволі вільного тлумачення та застосування цього терміна на практиці.

1 Див. також лист Держкомпідприємництва від 09.03.2010 р. №2873.

Дещо інша ситуація з такими структурними підрозділами, як офіс, склад, цех або відділення, що розташовані поза місцезнаходження юрособи, де працюють наймані працівники, які прийняті на роботу за основним місцем до юрособи і лише за штатним розписом обіймають посади в такому структурному підрозділі. Відомості про них вносити до ЄДР не треба. Аналогічна ситуація — з окремими управлінськими підрозділами, про які йдеться у ст. 64 ГКУ: управління, відділи, бюро, служби тощо.

Для таких випадків ПКУ нині містить альтернативний спосіб контролю за створеними відокремленими підрозділами. Так, відповідно до п. 63.3 ПКУ, з метою податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах ... за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку) у порядку, встановленому Порядком №1588.

Такі відокремлені (структурні) підрозділи фактично прив'язані до об'єкта оподаткування: рухомого та нерухомого майна, через яке юрособа може виконувати свої статутні завдання. У такому разі підприємство має повідомити податкові органи за місцем основної реєстрації про такі об'єкти оподаткування за формою №20-ОПП.

Тож створити відокремлений підрозділ та не «показати» його (як сказано в запитанні) нині практично неможливо.

Щодо відповідальності, то згідно з п. 117.1 ПКУ юрособа чи її відокремлені підрозділи сплачують штраф у розмірі 510 грн за неподання відомостей про об'єкти оподаткування за формою №20-ОПП (невиконання вимоги п. 63.3 ПКУ).

Відповідальності за створення відокремленого підрозділу (філії чи представництва) без унесення відомостей про них до реєстраційної справи юрособи в ЄДР Закон №755 не містить. Натомість ця відповідальність лежить у площині неможливості провадження госпдіяльності, якщо це потребуватиме найманої праці за місцем розташування такого підрозділу, отримання дозвільних документів, установлення POS-терміналів тощо.

Нормативна база

  • ГКУ — Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. 436-IV.
  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. №435-IV.
  • Закон №755 — Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців».
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. №1588.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру